自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

果套 tvb 的乜乜 < ID精英 >
是否我收錯呢套劇帶來的意義呢 ?
覺得好似係鼓勵大6人落香港 .
例如 :
黑社會的大佬是有情有意的人種
入境署職員係幫佢地搵証據居留 .
來香港做雞搵快錢係被人迫.
香港警察係奸. 為上立於累白兩道
外傭來港唔係打工, 係做黑工 ............
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

這套劇被評為垃圾,不知所謂

珍珠宮

樓主, 係唔係諗得太多?? 一套劇而已, 不必太著意。
亦有都講人蛇死左、姚子妮離開香港(唔理佢之前做過d乜都好, 做人要為自己所做之事負責)
ps入境署職員係幫佢地搵証據居留 -->係唔係尋晚o既case? 佢係係hk born

水晶宮

回覆 1# HPChingchingma 的文章

外傭走佬, 兩姊妹做入境處都唔識做d野保障自己? 最後被外傭誣告, 真係憨居!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

我都覺得呢集野好求其...... 有一次郭晉安捉果個黑工整親手,明明右手流血,結果左手包住...

好想睇番有d 質素o既劇... 好似金枝xx ,珠光寶x果類劇呀.....

原帖由 Ros 於 09-6-25 10:48 發表
這套劇被評為垃圾,不知所謂

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 CINDYC 於 09-6-25 10:52 發表
外傭走佬, 兩姊妹做入境處都唔識做d野保障自己? 最後被外傭誣告, 真係憨居!

我都有睇 (不過如果唔理d奇怪嘢, 套劇都算好睇)

1) 呢樣都覺幾奇怪, 做入境處都咁失策
2) 仲有, 有樣唔明, 兩姊妹做入境處, 兩個夾埋我諗最少都有4萬一個月啦. 點解仲住公屋?? 唔會over入息嘅咩? 睇到我有d R頭
3) 講姚嘉妮老公同仔都唔要. (個劇本好無情)

侯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 kc_01k 於 09-6-25 11:00 發表

我都有睇 (不過如果唔理d奇怪嘢, 套劇都算好睇)

1) 呢樣都覺幾奇怪, 做入境處都咁失策
2) 仲有, 有樣唔明, 兩姊妹做入境處, 兩個夾埋我諗最少都有4萬一個月啦. 點解仲住公屋?? 唔會over入息嘅咩? 睇到我有 ...

) 仲有, 有樣唔明, 兩姊妹做入境處, 兩個夾埋我諗最少都有4萬一個月啦. 點解仲住公屋?? 唔會over入息嘅咩? 睇到我有d R頭

又係喎!點解仲可以住公屋嘅

珍珠宮

畀面勳章

e套戲好求其,睇左都覺浪費時間,浪費左郭晉安

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 @bear 於 09-6-25 11:45 發表

) 仲有, 有樣唔明, 兩姊妹做入境處, 兩個夾埋我諗最少都有4萬一個月啦. 點解仲住公屋?? 唔會over入息嘅咩? 睇到我有d R頭

又係喎!點解仲可以住公屋嘅 ...

咪就係, 有無理由生活質數咁差呀,
咁即係講d富戶霸住間公屋啦,
R爆頭

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 SandyWu 於 09-6-25 11:50 發表
e套戲好求其,睇左都覺浪費時間,浪費左郭晉安

agree:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

套劇好悶,睇咗2集已經無睇:;pppp: :;pppp:

侯爵府

我又覺得幾好睇BOR, 不過, 睇番係地講D問題, 又真係BOR, 咁都得?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得好好睇喎
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我覺得tvb通常俾套好既你睇完
都會整一兩套唔好睇既戲過一過冷河
咁你會覺得下一套好睇既更好睇

水晶宮

甘學警追擊又點呢...不良少女先做妓女再做黑社會大佬老婆還有情有義...形象非常之正面...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

畀面勳章

果集搵亞2姑夠攪笑啦...
搵返個成4,50年前既接生婆呀!!! 問下人就搵到..真係救命!

仲有呀!! 係以錢黎衡量朋友之間既感情架!!!

男爵府

原帖由 雪~bb 於 09-6-25 15:23 發表
我覺得tvb通常俾套好既你睇完
都會整一兩套唔好睇既戲過一過冷河
咁你會覺得下一套好睇既更好睇

一言驚醒 ........
TVB 真係好橋喎 , 係呢方面一的都唔事事旦旦 .
高招 .

珍珠宮

會唔會係佢妹新入職, 房署未做入息審查呀?
原帖由 @bear 於 09-6-25 11:45 發表

又係喎!點解仲可以住公屋嘅 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢套野真係唔好睇.

男爵府

原帖由 arale1668 於 09-6-25 15:39 發表
果集搵亞2姑夠攪笑啦...
搵返個成4,50年前既接生婆呀!!! 問下人就搵到..真係救命!

仲有呀!! 係以錢黎衡量朋友之間既感情架!!!

味係呀 .
果男人話 82 年果時成 30 歲 人 .
計起來 , 佢係 52 年出生 .
2 姑做到<執媽>照計至少有 25 歲. ( 有無咁後生呀 ?)
即至少 1927 年出生 . 成 80 歲人
想<老移>師兄師姐有咁多 CASE 跟, 會唔會咁.
編劇大佬咁攪法.大6人真睇到心郁郁...

呢的宣傳劇. 真係得消防拍得好睇的.
有血有肉的人性 . 希望下套<滅火> 點呀.

首頁

尾頁

跳至