自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問離職時,公司是否有權不發出離職証明書?如遇到d故意留難的上司,有何方法可取得離職証明書呢?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

係囉.... 呢 d 係 hr / admin. 做.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我都未收到, 連糧都未有

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

根據法例,顧主唔一定要比離職証明書

如果佢唔比都無計
但大公司通常唔會甘衰的

我上次去勞工處問過
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 小倩 於 09-6-26 11:49 PM 發表
我都未收到, 連糧都未有

點會呀.... 應該 last day 個日比晒架喎.....

大宅

公司有權在離職7日內發給僱員
原帖由 catjeffcat 於 09-6-27 08:36 發表

點會呀.... 應該 last day 個日比晒架喎.....

珍珠宮

原帖由 PriscillaNg 於 09-6-27 08:49 AM 發表
公司有權在離職7日內發給僱員

我知... 但係唔知小倩佢過左 7 日未. 我自己就做咁多份都係即日比...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-6-27 08:36 發表

噚日last day, 無收過公司電話喎...
總之下星期四未見就勞工處見啦

王國長老

原帖由 catjeffcat 於 09-6-27 08:59 發表

我知... 但係唔知小倩佢過左 7 日未. 我自己就做咁多份都係即日比...

鬼叫我(舊)公司咁"特別"咩...

珍珠宮

原帖由 小倩 於 09-6-27 11:45 AM 發表

噚日last day, 無收過公司電話喎...
總之下星期四未見就勞工處見啦

我唸你可以打番去同 hr/admin 問佢地幾時會出糧同 ref letter.....

首頁

尾頁

跳至