夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

因為搵錢唔多, 同c6結婚年幾都冇去過旅行. 最遠都係去過長隆, 仲要係公司請我, c6自費去果隻.
聽人講依家去旅行可以用信用咭分期, 所以諗住今年我生日同c6去個旅行仔, 當補渡蜜月. 近近地泰國都好.
點知c6一口拒絕. 佢話借錢去玩, 玩都玩得唔安落喎. 仲話雖則係分期, 但每個月都要還錢咁即係又冇錢淨喎.
唉~~我好唔開心呀. 最近已經成日為錢同個c6嘈.真係貧賤夫妻百事哀...........

子爵府

你老公講得岩呀, 佢都係唔想先洗未來錢!

不如你地慳d駛, 儲返d錢先去旅行重好啦, 去得開心, 又安心!

男爵府

我都覺得你老公岩,有多餘$就冇所謂,
若果唔係,我都寧願唔去.

子爵府

依家好似無左分期架喇喎~反而早幾年先有~!!我果時都無去架~後來我自己做野果度人工唔錯~先同老公補去囉~

男爵府

不如妳依家開始儲, 12月先去啦...

反正你免息分期, 都係要還錢,依家儲定12月去,同依家去左,分期比錢都係一樣之嘛..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

可以出雙糧至去

子爵府

無擺酒無渡蜜月,婚紗相乜都無,我覺得無問題,邊關錢事,去旅行咪去旅行,洗鬼俾個藉口自己唔開心,旅行幾時都可以去啦,大陸幾舊水都去得架姐.

複式洋房

我第1次去honeymoon都係去珠海
之後生完bb再後補, 去泰國
其實有無honeymoon無咩所謂啦, 最緊要2個人相處得開心
依家呢個環境儲起d錢, 有咩事都有個錢傍身嘛!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 aaroncheung 於 09-7-7 12:24 發表
因為搵錢唔多, 同c6結婚年幾都冇去過旅行. 最遠都係去過長隆, 仲要係公司請我, c6自費去果隻.
聽人講依家去旅行可以用信用咭分期, 所以諗住今年我生日同c6去個旅行仔, 當補渡蜜月. 近近地泰國都好.
點知c6一口拒絕. ...

不如你試下同老公開個聯名戶口, 每個月每人放小小錢落去, 咁儲到咁上下夠錢咪可以去旅行, 我同老公由結婚果日起就係咁做, 想去旅行時就係呢個聯名戶口提錢, 感覺上幾好, 覺得2個人都有付出咁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我2003年12月尾結婚都冇去Honeymoon, 一直到2006年9月至同c6去左東京呀! 都冇鬼晒Honeymoon feel 啦不是都玩得好開心嘅.

與其做分期都係要還架啦,倒不如你地由宜家開始每個月儲$1000, 半年後有$6000 都夠兩個人近近地去台灣or 曼谷玩幾日.

大宅

其實你係鐘意旅行 定係 無去過渡蜜月 覺得有所缺失?

你老公個人好踏實值得一讚
先使未來錢唔係好習慣
不如好似其他媽咪提議
每個月大家儲小小
一年後有筆錢再諗o下點用
可能到時你唔揀旅行呢

大宅

我o個時都係呀~
我地拍左1個月拖就閃電結婚(因為有個bb)
而且大家一路都無儲錢.
經過結婚,生bb,買樓後元氣大傷....
加上老公又無假放~

所以我地都係o岩o岩4月結婚兩週年先去日本補渡蜜月.
好在等兩年儲下錢先去咋,
去旅行真係要預鬆d,
budget多d玩得開心d!

原帖由 aaroncheung 於 09-7-7 12:24 發表
點知c6一口拒絕. ...

子爵府

好媽媽勳章

你老公個人好老實.. 好野黎架..

去近D 囉.. 大陸都好玩架. 平有平去囉..

伯爵府

It's really not wise to have such a trip if you do not have enough money. 'Honeymoon' is not a necessity, right?

複式洋房

因為當年大家都無假,所以都無去honeymoon, 我又覺得無野喎,至在自己點睇, 同自己鐘意嘅人一齊已經好開心, 咪當自己間屋係小天地.旅行要玩得開心,既然佢玩得唔盡興就無謂啦!!!

水晶宮

有啊...同6299太62姑9一家四口再加姐仔一起去...99同姑仔仲成功LUR到老公幫巨地出埋機票錢...正唔正啊...:;pppp:
少奶奶的身份,丫頭的命...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

冇蜜月丫..唔係冇錢係冇時間 老公返工好忙...一年做足365日的...

反而係我同仔仔..年年去1,2次旅行
我都好想同老公去旅行 不過手停口停

水晶宮

你老公做飲食架...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我地結婚果年我無甘多假,所以近近地去泰國,1年後到c6無假,又去泰國 第3年終於大家都有長假,去左歐洲 諗返起都會笑,因為好浪漫,

別墅

原帖由 cramimi 於 7-7-2009 15:24 發表
我第1次去honeymoon都係去珠海
之後生完bb再後補, 去泰國
其實有無honeymoon無咩所謂啦, 最緊要2個人相處得開心
依家呢個環境儲起d錢, 有咩事都有個錢傍身嘛! ...

明智!

首頁

尾頁

跳至