美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

下巴位成日有d白色細細點架油脂粒, 有d 野搽左可以令黑頭油脂粒消失架???

大宅

係有嘅!
話時話你有冇做scrub?

複式洋房

一般嚟講, 下巴d油脂嘅主因都係清潔不足...
會唔會係隻洗面唔啱你用, 又或者你得唔夠乾淨? &
你會唔會係易出油, 半奏洗個面或抺個面睇吓情況好唔好d...

別墅

我都有做磨沙, 用完cleaning oil洗完再用洗面膏架, 因為我係混合性皮膚, 以前試過中午洗多次面, 但係出多左油喎.

男爵府

洗得乾淨得滯都會出多油架喎
你都油完面之後, 做返保濕 & 搽 cream

子爵府

我都有呢個煩惱, 洗面時按摩耐D, KEEP住做深層清潔MASK, 但記得做番水份MASK.

世上只有!!!

複式洋房

或者應該咁講, 用唔啱自己皮膚嘅產品, 過份洗去油脂, 就會出多咗油

aaman, 如果本身用嘅產品係唔啱自己, 就算你半奏洗多次面都冇用, 等如呀仔計數, 如果係用錯方法計嘅, 計多兩三次都係冇意思... ...

但有一點chaklongma講得好啱, 洗完面後必須做返爽膚同潤膚, 唔可以諗住塊面油而唔搽返嘢, 咁只會令情況惡化

最後都係嗰句, 揀返隻啱自己用嘅護膚品啦... ...

原帖由 chaklongma 於 09-6-18 17:37 發表
洗得乾淨得滯都會出多油架喎
你都油完面之後, 做返保濕 & 搽 cream

別墅

哩d基本野梗係有做啦, 但係就唔知點解d油就一路係咁出, 試過用好幾隻控油產品都唔掂, 一係就好乾或者有層粉, 一係就搽左等如無搽.

大宅

我一到夏天會轉用平衡系列
補充水份黎平衡油份既分泌

&

我開左5次果酸FACIAL
想疏通毛孔後D黑頭自然出
連油脂都出埋,覺得乾淨左同唔乾
最好係針清完敷連紅都褪埋

別墅

我自己都買左條含果酸架gel,做facial用左大半年lu, 都唔係好work.

複式洋房

aaman你會唔會唔係油性皮膚, 係乾性皮膚呢(乾都滯都會係咁出油, 形成外油內乾)? 你有做FACIAL的話, 可以問吓你個美容師, 試吓轉一轉D產品啦

禁止訪問

大宅

其實我到現在也分不清楚

只知道鼻子上一點點黑色的是黑頭, 那麼表面上看不到, 用黑頭針按下時, 白色一點點的, 軟軟的東西是甚麼? 叫白頭或是粉刺或是油脂粒? 這幾樣有甚麼分別?

這些用深層清潔面膜有用嗎?

民房

黑色的叫黑頭粉刺, 白色的叫白頭粉刺, 如在毛囊內的, 叫油脂粒. 主要都是皮膚接觸到空氣加上油脂分泌而氧化, 方法就是要徹底清潔毛孔及去角質. 不要"枝"它啊! 可能會留印的, 及"枝"它出來後, 令毛孔擴大, 久而久之會容易積不潔東西, 惡性循環下再發炎, 導致暗瘡及粉刺

禁止訪問

複式洋房

嚟嚟去去都係嗰樣嘢, 不過佢喺唔同階段, 先係油脂因為種種原因, 唔能夠正常排出毛孔外, 累積成你所見到白色, 軟軟, 好似牙膏咁嘅嘢; 繼而因為慢慢氧化變成白頭(固體狀好似奶白色咁), 再耐d就變到黑頭(固體狀面層有一點黑色, 身已經開始變黃)
以上只係概括的形態, 每個人嘅黑頭粉刺嘅形狀同質感都稍有不同
我係一個美容師, 我從來都唔相信深層清潔面膜可以清走黑頭, 如果我有黑頭, 我會搵人清咗佢再搽返收毛孔精華
原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 09-6-30 10:59 發表
其實我到現在也分不清楚

只知道鼻子上一點點黑色的是黑頭, 那麼表面上看不到, 用黑頭針按下時, 白色一點點的, 軟軟的東西是甚麼? 叫白頭或是粉刺或是油脂粒? 這幾樣有甚麼分別?

這些用深層清潔面膜有用嗎? ...

大宅

原帖由 zbp 於 09-7-2 00:07 發表
嚟嚟去去都係嗰樣嘢, 不過佢喺唔同階段, 先係油脂因為種種原因, 唔能夠正常排出毛孔外, 累積成你所見到白色, 軟軟, 好似牙膏咁嘅嘢; 繼而因為慢慢氧化變成白頭(固體狀好似奶白色咁), 再耐d就變到黑頭(固體狀面層有一 ...

謝謝! 我現在明白了。

你是美容師, 我想問下:

我一向都不多在外做facial, 到現在為止, 在外面做facial也不超過10次, 這10次內試過不同店的facial, 明明facial有寫明 '針清黑頭', 但點解每次d美容師只摸下我個鼻, 看兩看, 但一下都唔針清, 就做下個step? 我自己係屋企會按到白頭的啊! 是否如其他媽咪話齋美容師怕'支'得多d毛孔會大? 但這樣做facial的話又無法清理, 怎辦?

複式洋房

有人懶, 有人勤力, 可能你仲未遇到個勤力嘅美容師啦。如果佢同你講, 禁下個毛孔會變大就唔幫你禁, 咁明顯佢冇認真咁研究過呢門學問, 又或者佢係懶, 就等同某大美容中心, 入面D儀器廢咗一半, 今日個美容師攞唔到部正常嘅STEAM機用, 咪同個客講話佢今日皮膚有D紅唔可以STEAM囉, 冷熱錘個熱頭壞咗, 咪又話人敏感唔做得熱頭, 有時D嘢, 我覺得自己聽完人講再加以思考好D

但話返轉頭, 禁完之後一定一定要搽收毛孔精華, 唔係禁嚟都無意思, 你唔收返個「儲油袋」遲早又出返D黑頭
原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 09-7-2 01:42 發表

謝謝! 我現在明白了。

你是美容師, 我想問下:

我一向都不多在外做facial, 到現在為止, 在外面做facial也不超過10次, 這10次內試過不同店的facial, 明明facial有寫明 '針清黑頭', 但點解每次d美容師只摸下我個鼻, ...

大宅

原帖由 zbp 於 09-7-3 01:51 發表
有人懶, 有人勤力, 可能你仲未遇到個勤力嘅美容師啦。如果佢同你講, 禁下個毛孔會變大就唔幫你禁, 咁明顯佢冇認真咁研究過呢門學問, 又或者佢係懶, 就等同某大美容中心, 入面D儀器廢咗一半, 今日個美容師攞唔到部正 ...

謝謝!

請問有邊隻收毛孔產品好用又有效? 可以介紹一下嗎?

複式洋房

芬妮斯同BQ好好, 不過芬妮斯會貴d, 你可以去美容院問吓
原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 09-7-3 10:23 發表

謝謝!

請問有邊隻收毛孔產品好用又有效? 可以介紹一下嗎?

首頁

尾頁

跳至