樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企暑假要裝修. 今天到附近的地產找盤.十間有八間都唔"蘇"我哋. 我想在此"申"吓...

洋房

我同你一樣面對緊相同的問題!

理由我都明白! 問題不是在地產公司, 是在業主. 業主有樓租, 梗係想租長一點, 一年至兩年.短租一兩至三個月, 過後又再招租過很煩. 無人租重蝕埋時間, 就算收貴D租都補唔返. 業主自己搞還好, 畀地產搞租一個月,一年都係要畀半個月佣, 邊個業主會畀地產短租!!

但我在很多網站都見到好多這類因裝修而要搵樓暫住一到三個月的需求, 但市場又無D平D的供應去滿足這些需求.

酒店和服務式住宅又超超超貴!

洋房

我同你一樣面對緊相同的問題!

理由我都明白! 問題不是在地產公司, 是在業主. 業主有樓租, 梗係想租長一點, 一年至兩年.短租一兩至三個月, 過後又再招租過很煩. 無人租重蝕埋時間, 就算收貴D租都補唔返. 業主自己搞還好, 畀地產搞租一個月,一年都係要畀半個月佣, 邊個業主會畀地產短租!!

但我在很多網站都見到好多這類因裝修而要搵樓暫住一到三個月的需求, 但市場又無D平D的供應去滿足這些需求.

酒店和服務式住宅又超超超貴!

洋房

經地產租樓, 不論長短, 好像是業主和租客都要各畀半個月月佣. 同地產講減佣, 十居其九都唔會減, 就算減都係減好少

大宅

畀面勳章

你可以考慮吓d酒店式住宅呀!

等待驗證會員

唔好話短租難揾, 我呢D揾長租, 仲要肯比貴少少, D地產都唔show我呀, 己經上bk同hse.28問過, 完主冇反應; 又去兩大地產agent中x同美x問過, d agent都放我兩次飛机呀, 話約埋業主再call我, 到而家影都冇埋

所以你短租, 真係諗租酒店算la

等待驗證會員

唔好話短租難揾, 我呢D揾長租, 仲要肯比貴少少, D地產都唔show我呀, 己經上bk同hse.28問過, 完主冇反應; 又去兩大地產agent中x同美x問過, d agent都放我兩次飛机呀, 話約埋業主再call我, 到而家影都冇埋

所以你短租, 真係諗租酒店算la

水晶宮

現在市好,很多業主都想賣樓,所以租盤特別少,找短租更難。

水晶宮

現在市好,很多業主都想賣樓,所以租盤特別少,找短租更難。

民房

你好呀穎妍媽咪

我有個527" 既TKO 新寶城單位想放租呀, 由2009 9月至2010 3月頭, 你有興趣不妨直接找我呀,
93490645 Bayco yu
90424502 mic kwok

侯爵府

好媽媽勳章

點解找"短租"咁難?
If you are the landlord, will you want to find a long term 租 or 短租?
For example, the market price of your flat is 10k. If you find a long term for 2 years, you only need to pay half month's for the agent. i.e. 5k
i.e. total income = 235k

If for 短租, say 2 months, you also need to pay 5k for the agent (each time). After 2 months, you may need 1 month (empty) to find another one who rent for another 2 months (and pay the agent 5k again). i.e. For 2 years, you can only get 2/3 or the rent (because the 1/2 time is empty), and pay 8x5k for agent.
i.e. the total income = 160k-40k =120k
Will you do that?

珍珠宮

原帖由 baycoyu 於 09-6-19 22:53 發表
你好呀穎妍媽咪

我有個527" 既TKO 新寶城單位想放租呀, 由2009 9月至2010 3月頭, 你有興趣不妨直接找我呀,

幾錢一個月?

民房

7300 per month

男爵府

一次過比半年租, 可能會易啲!

大宅

Thanks. baycoyu
透過屋企附近的地產,我已找到短租.

原帖由 baycoyu 於 09-6-19 22:53 發表
你好呀穎妍媽咪

大宅

我也同意你的說法, 在找短租盤時, 我發覺是地產唔想替我哋問業主(打電話only).或者他們早知業主唔制. 只有數間地產很嘗試,我很感謝他們.

原帖由 ac321 於 09-6-20 09:15 發表
點解找"短租"咁難?
If you are the landlord, will you want to find a long term 租 or 短租?
For example, the market price of your flat is 10k. If you find a long term 租 for 2 years, you only need to pay ...

大宅

同意.我的業主,要求一次過交2個月租,1個月按金,$500水電按金等等..

原帖由 citygirl 於 09-6-20 10:56 發表
一次過比半年租, 可能會易啲!

首頁

尾頁

跳至