懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們會選擇那一間,請給意見。
問左CORDLIFE一齊JOIN 可平多$500-$1000 另7月有2千DISOUNT 加送BB 小床,
而cryolife 就有3千discount 及 $5千禮品.
兩間都說是比bb展更優惠

複式洋房

我join咗cryolife....得$3000 discount 無gift!

原帖由 miya20 於 09-7-11 11:51 發表
你們會選擇那一間,請給意見。
問左CORDLIFE一齊JOIN 可平多$500-$1000 另7月有2千DISOUNT 加送BB 小床,
而cryolife 就有3千discount 及 $5千禮品.
兩間都說是比bb展更優惠 ...

別墅

你幾時join,我前天打畀個sales 問bb展優惠,他說唔入去bb展都 可享呢個優惠, 但禮物內容未confirm只知是 值5千

複式洋房

我3個月前join. 因我下星期生.....

我朋友上年join 連$3000 都無!.....

原帖由 miya20 於 09-7-11 12:23 發表
你幾時join,我前天打畀個sales 問bb展優惠,他說唔入去bb展都 可享呢個優惠, 但禮物內容未confirm只知是 值5千

禁止訪問

複式洋房

回覆 5# miya20 的文章

我剩係睇公司background, 所以select新加坡公司Cordlife!! 我自己係台灣公司做, 覺得台灣公司真係唔多得, 所以冇select Healthbaby!!

男爵府

我上過 cordlife & healthbaby 的公司參觀, 覺得healthbaby 設備認真及專業d, 所以選了他們. 有意要referral, 可pm 我, 齊齊有jetso.

複式洋房

我想問如果唔係私家醫院生,join有冇用呀?
因為我有friend話佢早兩年生,政府的係唔會幫你收集臍帶wor.

男爵府

yes, 若你想join 臍帶血庫, 只有在私家醫院生才可成事;在公立醫院(只有QE及廣華)生, 你可選擇損比紅十字會, 比阿公用.

原帖由 mlc246 於 09-7-14 16:03 發表
我想問如果唔係私家醫院生,join有冇用呀?
因為我有friend話佢早兩年生,政府的係唔會幫你收集臍帶wor.

別墅

我contact 了 healthy baby 及將會去參觀, 他們沒有現金優惠,只送bb車(3千元), 一次過畀錢 送多2年, 這間最貴.
18年(31800-35000)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

知唔知送邊個牌子ge bb車呀?

原帖由 miya20 於 09-7-15 14:44 發表
我contact 了 healthy baby 及將會去參觀, 他們沒有現金優惠,只送bb車(3千元), 一次過畀錢 送多2年, 這間最貴.

禁止訪問

大宅

我未生前,都諗咗好耐join 唔 join ,所以勁上網找資料,
點知我找到一所大學博士嘅文章,話其實留臍帶血,作用唔大,因為留臍帶血係話以防 bb 將來有某種(有特定)嚴重疾病先可用,而所有嚴重疾病多數都係維存性,所以如果係維存性,即係bb 留臍帶血時都已經有(果種病,不過未發出來),所以都係用不到自己嘅臍帶血來幫自己傢,反而要找另一人的臍帶血,那即是join 呢d 係無作用傢,所以我覺得好有道理,博士還說:呢d 只係一種賺錢工具,作用唔大,而旺旺媽咪,join 咗好似安心d,但如果萬一有時都用唔著,join 來為咩呢????
所以我無join 啦.

複式洋房

原帖由 miya20 於 09-7-15 14:44 發表

do they have insurance. what if the 臍帶血 got contaminated or mixed up with the others?

別墅

十五十六......

等待驗證會員

that's right,我都做過功課,結論都係只係一種賺錢工具…

原帖由 beepaul2007 於 09-7-15 19:13 發表
我未生前,都諗咗好耐join 唔 join ,所以勁上網找資料,
點知我找到一所大學博士嘅文章,話其實留臍帶血,作用唔大,因為留臍帶血係話以防 bb 將來有某種(有特定)嚴重疾病先可用,而所有嚴重疾病多數都係維存性,所以如果係 ...

男爵府

其實, 我join之前也有問過自己的婦產科醫生及政府兒科醫生, 他們也說以現時科技而言, 臍帶血在醫學用途是很有限, 也不recommend 我們join or not. 但最後我們也join 了: 幾萬蚊...又不是好貴... 幫bb買個保障, 也無坊... 而且, 醫學不斷進步, 臍帶血的用途可能會更廣. who knows?!

所以, join not... 自己 judge la.

別墅

I AGREE WITH MAOZIT
我昨晚終於study了三間的資料, 論科技設備healthy baby 優勝少少,but 論保障healthy baby是最少的,所以我都是考慮 Cryolife, Cordlife. 而且我去了荷花去看架bb車贈品, 雖然賣成三千元,但好笨不合用!
model no Graco Quatrro TOUR sport tsb

複式洋房

我2個仔都係JOIN Cryolife, 歷史最耐, healthbaby 一黎我對台灣公司無好感, 2黎我覺得D SALES淨係猛針對competitor的弱點去SALE, 所以覺得唔係太搭實.

不過, 主要係我醫生都推薦Cryolife, 所以揀左佢.

Cordlife我係無考慮過, 因為佢storage地點唔係太OK.

複式洋房

agree! 如果第時bb真係要用, 但無join 到. 後悔都太遲. 我個人認為如果經濟許可...當買個保險.....
原帖由 maozit 於 09-7-16 00:04 發表
其實, 我join之前也有問過自己的婦產科醫生及政府兒科醫生, 他們也說以現時科技而言, 臍帶血在醫學用途是很有限, 也不recommend 我們join or not. 但最後我們也join 了: 幾萬蚊...又不是好貴... 幫bb買個保障, 也無 ...

首頁

尾頁

跳至