親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

畀面勳章

1) day 1中午去到後,有咩好食?
2) 下午自由在酒店活動/去歡樂世界/動物園? (因day 2係12點check out, 想day 2下午先去玩, 巴士要在day 2 6:20pm先集合,成個下流流長...)
3) 酒店內spa,按摩及打保齡貴唔貴?
4)會唔會建議day1玩樂園,day 2 check out 後去祈福/廣州行吓?不過自己未去過唔知有咩景點

請提供資料呀,第一次一家人去玩...咩都唔識成個阿燦

子爵府

1) day 1中午去到後,有咩好食?
個人提議彩蝶軒, 價錢大眾化同幾好味

2) 下午自由在酒店活動/去歡樂世界/動物園? (因day 2係12點check out, 想day 2下午先去玩, 巴士要在day 2 6:20pm先集合,成個下流流長...)
咁要睇下你day1玩咩同有無小朋友喎~~~

3) 酒店內spa,按摩及打保齡貴唔貴?
以上幾種都無試過, 因為上次去淨係玩哂所有樂園都好鬼攰~~~~

4)會唔會建議day1玩樂園,day 2 check out 後去祈福/廣州行吓?不過自己未去過唔知有咩景點
我上次去三日, 行程係:
day1 - check-in後去水上樂園(收夜晚10點)
day2 - 歡樂世界, 夜晚睇馬戲
day3 - 動物園
至於祈福同廣州就無去, 因為淨係玩哂所有樂園, 時間都係岩岩好

大宅

我都訂左新長隆酒店,我暫定行程如下:-
day 1
check in--->lunch---->水上樂園---->dinner---->大馬戲----->去祈福宵夜(這個還要check清楚時間)
day 2
早餐---->check out---->動物園----->lunch---->白老虎餐廳飲野---->返港

伯爵府

畀面勳章

OK, 多謝賜教
已經有少少idea了

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 咩咩豬 於 09-7-15 15:42 發表
我都訂左新長隆酒店,我暫定行程如下:-
day 1
check in--->lunch---->水上樂園---->dinner---->大馬戲----->去祈福宵夜(這個還要check清楚時間)
day 2
早餐---->check out---->動物園----->lunch---->白老虎餐廳飲野 ...

妳預計幾點去CHECK IN?
星期日我用咗差不多2個鐘CHECK IN 同換入場卷(仲要係同老公分開至咁快)
就算係閒日去, 11點開始已經有好多人排隊CHECK IN
我驚妳DAY 1咁嘅安排會失預算

伯爵府

畀面勳章

係呀,我係24號去星期五,都預咗會好多人
所以都打算去到食完野先check in
我其實無打算玩佢個水上樂園,所以感覺上多咗時間
只係去動物園/歡樂世界,夜晚睇埋大馬戲啫

但因為day 2 12點已經 check out, 但要6點幾先走,好似多咗時間,有個2歲多的小朋友同行,驚佢好攰,所以想計劃好d時間...

大宅

原帖由 究竟我是誰 於 09-7-15 16:05 發表

妳預計幾點去CHECK IN?
星期日我用咗差不多2個鐘CHECK IN 同換入場卷(仲要係同老公分開至咁快)
就算係閒日去, 11點開始已經有好多人排隊CHECK IN
我驚妳DAY 1咁嘅安排會失預算 ...

我係荃灣坐7:50車,中旅社話3小時會到祈福,跟住坐的士去長龍,預計11:30am前會去到check in.

多謝妳提點,請問check in/換入場卷/買門票是否同一處位置 因為我還要買小朋友入場門票.

水晶宮

原帖由 咩咩豬 於 09-7-15 16:20 發表

我係荃灣坐7:50車,中旅社話3小時會到祈福,跟住坐的士去長龍,預計11:30am前會去到check in.

多謝妳提點,請問check in/換入場卷/買門票是否同一處位置 因為我還要買小朋友入場門票. ...

CHECK IN一條龍, 買/換門票係另一條龍,
所以好多人鼓譟....
仲有一個問題, 就算CHECK IN 咗, 未必可即刻上房,
要視乎妳要嘅房執好未....

伯爵府

畀面勳章

吓..咁難受/??
點算...拖住個小朋友真係驚好混亂

anyway,想問一下,我係book永東package的,啱啱想問吓人,我究竟有無book貴飛,我地5個大人加1個2歲幾的小朋友去
join咗一個3人套票$2340+$150 upgrade 星光房,因狩獵房已fully booked(包來回巴士3張,一間雙人房加床,門票2張,$50餐飲卷及2杯飲品卷) +2人套票$1690+$150 upgrade 星光房,因狩獵房已fully booked(包來回巴士2張,門票2張,$50餐飲卷及2杯飲品卷) 共 $4330

大家點睇...?

大宅

你的價錢好混亂下,唔係好識計,以下是我訂的價錢(8月8日),唔係package,人數是2大1小,你可以參考下.

狩獵房+2份早餐+2張門票+50元餐飲美食劵+2杯餐飲劵,價錢是$1330

直通巴去祈福3張X$100=$300
直通巴長隆酒店返港3張X$120=$360

合共$1990

水晶宮

原帖由 boobecky 於 09-7-15 16:45 發表
吓..咁難受/??
點算...拖住個小朋友真係驚好混亂

anyway,想問一下,我係book永東package的,啱啱想問吓人,我究竟有無book貴飛,我地5個大人加1個2歲幾的小朋友去
join咗一個3人套票$2340+$150 upgrade 星光房,因狩獵房 ...

有無BOOK貴好難講, 不如等妳自己比較下
我係自己打去酒店預訂(不用預先比任何費用), 訂咗一間野趣房---RMB1288 (2張門卷, 2張早餐, RMB100餐飲消費卷, 2張免費飲品卷) 因我住咗兩晚, 除早餐外, 佢哋一次過比哂所有卷我.
車費----由荃灣到祈福, HKD80 X 4 來回共HKD640
打的到酒店----RMB30, 回程當日一樣 RMB60

房租連車費若花了HKD3629

水晶宮

原帖由 咩咩豬 於 09-7-15 17:06 發表
你的價錢好混亂下,唔係好識計,以下是我訂的價錢(8月8日),唔係package,人數是2大1小,你可以參考下.

狩獵房+2份早餐+2張門票+50元餐飲美食劵+2杯餐飲劵,價錢是$1330

直通巴去祈福3張X$100=$300
直通巴長隆酒店返港3 ...

咩咩豬, 如妳小朋友不高過120CM,

門卷同早餐都係免費架

大宅

原帖由 究竟我是誰 於 09-7-15 17:22 發表

咩咩豬, 如妳小朋友不高過120CM,

門卷同早餐都係免費架

我小朋友剛剛度過是123CM,所以乜都要比錢.

大宅

咩咩豬,
which bus co did you buy the tickets?

大宅

我就剛剛去完長隆返來,2大1細去,7月2日去4日返,坐7:45am船去,到酒店差不多11:30am。我係自己book洒店同買船飛的,因為計過咁樣會平D。直接打去長隆Book新翼最平嗰種房,weekday人民幣 $9XX, Fri – Sun貴多$100,每住一晚包- 2個自助早餐,2張入場券(1天之內無限次進出水上樂園、歡樂世界、野生動物園、大馬戲任選其一) ,$100餐飲券(可在長隆洒店任何餐廳享用),2張飲品券(在大堂的Bar飲Coke、 7-Up、Tea or coffee) ,無需落定,去到先比錢。船飛大人來回HK$270,小朋友好似$16X咁上下,直接在中港碼頭珠江船務買飛。小朋友身高130cm以下在長隆都是免費的,玩咗3日2夜,包咗4張門券、2日早餐、4張飲品券和$200餐飲券,埋單大約HK$3,000 (其餘午、晚餐、娛樂另計) 。

之前去過兩次香江野生動物園和睇過大馬戲,住過祈福酒店和長隆舊翼,所以今次會玩水上樂園和遊樂場。

第一日11:30am到酒店,排隊Check-In,但未有房,去采碟軒食午飯(埋單大約人民幣$120,用咗$100餐飲券),1:30pm返去攞房,返到酒店房大約2pm,跟住去水上樂園玩,玩到8:45pm,返回洒店房沖澡換衫,再到采碟軒食晚飯(大約人民幣$200,用埋另外嗰$100餐飲券),食完都成11pm。

第二日,9am食早餐,之後到遊樂場玩,午餐在遊樂場裏面食,認真麻麻地好食,玩到6pm,返酒店換衫,坐的士(人民幣$30一程)到祈福食街嗰間須德館食咗人民幣$230,再返回酒店做腳底按摩(人民幣$88一個鐘) ,大約到10:45pm,之後返回酒店房休息

第三日,8:30食早餐(好多人,要排隊),之後在長隆酒店泳池游水,大約11:30am返房換衫pack行李,1pm前Check out (原本係12noon前要check out, 但request咗late check out),中午到中餐廳飲荼(大約人民幣$240,在舊翼,唔記得咗個名),幾好食,食物質素唔錯,3pm在酒店門口坐免費巴士到連花港(大約要40min),坐4點船回港。

以下有一些資料可以同大家分亨吓:
1. 現在巳經是旺季,長隆新、舊翼都好多人去住,所以Check-in都要等好耐,只得3個Check-in counter,尤其星期六,等1-2個小時都唔出其,最多人係12noon後,最好坐早D車或船到長隆就唔洗等咁耐。
2. 現在好多時落雨,我去前巳睇定天氣報告,知道星期六、日會有可能有雷雨,所以就提早星期四去,結果我走那天星期六真係落大雨和行雷,所以建意要留意天氣情况,我都是去前一天到碼頭買飛,酒店又唔需要落定,萬一真係天氣差最多改期唔去,最多都係唔見HK$7XX蚊船飛錢。
3. 現在因為是旺季,酒店有好多住客,早餐只到10am,如果可以的話,請盡早到餐廳食早餐,否則有機會要排隊,延誤行程。
4. 如有心食好嘢,會建議到舊翼的中菜廳,食物水準唔錯,采碟軒勝在款色多,西、中、越、日餐都有,可以散叫,所以價錢可以經濟D,但食物水準一般。
5. 水上樂園由7月起每晚開到10pm,建議第一天到步就去玩,咁樣可以玩盡D,水質都算ok,同香港共衆遊泳池差唔多,好多玩遊戲的水質都好乾淨,比我預期好,但有時會見到D黑色類似炭的物體係水入面,有D人話係真係泳池過濾器的炭,咁我就唔知啦!水温在大桶水的池會比較凍。建讓着膠涼鞋或拖鞋,樂園入口處有Locker,但要收錢,人仔$20-60不等,視乎Locker大細,可帶酒店毛巾或浴抱,但建議放在locker,走先着。水抱是要比錢租的,都係幾+蚊,但要比deposit,預備大約$100左右。小童必需要穿救生衣才可落水玩,救生衣是免費的,可以在入口處附近拿。我去嗰日可能係weekday,都多人,但係唔係好需要排隊,就算係都只係等十個八個人就okay,但要有心理準備,有好多好多好多樓梯要行,對腳真係會好倦。建議玩完晒D遊戲- 什麽大喇叭、天梯…等等先好租水抱,否則要成日帶住個水抱行來行去排隊,都幾重。
6. 遊樂場早上會有很多人排隊玩最激嗰D過山車,會建議2pm後先玩,無咁多人排隊。有2-3個要濕身的遊戲,買雨衣和鞋套要$5,建議要留代玩完所有濕身的遊戲先好掉。小朋友可帶備多一套簡單衣服更換。遊樂場會有蚊,要帶備蚊拍水和蚊貼。
7. 其實長隆都真係唔錯,各個主題公園設施和大馬戲都有國際級的水準,大人細佬都啱玩,如未去過的會建議住3日,咁樣可以一次過玩晒3個主題公園和睇埋大馬戲。
8. 如有小朋友和老人家,會建議坐船,在船上有洗手間和小賣部,加上唔會塞車,到連花港會有免費巴士接送,直達酒店門口,會比較安全和方便D!

希望以上的資料可以幫到你們啦!

大宅

你的資料很詳細, 我和朋友共25人7月尾會去長隆玩, 其中8位是小孩, 原本計劃第一天去到check-in 後, 只在酒店游水, 第二天去水上樂園, 第三天去動物園, 現在知道水上樂園10:00p.m.才關門, 若第一天去到即玩水上樂園, 第二天去動物園, 第三天才在酒店游水, 是否會較好?小孩多, 不想太攰,請給意見!
原帖由 citipeggy 於 09-7-15 19:00 發表
我就剛剛去完長隆返來,2大1細去,7月2日去4日返,坐7:45am船去,到酒店差不多11:30am。我係自己book洒店同買船飛的,因為計過咁樣會平D。直接打去長隆Book新翼最平嗰種房,weekday人民幣 $9XX, Fri – Sun貴多$100,每住一晚包- 2 ...

大宅

我覺得2個plan都ok,你咁多人,真係要盡早到酒店check-in,早餐會係一個問題,起碼要2圍枱,可以預早聯絡餐廳睇吓有無special arrangment。上次有D人要等成個鐘先入到去食早餐,我就好D,排第三個,等咗25分鐘,但全部食客都要撘枱。

原帖由 rinapang 於 09-7-15 19:23 發表
你的資料很詳細, 我和朋友共25人7月尾會去長隆玩, 其中8位是小孩, 原本計劃第一天去到check-in 後, 只在酒店游水, 第二天去水上樂園, 第三天去動物園, 現在知道水上樂園10:00p.m.才關門, 若第一天去到即玩水上樂園, ...

大宅

我也是send email去長隆自己book的, 他們的效率很快, 又會打電話回香港給我confirm資料, 真係要讚讚!
原本預瞓多小小才起床早餐, 現在要早些, 或者問他們可會有特別安排, 謝!
原帖由 citipeggy 於 09-7-15 20:02 發表
我覺得2個plan都ok,你咁多人,真係要盡早到酒店check-in,早餐會係一個問題,起碼要2圍枱,可以預早聯絡餐廳睇吓有無special arrangment。上次有D人要等成個鐘先入到去食早餐,我就好D,排第三個,等咗25分鐘,但全部食客都要撘枱。

...

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解你地車票咁平?我一行七人來回要$1680,即$120一程 我係永東買票,葵芳上車

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我book既係奇趣房,同狩獵房有乜唔同?點解咁多人book狩獵房?

首頁
12345...12

尾頁

跳至