自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

入到去先明白點解海洋唔及迪士尼 , 不論設施(完全無水機載水)及工作人員無笑容無表情,交通又唔方便左轉右轉 , 玩完遊戲佢地影左的相 , 知你唔係買的話 , 唔會播番轉頭 , 又唔比用手機或相機影底 , 迪士尼係任影架 , 明知你用相機影都唔會阻止你 , 但海洋職員用手阻擋你鏡頭 , 迪士尼D精品任你試帶任影好自由 , 海洋唔係貼身跟住你但欠笑容 , D路又行得辛苦上斜落斜勁倦 , 亞仔亞囡都話以後唔去 , 連一面排隊一路都聽到D大陸遊客咁講 , 海洋好差情願去迪士尼好過 , 職員態度及內裡設施都係差好遠 , 買得多野返酒店搭車都唔方便 , 我地向葵芳--930去金鐘--629到海洋來回 , 但去迪士尼只搭MTR--轉東涌線--迪士尼專卡就到 , 亞仔(11歲)買左全年飛都自己識搭車去唔使我陪 , 但海洋亞仔話唔啦太遠 ! 我重話而家明白入場人數點解會咁差呢!

子爵府

我一向都唔鍾意海洋公園...因為又多斜路、樓梯,帶小朋友去真係好唔方便,我真係唔放心帶阿囡去。disneyland 好就好在佢d路易行又有地方遮陰,多d地方比阿囡自己行我好放心。

伯爵府

好媽媽勳章

我諗各有各支持者既, 我自己就比較偏好海記, 因為睇真既動物, 讓小朋友瞭解多點, 好讓他們明白保護環境, 保護海洋的重要. 而的確, 海洋公園比較多斜路及樓梯, 我想, 到你們的小朋友大一點不用推車時會比較好一點.

至於自備相機, 我又未遇到職員阻擋鏡頭喎(我都是自備相機的), 而遇見的職員一般都好有禮貌喎....可能是個別事件卦mouth:mouth:" />

純屬個人意見.....

子爵府

畀面勳章

我都係鐘意海洋多D. 地方又大. 又有真熊貓.又有海洋館. 又有欖車.又抵玩. 又有65歲以上免費. 我仔仔都好鐘意去.
我都有試個用自己機影返佢幫我地影既相. 職員又無話點喎. 應該係個別例子啫.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tiffanylmc 於 09-7-13 17:41 發表
我都係鐘意海洋多D. 地方又大. 又有真熊貓.又有海洋館. 又有欖車.又抵玩. 又有65歲以上免費. 我仔仔都好鐘意去.
我都有試個用自己機影返佢幫我地影既相. 職員又無話點喎. 應該係個別例子啫. ...

海洋公園有得玩,又有得比小朋友認識唔同海洋生物及動物,我都鍾意~ 而且除左65歲以上免費,生日正日入場都唔洗錢,真係好~ 同埋舊年比亞囡參加過暑期,海洋公園學堂,令亞囡眼界大開,仲可以自己獨立1人,唔識其他小朋友,跟導師上堂同戶外活動半天~
佢仲識左好多新朋友仔~今年豬xx我無幫佢報名~出年都會再報,因為每年課程內容唔同的~

大宅

交通唔方便...預左
要上山...預左

但職員我又唔覺好似你講得咁差,但如果一定要同迪士尼比的話...係冇咁親切就真

兩個係唔同形式的主題公園,根本冇得去比較....

水晶宮

我個人中意海記多d,多d野真係可以玩(去迪迪尼, 玩完都唔覺自己玩左...淨係不停買野...) 同埋海記d魚睇極都唔悶... 公仔會睇悶... 咁海記又舊d, 當然交通係冇迪迪咁方便架la... 但係我都寧願揀海記!

大宅

醒目開學勳章

其實廸士尼都係唔俾用手機/相機影"玩完遊戲佢地影左的相" , 所以樓主話"迪士尼係任影"可能係職員唔知的情況吧....因我試過想影低但職員埋嚟話唔好意思唔俾影低, 如有興趣可買!!! 如果你講明唔買, 海洋公園/廸士尼都係唔會播番轉頭, 但只有你話想睇多次, 兩度都會俾的, 可能言語上有點誤會吧!!!

原帖由 yukping 於 09-7-13 17:13 發表
入到去先明白點解海洋唔及迪士尼 , 不論設施(完全無水機載水)及工作人員無笑容無表情,交通又唔方便左轉右轉 , 玩完遊戲佢地影左的相 , 知你唔係買的話 , 唔會播番轉頭 , 又唔比用手機或相機影底 , 迪士尼係任影架 , ...

大宅

唔係喎 , 我餐餐向迪士尼都係咁影都無人阻我或講唔準影的說話聽 , d職員重比貼紙我個女噃 , 超多笑容個隻.
原帖由 wpwong 於 09-7-13 18:06 發表
其實廸士尼都係唔俾用手機/相機影"玩完遊戲佢地影左的相" , 所以樓主話"迪士尼係任影"可能係職員唔知的情況吧....因我試過想影低但職員埋嚟話唔好意思唔俾影低, 如有興趣可買!!! 如果你講明唔買, 海洋公園/廸士尼都 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我6月6日去海洋公園, 7月12日去迪士尼樂園:

1) 6月6日去海洋公園, 當日係平均溫度32度,想像到好熱好熱, 熱都算啦, 但係太多斜路, 推住BB車行得好辛苦, 連我亞媽都話腳痛(老人家唔行得斜路架), 最慘係連食飯地方都熱辣辣.原完搵唔到冷气地方(附左海灣餐廳).

本來諗住去水母館/水族館睇魚... BUT 太多樓梯唔推得BB車入去,而水母館條路太黑,又係趕BB客.唉...
跟住搭纜車去兒童國行下, 首先去亞洲動物天地, 嘩, 睇熊猫變左睇人生百態.D人個個塊面都逼住玻璃. 唉....

好彩出到門口可以同盈盈/樂樂, 威威師令影相.

回程搭巴士去金鐘, 點知, 巴士站長要我收起BB車, 我都OK, 但係完全無放BB車的位置... 攪到我全程攬住BB &挾實BB車...
返到金鐘仲要搬BB車行樓梯落地鐵站....

2) 7月12日去迪士尼, 當日都係30-33度, 超熱... 由屋企出發搭港鐵去到樂園門口, 一路都可以推BB車好方便, BB可以睇風景/大人唔駛抱住熱辣辣. 遊戲設施/廁所& BB換片地方都好乾淨.

不過, 餐廳食物就超貴, 普通豬骨湯拉面要成$64, 仲要唔連飲品... 2個大人食LUNCH要$160 (BB唔食架), 真係搶錢...

注: 如果BB細去迪士尼會舒服D, BB大個去海洋公園可以睇動物&學習生態環境囉..

別墅

agree

原帖由 maggielau0705 於 09-7-13 17:58 發表

海洋公園有得玩,又有得比小朋友認識唔同海洋生物及動物,我都鍾意~ 而且除左65歲以上免費,生日正日入場都唔洗錢,真係好~ 同埋舊年比亞囡參加過暑期,海洋公園學堂,令亞囡眼界大開,仲可以自己獨立1人,唔識其他小朋友,跟導師上堂同 ...

珍珠宮

原帖由 maggielau0705 於 09-7-13 05:58 PM 發表

海洋公園有得玩,又有得比小朋友認識唔同海洋生物及動物,我都鍾意~ 而且除左65歲以上免費,生日正日入場都唔洗錢,真係好~ 同埋舊年比亞囡參加過暑期,海洋公園學堂,令亞囡眼界大開,仲可以自己獨立1人,唔識其他小朋友,跟導師上堂同 ...

Agree!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

講真 2 個都唔同主題 ..... ocean park 有教育
意義 , disney 就 "呃" 細佬多 d 美其明幻想世界 !
小朋友多數都會迷上 1 - 2 個佢地個 d 卡通人物

我自己都鐘意 ocean park 多 d , 不過去一次
真係攰 c , 又多斜路又多樓梯 ! disney 平路多
又照顧 bb 車, 真係好方便 !

交通其實都睇你住邊, 我有 d friend 一程城巴去
到門口 , 睇自己既地點姐

工作人員問心 2 度都唔差, 我都有入去 ocean
park 睇下精品 .... 佢地都無話人釘人, 要影下
相都無咩問題 wor
原帖由 yukping 於 09-7-13 17:13 發表
入到去先明白點解海洋唔及迪士尼 , 不論設施(完全無水機載水)及工作人員無笑容無表情,交通又唔方便左轉右轉 , 玩完遊戲佢地影左的相 , 知你唔係買的話 , 唔會播番轉頭 , 又唔比用手機或相機影底 , 迪士尼係任影架 , ...

公爵府

畀面勳章

交通方唔方便,其實睇你住邊者,好似我住TKO,我覺得去OCEAN PARK ok wo!

迪迪尼好貴,OCEAN PARK 不洗$200(之前),2個大人先等如一個迪迪尼咁濟,有吊車坐,海洋館真係睇極都唔YIM,要抬上抬落,其實去得預左LA,所以我一定唔會帶大車!

公爵府

其實各有各好啦~

大前題, 海洋公園會學到野, 比小朋友認識唔同海洋生物及動物的種種...
而迪士尼, 只是玩玩, 看得靚靚

係迪士尼的工作人員都會無笑容無表情架~

至於交通方唔方便都是見人見智啊~
我住將軍澳去迪士尼都山長水遠吧, 去海洋似乎仲快點~

所以2個地方, 我都會帶小朋友去看看玩玩

大宅

好媽媽勳章

2個公園都買左年票, 2個公園都唔同, 玩法都唔同啦, 其實帶得小朋友去都預左累架啦.

大宅

海洋公園大好多 不過又多斜路又多樓梯 拎bb車拎死人
迪士尼好d 多地方坐 樓梯少d
如果小朋友大就會去海洋公園
小朋友細 去迪士尼好d

大宅

原帖由 tongming_ma 於 09-7-13 23:59 發表
小朋友細 去迪士尼好d
cannot agree more.

以前小朋友細個, 成日要坐車仔, 去海洋公園係好攰&好多機動遊戲都唔玩得. 依家小朋友大個咗, 反而多咗好多體驗&玩樂, 次次去都玩得好盡興. 職員都好好, 未試過樓主講得咁差.

迪士尼就真係超細, 大人玩2次都厭. 所有都係人工化造出來, 新鮮感始終不及海洋公園.

大宅

原帖由 kirstyau 於 09-7-13 20:41 發表
交通方唔方便,其實睇你住邊者,好似我住TKO,我覺得去OCEAN PARK ok wo!

迪迪尼好貴,OCEAN PARK 不洗$200(之前),2個大人先等如一個迪迪尼咁濟,有吊車坐,海洋館真係睇極都唔YIM,要抬上抬落,其實去得預左LA,所以我一定 ...

hi kristyau,

i move to tko for a short period, what is the shortest way to ocean park from tko arh??

i like ocean park more arh!!

thanks!

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

原帖由 tongming_ma 於 09-7-13 23:59 發表
小朋友細 去迪士尼好d

我都同意呀
如果小朋友細,要推bb車,就真係迪士尼好好多,起碼bb既配套設施都好齊備,而且全部都係平路,又多地方有冷氣,舒服好多:lol
不過我個囡3歲,佢自己話鍾意去ocean park多過去迪士尼,因為有得睇熊貓,海豚,坐纜車,跳彈床,小朋友跳樓機等...最近仲發現有個碰碰船俾小朋友玩,但要夠100cm高先玩得,佢得96cm未玩得住,咁我就同佢講要食多d野先快高長大,到時就可以玩,咁而家佢好多平時唔鍾意食既野都肯食,因我會提佢食d有益既野先快高長大,到時就可以玩碰碰船,哈哈

首頁

尾頁

跳至