想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔計食左排卵藥, 正常每個月係唔係得1粒卵子? 因我第一之去見陳志慧醫生, 佢照到我左邊有一粒, 我話咁少, 佢話你都無食排卵藥, 緊係只得一粒啦.

但我見到以下blog友, 見完陳志慧醫生後, 同我的情況剛相反, 點解呢?

http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/article?mid=1

大宅

有無sis知呀,唔該.

伯爵府

正常係左一粒呀右一粒咁排架嘛,
每個月輪流排lor,
不過梗有d人會同時排多過一粒啦

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你個問題其實可以咁樣理解……
其實每個女人(收經前)都應該有好多卵子,至於每次cycle m一到,一般卵巢會有好多卵泡,而一般在無針藥刺激的情況下,都是排一粒卵出來而已。
你問:究竟每個月係唔係得一粒卵子﹖呢個問題要睇你係day幾﹖如果day1,而你卵巢功能良好,又唔係接近更年期,應該有好多「卵泡」(唔係卵子),而最終排出的,是一粒,但,如果你加左藥加左針,就有機會排出超過1粒!

原帖由 beamsboybaby 於 09-7-10 17:48 發表
有無sis知呀,唔該.

男爵府

我諗佢第一段講既野應該有問題, 可能佢會錯意!

原帖由 beamsboybaby 於 09-7-10 17:15 發表
唔計食左排卵藥, 正常每個月係唔係得1粒卵子? 因我第一之去見陳志慧醫生, 佢照到我左邊有一粒, 我話咁少, 佢話你都無食排卵藥, 緊係只得一粒啦.

但我見到以下blog友, 見完陳志慧醫生後, 同我的情況剛相反, 點解呢?
...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 beamsboybaby 於 09-7-10 17:15 發表

...

以blog友個嘅case, Dr.Chan係指佢卵巢嘅貯備, 而唔係佢今日cycle會排幾多粒卵, 因為每個女性一出生就已經決定咗佢有幾多粒卵, 貯備少谷到嘅卵都會少。

正常女性係冇藥物幫助下, 每個月只會排一粒卵, 今次左邊排, 下次就右邊排。

咁當然有例外啦, 如果唔係又點會有雙胞胎呢!!

大宅

明白晒, 嗯, 原來陰照都照到卵巢total有幾多粒卵子架? 上次醫生幫我只是照到右邊子宮 有粒12mm卵子 (day 6), 就無提到卵巢有幾多粒儲蓄囉。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 beamsboybaby 於 09-7-10 20:06 發表
明白晒, 嗯, 原來陰照都照到卵巢total有幾多粒卵子架? 上次醫生幫我只是照到右邊子宮 有粒12mm卵子 (day 6), 就無提到卵巢有幾多粒儲蓄囉。

咁又唔會照到total有幾多粒卵嘅, 只係照到某部份啫

所以醫生都唔會知你total有幾多貯備, 不過從呢D其中既貯備就會某程度上知道你卵巢功能好定唔好囉

首頁

尾頁

跳至