跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我個囡囡派去呢間,但我本身不是住大埔的~
謝謝.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1133505-1-3.html

你睇下我地既意見啦, 你問我我話我個仔讀得好OK, 我細仔今年9月揀小學, 我細仔既情況未必讀到WKS, 但係我地覺得WKS有足夠既社工資源, 應該可以處理到我細仔既情況...

另外, WKS既家校溝通辦得唔錯, 今年安排上下學期各一次既家長與中英數老師在晚上時間會晤, 家長與老師之間了解小朋友學習情況, 家長之間又可以分享育兒心得, 仲有WKS會有家長學習坊之類既活動, 讓家長可以增加交流...

有心理準備, WKS功課好多, 每星期都有中英默, 中文科用普通話授課, 英文默書由小一開始已有字數要求, 唔係單單幾句, 最少44個字以上, 今年我大仔小二今個星期日日都中默又英默, 我都痴哂線, 不過我見臨大考前功課量唔太多, 亞仔話老師主力溫書...

其實你唔需要問好唔好, 每個小朋友都有唔同既特質, 我始終都係個句, 入到城中所謂熱門學校, 小朋友係唔係一定考第一, 一定名列前茅, 最重要係小朋友既感受...

大宅

畀面勳章

最緊要小朋友讀得開心,我囡囡就說good!
我都是近兩年才搬入大埔

大宅

其實係大埔來講,唔算太差的小學

不過你住係邊,方唔方便返學就真...如果太遠,我就覺得小朋友都幾辛苦

原帖由 sala 於 09-6-7 00:30 發表
我個囡囡派去呢間,但我本身不是住大埔的~
謝謝.

3孩家庭,壓力山大

公爵府

我之前都係住粉嶺, 我個仔都係由粉嶺返wks約8-9個月之後我就搬返去大埔住...

其實北區好多家長都會選擇出大埔返學, 始終大埔好多好既小學揀...

水晶宮

mrs. so,

我對你地e間學校都有留意, 聽家長講e家學校都追得上bank 1, 功課都唔少, 但有留意你地d post, 小朋友會唔會有好大既壓力, 我留意到你地學校d老師好stable, 對小朋友都係一個好既方面....

我自己係要返工既, 你係咪自己湊2個仔, 見你講一星期都禁多默書, 禁其實會唔會應付得黎?

原帖由 mrs.so 於 09-6-7 10:12 發表
http://forum.baby-kingdom.com/thread-1133505-1-3.html

你睇下我地既意見啦, 你問我我話我個仔讀得好OK, 我細仔今年9月揀小學, 我細仔既情況未必讀到WKS, 但係我地覺得WKS有足夠既社工資源, 應該可以處理到我細仔 ...

公爵府

我就癲囉, 我大仔就無咩野, 我問佢辛唔辛苦, 佢話5辛苦, wks既老師好多都係十幾廿年係wks任教...

我自己都要返工架, 我每星期六日就要幫亞仔溫書, 我平日靠工人叫佢放學做homework, 我放工就幫佢睇功課...

其實無話band 1, 的確上年派位唔錯, 我相信每間學校只要小朋友入到全級頭10名位置, 入英中既機會一樣, 我聽小一家長講, 佢地既小朋友好開心, 相比我地小二既上年還多功課, 我覺得自己大壓力多過亞仔囉...hehe

我地都係喜歡家校溝通, 所以我老公勁hard-sell 黃建常, 所以今年9月既小一, 我老公有朋友仔女入學, 一齊做wks家長...

原帖由 fw5775 於 09-6-8 14:01 發表
mrs. so,

我對你地e間學校都有留意, 聽家長講e家學校都追得上bank 1, 功課都唔少, 但有留意你地d post, 小朋友會唔會有好大既壓力, 我留意到你地學校d老師好stable, 對小朋友都係一個好既方面....

我自己係要返工 ...

水晶宮

我點解會留意你地e間就係因為近我家, 上次入去聽過你地校長既介紹, 唔知點解, 感覺上好nice, 不過就真係未真正了解過

原帖由 mrs.so 於 09-6-8 14:45 發表
我就癲囉, 我大仔就無咩野, 我問佢辛唔辛苦, 佢話5辛苦, wks既老師好多都係十幾廿年係wks任教...

我自己都要返工架, 我每星期六日就要幫亞仔溫書, 我平日靠工人叫佢放學做homework, 我放工就幫佢睇功課...

其實無 ...

公爵府

我地校長係幾好架, 佢都係由老師做到而家做校長, 即使副校長都係wks由老師升任..

水晶宮

呀....好想問一個問題, 我有時見到學生既運動衫唔同色, 係有咩分別ka...?

原帖由 mrs.so 於 09-6-8 15:04 發表
我地校長係幾好架, 佢都係由老師做到而家做校長, 即使副校長都係wks由老師升任..

公爵府

hehe...分別係"無架", 只係方便分組, 同埋望落去小朋友好sharp精神好多...

水晶宮

原來係禁....
禁係自由買咩色ka?

原帖由 mrs.so 於 09-6-8 15:28 發表
hehe...分別係"無架", 只係方便分組, 同埋望落去小朋友好sharp精神好多...

公爵府

5係架, 入學註冊拎書單時會編排好哂顏色後去造校服...

水晶宮

oic....
禁d colour又真係幾sharp
原帖由 mrs.so 於 09-6-8 17:00 發表
5係架, 入學註冊拎書單時會編排好哂顏色後去造校服...

公爵府

我個仔係紫色, 佢話想七彩顏色...

水晶宮

原帖由 mrs.so 於 09-6-8 17:19 發表
我個仔係紫色, 佢話想七彩顏色...

公爵府

你得閒入去WKS網頁參觀下....

水晶宮

好呀....
有次我係街市6樓, 唔知係咪見過你..
不過都係好耐既事lu
原帖由 mrs.so 於 09-6-8 21:47 發表
你得閒入去WKS網頁參觀下....

公爵府

有機會見過我架, 我經常去街市架, 我兩個仔好易認, 下次見到我你叫我啦...

水晶宮

我驚認錯人好瘀ka ma...
原帖由 mrs.so 於 09-6-9 09:14 發表
有機會見過我架, 我經常去街市架, 我兩個仔好易認, 下次見到我你叫我啦...

首頁
12345...6

尾頁

跳至