自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

本報訊】「本人陳振聰,謹以至誠,據實聲明及確認,本人所作之證供,均屬真實,及為事實之全部,並無虛言。」自從華懋集團主席龔如心去世,爭產案開打,全城均靜待風水富豪陳振聰出庭宣誓作供。果然,他昨日首度作供,已語出驚人。他指妻子譚妙清懷有第一胎時,他已跟龔如心搭上,「佢叫緊我做老公」,他不只夜訪龔如心,更搬到華懋頂樓起居室,與龔如心同住。記者:梁偉強、楊家樂
現年 49歲的陳振聰昨日中午開始作供,吸引大批記者及公眾人士到庭,座無虛席。以龔家為首的華懋慈善基金,派出擅長刑事案的資深大狀駱應淦展開盤問。陳振聰作供說,他年幼時家住皇后大道西,念利瑪竇書院,但成績平平。 1977年中五畢業後,他做過不少工作,包括酒保、機械推銷員、侍應、市場調查員等。他曾開設公司經營電腦零件貿易及出口生意,但 88至 89年結業。
放大圖片
龔陳二人有不少親密照。
放大圖片
陳振聰早年與妻子譚妙清出席宴會時攝。
結婚沒有家人出席 陳振聰於 89年初參加旅行團赴北京遊玩,邂逅任導遊的譚妙清,火速成為戀人。 90年 8月,他搬到譚妙清的藍田公屋,與她及其父母同住。陳振聰承認,他沒有支付家用,但有「買吓嘢食」。陳振聰與譚妙清於 92年 3月在大會堂註冊結婚,但沒有家人出席。陳解釋,結婚是兩個人的事,儀式也很短。他有通知母親,但沒通知弟妹。母親要照顧 1983年中風的老父,故沒有出席婚禮。婚後,譚妙清替陳振聰生了 3名子女,第一胎便「一舉得男」。資深大狀駱應淦對陳長子的姓名,興趣甚濃。首先問陳,其子名字的第一個字,是否與十二地支有關。陳說無關,反而是先父按年份命名;駱應淦再問其子的英文名,陳說是"Wealthee"(與解作富有的"wealthy"發音相近)。駱應淦便問,是否因為譚懷"Wealthee"時,已替龔如心按摩,因而得名。
解釋兒子洋名"Wealthee" 放大圖片
龔如心 01年攝於華懋總部,頂樓是她的起居室。
陳振聰不諱言,當時與龔如心不只按摩關係,甚至「已經喺埋一齊」,「佢叫緊我做老公,我搬咗去華懋頂樓,佢嘅起居室。」龔如心較陳年長 23歲, 07年癌病過身時,終年 70歲。資深大狀駱應淦便指,陳在證人供詞中,僅說夜訪龔如心,從沒提及搬到華懋頂樓,質疑他說錯,陳振聰答:「夜晚喺嗰度住。」駱應淦似乎相信命名與富有有關,繼續追問其子的名字是反映現狀,抑或是對未來的期盼。陳講出名字的來源,指其母搬到麥當勞道威豪閣( Wealthy Heights)後,他很開心,因為母親終有樓住,遂打算以威豪閣的英文名"Wealthy",替兒子起名。其後,負責處理出世紙的女職員,認為"Wealthy"不是人名。陳振聰向胞弟振國請教後,便將「 y」改為「 ee」,並指意思「大概係一個幸福嘅人」。
遺囑放起居室櫃上 陳振聰昨在作供之初,其代表御用大狀 Ian Mill向他展示兩張相片,相片顯示華懋總部龔如心起居室的擺設,包括一個櫃。陳振聰說,龔如心將 06年遺囑交給他時,便是放在櫃上。預料陳振聰會被盤問至下周二,案件今日續審。案件編號: HCAP8/07
今日審訊焦點 今日第 28天聆訊,陳振聰繼續作供。

陳振聰昨日首度就爭產案出庭作供,即透露龔如心稱呼他為「老公」。黃賢創攝

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

casllsac 該用戶已被刪除

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

佢真係好難頂囉

My Two Princess

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唸起都想嘔

我成日唸佢老婆係咪等佢打贏官司離婚
可以分佢一半身家?
---生命無價,請支持領養---

王國長老

王國長老

佢個樣好....點解小甜甜咁bad taste, 搵都搵個靚仔d啦....

大把靚仔明星, 呢個肥陳有乜好....見到都唔開胃.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

拎張龔如心同自己結婚既結婚証書先出黎講嘢啦...夫妻

男爵府

錢作怪

子爵府

原帖由 meko~ 於 09-6-25 13:10 發表
唸起都想嘔

我成日唸佢老婆係咪等佢打贏官司離婚
可以分佢一半身家?

我都係咁話, 唔通甜甜之前係二奶,,,,,真係有病

翡翠宮

畀面勳章

唔想睇內容,淨係睇到個標題,已經

呢個男人正一賤人中既賤人!!!

禁止訪問

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

"佢叫緊我做老公",唔係老公,係公公呀,陳生你有無攪錯呀?

禁止訪問

男爵府

:;pppp: :;pppp:

男爵府

禁止訪問

複式洋房

做鴨都算啦,
老婆同仔有個做鴨"老豆"都唔知有無面見人. 做鴨仲要囉人地副身家. 都真係唔你人, 人渣

子爵府

他搬到譚妙清的藍田公屋,與她及其父母同住。陳振聰承認,他沒有支付家用,但有「買吓嘢食」

原來佢一早就有食軟飯基因. 可惜佢無食軟飯既條件, 可能係咁所以耿耿於懷. 一於屈亞甜甜叫自己做老公. 唔好俾我聽到, 即使俾我見到報紙咁登, 諗起佢副尊容. 我都想

伯爵府

He is shameless!

子爵府

原帖由 babyellow 於 09-6-25 13:27 發表
陳生自己本身就係一個大笑話....

已經有咁多錢...仲去搞埋D咁既野.....

唔明佢諗乜,再得到錢又如何,最後敗壞了名聲~

名聲唔值錢架

只有$$$$$才是至親 !

首頁

尾頁

跳至