母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

哺乳媽媽出外哺乳不方便是事實. 有團體希望向政府要求增加哺乳設施.

有多少媽媽需要去厠所哺乳呢?

你們外出時, 在那兒餵奶的, 請不仿說說.

謝謝.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

I will only go to places where there are breastfeeding facilities. Actually, there are not many choices.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

我都接受唔到係廁所餵,不過有次搵唔到地方都試左一次。我通常會去D商場試身室辛苦D企係到餵,都試過衝入人地D舖問人借,D SALES姐姐都好好人,如果唔係人多都會借既,我情願厚顏D問人借都好過比亞仔係廁所食.......

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

教會房仔,私人會所
商場育嬰室,母嬰健康院
餐廳
公眾地方都有,著哺乳衣+長紗巾/用sling

堅決拒絕去厠所餵奶,bb同我都有人權,可以o係一個安全而衛生既地方開餐。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

我兩胎都係全人奶, 從未試過要在厠所餵奶,接受唔到,我只會用SLING遮住,就可以隨時去到邊餵到邊,完全冇難度,以香港地少人多寸金尺土既地方,長期目標希望多D哺乳設施當然好,但短期解決方法倒不如教育所有媽咪如何可以外出餵奶更實際

原帖由 TFMOM 於 09-6-25 13:32 發表
哺乳媽媽出外哺乳不方便是事實. 有團體希望向政府要求增加哺乳設施.

謝謝. ...

男爵府

我試過去酒樓飲茶, 阿仔要食, 問經理都借唔到房, 咁冇計要即走, 係私家車度餵, 我唔識咩叫SLING, 係邊度買架?

大宅

厠所唔okay, 不過泵奶就成日都响厠所泵。試過响健康院,如果商場育嬰室無位,就會响自己架車度餵。不過因為無地方都盡量快d番屋企。

複式洋房

原帖由 TFMOM 於 09-6-25 13:32 發表

謝謝. ...

我唔會去厠所餵.自己都唔會去厠所食野啦! 我會去育嬰室.

大宅

eeb, 同你差唔多…

教會房仔,私人會所
商場育嬰室,母嬰健康院
餐廳
海旁
車站
港鐵車廂
傷殘厠

原帖由 eeb 於 09-6-25 14:42 發表
教會房仔,私人會所
商場育嬰室,母嬰健康院
餐廳

堅決拒絕去厠所餵奶,bb同我都有人權,可以o係一個安全而衛生既地方開餐。 ...

公爵府

我試過去餐廳既雪櫃房, 酒樓/餐廳就咁係個角落位, 育嬰室,會所 ...

一定唔會搵toilet, 試過係 TST某大型商場, 得2個育嬰室 (都幾大幾靚, 不過d人lock門一個用哂) 3個人係門口等, 媽咪提議我去toilet餵我都say no, 寧願厚面子d問前面排隊既人介唔介意一齊用 (佢哋都只係換尿片, 所以冇所謂, 亦都好快就用完)

民房

我也差不多,有一次去了運動場的更衣室.

原帖由 gunsou 於 09-6-25 21:06 發表
eeb, 同你差唔多…

教會房仔,私人會所
商場育嬰室,母嬰健康院
餐廳
海旁
車站
港鐵車廂
傷殘厠

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我去既都同大家差唔多, 香港真係好少地方可以餵奶

別墅

多數會揾有餵脯室既商場行街食飯, 亦有試過在私家車, 酒樓(借房), 餐廳(搵外套遮住), 或即刻搭的士番屋企, 絶不會在厠所餵, 太不衛生, 接受唔到

大宅

我唔會去房餵, 因為好怕人敲門. 我用餵奶巾, 可以坐既地方, 我就會餵.

別墅

通常會返去車到餵, 有時係育嬰室, 我大囡果時試過同有share育嬰室一齊用, 係星期日呢好多人用一間, 係敢我就比其他媽咪入呢換片, 我都試過食滿月時係酒數角落頭ja 住, 香港真好小地方可以食人奶, 係外國其實都無咩地方方便餵人奶, 但佢哋唔介意係公共地方餵, 我地已經ja住餵有d人都唔體諒我地d奶媽.....仲會覺得係我地唔啱

別墅

係啦,用布遮晒b仔個頭, 仲睇咩鬼啫! 有時仲要係d Auntie係到眼望望, 已經坐埋一邊架啦....不過我情願比人望, 一定唔會去廁所餵...我覺得與其叫d地產商起多d育嬰室, 不如教育下d公眾唔好眼望望仲好啦

複式洋房

原帖由 jade_h 於 09-6-26 16:47 發表
係啦,用布遮晒b仔個頭, 仲睇咩鬼啫! 有時仲要係d Auntie係到眼望望, 已經坐埋一邊架啦....不過我情願比人望, 一定唔會去廁所餵...我覺得與其叫d地產商起多d育嬰室, 不如教育下d公眾唔好眼望望仲好啦 ...

係呀!

子爵府

醒目開學勳章

TOILET, NO WAY!

大宅

一定唔去廁所,接受唔到
每次去街都上綱搵定有育嬰室既商場
育嬰室,母嬰健康院,亞b五個月大去ocean park試過借醫療室餵...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊