自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好彩今次政府停課夠果斷 ,如果唔係就不堪設想囖!

流感專輯:兩病童感染來源不明
【17:33】2009年06月15日
【on.cc專訊】 本港今日新增9宗H1N1甲型流感確診病例。其中2宗是本地個案,無外遊史,與已知確診個案無接觸,感染來源不明。其中一名本地確診者是一名6歲男童,就讀九龍塘的迦南幼稚園,6月13日發病,到筲箕灣的指定流感診所就診,他沒有外遊史,與已知確診個案無接觸,住在荃灣,同住的家人無出現病徵。

另一名本地確診者是一名8歲男童,就讀保良局馮晴紀念小學,6月14日發病,他住在將軍澳,沒有外遊史,與已知確診個案無接觸,在教育局的停課安排後才發病。

男爵府

原帖由 kellylau79 於 09-6-15 18:04 發表

【on.cc專訊】 本港今日新增9宗H1N1甲型流感確診病例。其中2宗是本地個案,無外遊史,與已知確診個案無接 ...

將軍澳馮晴小學.我仔既同學仔好多兄弟姊妹係呢間讀書架..
好彩真係停左課呀

子峻媽咪

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 kellylau79 於 09-6-15 18:04 發表

【on.cc專訊】 本港今日新增9宗H1N1甲型流感確診病例。其中2宗是本地個案,無外遊史,與已知確診個案無接 ...

一名本地確診者是一名6歲男童,就讀九龍塘的迦南幼稚園 --- aiya, may be my son's classmate......

水晶宮

好媽媽勳章

九龍塘---筲箕灣---荃灣

嘩...香港九龍新界去晒....
可能已經唔知傳左比幾多人喇~~~

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

原帖由 abcbb 於 09-6-15 06:16 PM 發表

一名本地確診者是一名6歲男童,就讀九龍塘的迦南幼稚園 --- aiya, may be my son's classmate......
我仔係九龍塘讀,學校隔離都有間迦南幼稚園,而且同車都有一個妹妹係迦南讀N班。睇到新聞時我都打個突。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

謹慎d好

大宅

停課絕對係正確
唔怕一萬只怕萬一
疫苗出左就另當別論啦

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

一早都"讚"成停課
睇番今晚既新聞 果個確診個案既小朋友仲要去考試 其他學生真係多得佢唔小
自私既家長們,你地幾時先識醒?
考試真係咁重要?求學不是求分數呀

大宅

好彩停課

侯爵府

醒目開學勳章

我都讚成一早停課 健康緊要

珍珠宮

好媽媽勳章

一世停課仲好啊! 事關豬流感蔓延係阻止唔到, 成世都會係度的, 所以有生都唔好返學和出街就最好!

男爵府

畀面勳章

點解中學唔停呢?...已經有中學生中咗招喇

子爵府

畀面勳章

係lor~~
我都唔明d家長點解要投訴停課??
即使政府唔停課,我都會自己同個女停課!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都支持停課...
就算係日日o係屋企都可以大把野做...
好過小朋友因為番學而被傳染到...
一路咁傳開去就麻煩了...

邊個家長唔擔心自己小朋友?
我擔心小朋友既生命多過佢o係屋企有冇野做/悶~

公爵府

畀面勳章

原帖由 monchan 於 09-6-16 00:12 發表
點解中學唔停呢?...已經有中學生中咗招喇

話d中學生鍾意行街, 停課都係四圍去,仲麻煩

首頁

尾頁

跳至