時事熱話

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

禁止發言

大宅

侯爵府

我就無呢個煩惱, 因我囡D學費只係交到6月, 所以都係損失左半個月同埋半個月校車費用

禁止發言

子爵府

原帖由 christy0604 於 09-6-24 11:18 發表
Why會咁好既?你女女返半日?

定係名校?

你係咪7月、8月都唔洗交?

我要交學費之餘, 小朋友在家其實增加左支出 (出日冷氣 + 早/午餐)

...

咁你小朋友間學校有無開先.....
如果係有開, 只係你5想帶個小朋友返學姐....咁係咁既話, 我覺得應該要比學費囉.....個問題係有服務提供比你, 你選擇左5用, 而5係無服務提供比你呀.....
如果你覺得你用5著呢啲服務而5交學費, 咁如果學校好多人5交, 係咪又可以向政府追討返先, 咁到時政府認頭, 條數最終咪又係納稅人既錢......

大宅

原帖由 worry 於 09-6-24 11:14 發表
我就無呢個煩惱, 因我囡D學費只係交到6月, 所以都係損失左半個月同埋半個月校車費用

我阿女果間都係唔使交學費~仲要咁啱6月冇搭校車
我就損失咗半個月學費啫

禁止發言

子爵府

原帖由 christy0604 於 09-6-24 11:33 發表

我會打去問 ^^
我早幾日行去睇過
間學校有人, 但冇開燈同冷氣

我打算明天, 或後天返學la...

你不如上去教統局網頁睇下啦, 教統局有規定, 停課期間應開放學校予有須要人仕架....
而且, 我仔仔都係讀東華3院, 我好肯定係有開門架....因為本身東華都有指引比旗下所有幼稚園同小學架....
+上, 東華係一間慈善機構, 佢地收既學費都真係5算貴, 我仔讀全日扣埋學卷都係13xx咋, 講緊呢個數係已經包埋所有膳食, 而且唔好介意我咁坦白講句, 如果無停課的話, 本身呢幾個月都係要交學費架啦....right ????

翡翠宮

好媽媽勳章

講左先, 我阿仔由停課第一日, 到依家都有返學(全日)....
我果間好好呀 ~ 有校車、有番哂咁多餐、每班都有班主任返 (好慘 !~ 其一班主任要焗放大假).... 每日有飯食、有野玩、有時踏下單車、玩下遊樂場... 只係無教新野o者.....
尋晚返屋企即睇新聞, 只睇到一半, 孫xx 好似趕去食 dinner 咁, 無交代無得問, 走左. .... 當時 6:45, 即打去學校問, 主任重係 學校聽家長電話... 佢都話唔知政府詳情, 究竟係叫即放暑假唔開 定點....不過都叫我今日帶左返學校先, 點都會幫我睇住個仔......

禁止發言

子爵府

原帖由 jolo 於 09-6-24 11:47 發表
講左先, 我阿仔由停課第一日, 到依家都有返學....
我果間好好呀 ~ 有校車、有番哂咁多餐、每班都有班主任返 (好慘 !~ 其一班主任要焗放大假).... 每日有飯食、有野玩、有時踏下單車、玩下遊樂場... 只係無教新野o者. ...

我琴日接個仔放學時, 都有問學校個安排, 佢地都話5知政府想點, 佢地都研究緊, 原來7月尾有一個wk暑假, 而家學校都打算5放, 照常開放.....啲老師就迫住輪流放大假, 我都好替啲老師難過.....其實學校同老師都好慘.....
最慘係, 政府話呢個學期5復課, 但又無清楚交代詳情, 即係想點, 呢個學期即係至到幾多月姐.....

禁止發言

大宅

阿仔學校收10期, 即係交到6月, 校車就蝕左半個月囉, 所以無乜影響既.....

原帖由 worry 於 09-6-24 11:14 發表

子爵府

我個女間學校,都係交到6月...

子爵府

原帖由 christy0604 於 09-6-24 11:48 發表

你唔明la~~
我打份幾千蚊工, 一個人搵5個用....
仔仔間學校既暑假只有一個星期 (5日)
仔仔在家照顧佢, 開冷氣, 饍食 (用多左 $500 左右)

我mami 要睇e生, 因為唔想帶仔仔一齊
推晒d期... ...

我當然明白家家有本難唸的經, 只係你都講到小朋友留係屋企, 開支無可避免大左, 咁其實都可以考慮將小朋友放係學校, 因為本來5停課, 你個小朋友都係要返學架啦.....
咁你又話你mami要睇e生, 咁點解5直接將小朋友帶返學, 起碼全日有幼兒園照顧, 有得食, 你mami又可以5使太辛苦.....
你.....都5係無得選擇姐.....

禁止發言

子爵府

原帖由 christy0604 於 09-6-24 11:54 發表

呢個學期即係至到幾多月姐.....
我都想知ar

我每月交約 $6xx 學費, ar仔在家增加支出約 $5xx

今個月就白花左 over 1千蚊~

我明白學校有難處~ 但家長亦有... ...

所以我咪答左你, 照比個仔返學囉, 咁重點會extra多左500蚊既使費呀....btw, 你個仔讀全日,都係交6xx既學費, 重要包咁多歺, 你根本5須要考慮放屋企啦.....

禁止發言

禁止發言

首頁

尾頁

跳至