興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位C兄/C姐們:

哈...我好耐冇黎LEE區八LU~

我想請教一下,工聯會舉辦的初級攝影好嗎?有沒有那一位導師特別好的?

我想更了解單反機的各項操作,修讀工聯會的攝影課程OK嗎?

請各方C兄/C姐指點迷津

複式洋房

工聯會舉辦的初級攝影?
OK架!
不過最好自己睇下書, 加埋影多D, 口甘就快D了解啦..

有沒有那一位導師特別好的?
張東老師,
雖然佢勁吹水,
但有關光圈, 快門果D基本野, 講得好清楚架...
www.fotop.net/hoisuet

大宅

moneytim,
唔該晒啊,多謝你的意見~
thx

原文章由 moneytim 於 08-2-26 20:31 發表
工聯會舉辦的初級攝影?
OK架!
不過最好自己睇下書, 加埋影多D, 口甘就快D了解啦..

有沒有那一位導師特別好的?
張東老師,
雖然佢勁吹水,
但有關光圈, 快門 ...

別墅

原文章由 Kikokikovenus 於 2/27/2008 13:22 發表
moneytim,
唔該晒啊,多謝你的意見~
thx

kikokikovenus,

我都想報,但諗緊報初級攝影定係實用數碼旅遊攝影.........
期實2個course差不多,但好似後者又多d時間一齊去practise,你點睇?

bobomegan

大宅

bobomegan,
hi~
實用數碼旅遊攝影個course, 睇黎好d咁...不過,可惜我時間和地點唔岩呢....
你打算報這個嗎?

原文章由 bobomegan 於 08-2-27 15:52 發表

kikokikovenus,

我都想報,但諗緊報初級攝影定係實用數碼旅遊攝影.........
期實2個course差不多,但好似後者又多d時間一齊去practise,你點睇?

bobomegan ...

別墅

原文章由 Kikokikovenus 於 2/28/2008 18:51 發表
bobomegan,
hi~
實用數碼旅遊攝影個course, 睇黎好d咁...不過,可惜我時間和地點唔岩呢....
你打算報這個嗎?

我覺得係第2個好似有趣d,但上堂地點就有d.......,都重諗緊.如果可以既話我都會揀呢個。有無興趣一齊報?

bobomegan

大宅

我都好想有個'伴"一齊學,不過時間地點我好局限....我睇過晒所有course,只有HA72140合我咋!!

原文章由 bobomegan 於 08-2-29 09:10 發表

我覺得係第2個好似有趣d,但上堂地點就有d.......,都重諗緊.如果可以既話我都會揀呢個。有無興趣一齊報?

bobomegan

別墅

原文章由 Kikokikovenus 於 2/29/2008 10:58 發表
我都好想有個'伴"一齊學,不過時間地點我好局限....我睇過晒所有course,只有HA72140合我咋!!

係囉係囉,咪想搵個同自己"差"唔多既一齊上堂囉
我無咁早放"監"呀,join唔到你。
咁我地有低能問題互相研究啦。

bobomegan

複式洋房

D COURSE好快FULL架,
睇口岩就要快D報, 吾係右要等一輪.
www.fotop.net/hoisuet

大宅

bobomegan,
好呀~咁我地就保持聯絡吖!
其實我都怕在課堂問[超低能勁搞笑]的問題時,會比同學仔笑~不過,又冇理由唔識都唔問阿SIR架!!

moneytim,
如果lee個course full左,我唔止等一輪,要等兩輪呢!我阿仔放暑假了,又要從過[沒有自我]的生活個幾月....

別墅

我舊年報讀過..實用數碼旅遊攝影個course...真係學到好多野。

出去實習時好多人,埋唔到張老師身可以問同行(海X 學會)的工作人員,佢地好好人又專業架。
明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

洋房

係有部份講師是齋UP, 而且沒有講義的...
跟李X明大師學攝影, 他教人任何相機都可以拍到好照片添,暑期會開班, 4堂一個課程,剛唸完一個,重可以補送考紐約國際攝影家協會的銜頭...

大宅

我今日上第一堂,初級.潘國威老師
老公問我上完一堂學左d咩???我話學到要買個唔知叫嘜既鏡片黎保護枝鏡囉...仲有要買個防潮箱!!我講完之後佢同自己都忍唔住大笑出黎~~~~KAKAKAKAKAKA.............
我老公話:你自己都忍唔住笑呢?

大宅

原帖由 phDRCMP 於 09-6-16 18:40 發表
係有部份講師是齋UP, 而且沒有講義的...
跟李X明大師學攝影, 他教人任何相機都可以拍到好照片添,暑期會開班, 4堂一個課程,剛唸完一個,重可以補送考紐約國際攝影家協會的銜頭... ...

請問幾錢呀???4堂都係實習堂嗎??

洋房

回覆 1# baby-G2008 的文章

幾百蚊有4堂, 7月會開班, 詳情最好直接問李老師,可以PM佢老人家CELL PHONE給你...

洋房

原帖由 baby-G2008 於 09-6-16 22:55 發表

請問幾錢呀???4堂都係實習堂嗎??

我學時是晚上開課的, 實習堂白天才有,但有學員作品點評及指導...據悉暑期會移師九龍公園旁的華X書院(佐敦分院)辦白天的課,到時會到九龍公園實地拍攝的,
但詳情還是問李老師,他老人家依學員須要安排課程,最重要是點評學員的作品....

洋房

[DEL....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

phDRCMP,

點解你個個 post 都推介李大c?
一晚推咁多個課程 post, 你都好努力喎...

我想睇下跟完李大c之後有乜得著, 你有冇d自己跟完, 學完之後o的作品 post 出黎俾大家睇下呀?

原帖由 phDRCMP 於 09-6-17 00:20 發表

又係先買器材那種...
我的老師李佐X教我地善用手上的相機, BOX仔(傻瓜機)也可以拍到好相片呀....

老師的照片
http://hk.myblog.yahoo.com/dr.kwong1858/gallery?fid=8

CELIA CHENG 是我的同學,同樣是李大師的學 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-6-17 10:14 AM 發表
phDRCMP,

點解你個個 post 都推介李大c?
一晚推咁多個課程 post, 你都好努力喎...

我想睇下跟完李大c之後有乜得著, 你有冇d自己跟完, 學完之後o的作品 post 出黎俾大家睇下呀?
...
同感, 我都想知下, phDRCMP 個個post都力sell 李大師, 我好有興趣睇睇~

洋房

回覆 1# KnN 的文章

窮人如我,沒錢買DSLR, 當然大家鍾愛工聯的課程,那你們就去聽人吹水去啦... 以後不再來此特區了...Bye... .

首頁

尾頁

跳至