跳至

首頁

尾頁

別墅

bb 4個月大, 托賴產後身體一直都OK,各方面都算正常。
不過最近開始甩頭髮,而且都幾嚴重, 隨時用手抓下都有甩,就連下體既毛髮都變得好稀疏。

翻查過舊post及網上搵過資料,產後脫髮都係正常現象。
甩幾多,就因人而異,有人會幾乎甩一半....

好擔心啊....有無一月媽咪都有呢個情況?

複式洋房

我最近一個月甩頭髮的情況都好嚴重

大宅

最近一起身成床都係頭髮,到梳個時右係勁甩 由朝到晚都係屋企勁執頭髮自己都執到驚 都唔知幾時先會停

大宅

我都係咁, 諗緊剪唔剪頭髮好? D人話長頭髮會甩得勁???

大宅

me too, try nioxin shampoo!

洋房

我都甩多咗,不過係正常.因為懷孕時脫髮少咗,而家甩番哂

別墅

原帖由 iamchanc9 於 09-6-3 21:55 發表

我前兩日終於因為再頂唔順日日掃頭髮掃幾次, 剪左嚕

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

聽到你地都有呢個問題我都冇咁驚, 因為我上個幾月已開始甩, 最勁果到係...宜家前右額甩到有5毫子咁大,光禿禿咁, 俗稱"鬼剃頭"....我諗緊睇唔睇醫生好?

別墅

原帖由 vikkibaby 於 09-6-5 04:38 發表
聽到你地都有呢個問題我都冇咁驚, 因為我上個幾月已開始甩, 最勁果到係...宜家前右額甩到有5毫子咁大,光禿禿咁, 俗稱"鬼剃頭"....我諗緊睇唔睇醫生好? ...

咁你甩得好嚴重喎 不過我估未必係同生完BB有關, 快D去睇醫生~

大宅

有咩頭髮醫生好呀? 各位有冇好介紹??

原帖由 taimun 於 2009-6-5 12:58 發表

咁你甩得好嚴重喎 不過我估未必係同生完BB有關, 快D去睇醫生~

大宅

我上星期都去剪頭髮, 希望頭髮短d, 可以有多d營養

原帖由 iamchanc9 於 09-6-3 21:55 發表

大宅

我兩胎都係生完之後around3個月倒就開始甩 , 第一胎唔知死見生完仲甩得少過以前 , 岩岩3個月就走去電髲 , 點知唔夠2個星期甩到亞媽都唔認得 , 全屋每個地方都係我D頭髲既 , 今次醒 ......唔攪佢 , 生之前又剪短左 , 點知.......3個月後都係甩

大宅

我去左睇醫生啦,我係甩一塊頭皮, 頭皮裡而有4-5條頭髮, 啲頭髮甩到我驚, 終於去左睇醫生, 佢開左啲洗頭水洗頭, 而家好啲啦, 不過仲係有甩, 不過無咁嚴重LU

複式洋房

我果件就黎5個月~差唔多3個幾4個月開始勁甩頭髮
甩到一屋都係~洗頭仲得人驚好似生CANCER咁(呸呸呸)

D人話缺鈣~或者去中藥鋪問下應該有野可以煲黎飲><

大宅

我都係啊, 成屋成床都係, 不過我用左霸王之後好似好左d, 唔知係佢隻野work定係甩一排唔甩呢

My Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/yoyo_yuet/

大宅

d人話霸王真係得,我都甩得好勁!好驚!

大宅

你地唔講我都唔為意點解我屋企地下多左咁多頭髮...
但係我自己睇自己又唔覺少左毛毛
有咩想問就問啦~~~

大宅

我都想試下用霸王 , 我老公有一排好多頭皮 , 成日R到個頭損晒 , 轉過好多隻洗頭水都唔得 , 睇醫生又唔得 , 我睇
到本雜誌話好多明星都用霸王 , 買左支比佢試 , 用左唔夠一支真係掂 , 不過防脫唔知得唔得呢

民房

我大約bb 3 個月大時就開始甩, 唔知係o米一滿月就去做負離子, 好驚! 宜家前右都甩到禿禿地 ! 用霸王都無用 ~

大宅

我要呻吓呀~~~~~~

我之前提過我甩頭髮到"鬼剃頭"既狀況, 所以去左睇醫生, 醫生要我抽血 (我已有d擔心)..... 隔日一大清早, 醫務所打黎, 話醫生要立即見我, 要親口同我講報告....嚇到我傻左, 咋咋林搵我亞媽幫手湊bb啦(因我係full time mama)....沿途諗如果我咩事, bb點算好呢??

頂!! (唔好意思粗左少少, 但真係好xxxxxx)....原來話我係貧血咋, 嚇得我以為有癌症呀!! 可能貧血+壓力大+唔夠時間休息所以甩得咁嚴重wou, 宜家自己去藥房買"善存"維他命食, & 擦醫生開既藥膏, 希望有幫助啦

首頁

尾頁

跳至