烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔7年歲,大在今年3月尾開始唔舒服,普通感冒,之後睇極醫生都唔好,宜家變成如果大啖d吸氣都咳,睇醫生唔好,成日食西藥都唔係辦法,人地教我煲川貝湯試過唔得。
我應該點算??
請問各位有無此經驗? 可否教吓我?
唔該晒。

大宅

唔敢講一定得,你試吓買一兩款東花分兩次
即半兩加兩碗水煲半個鐘後,隔渣加入半兩打碎川貝燉一個鐘.
通常我家人咳左好耐都唔好,我就連燉幾日直至佢好返,你不防一試

複式洋房

原帖由 114 於 09-7-18 11:46 發表
通常我家人咳左好耐都唔好,我就連燉幾日直至佢好返,你不防一試 ...

請問乜野叫東花?
响邊度有得買?

別墅

佢意思係叫你可以試下買: 一兩 款東花
係藥房有賣 ^^

原帖由 hunghung_66 於 09-7-18 12:45 發表

請問乜野叫東花?
响邊度有得買?

大宅

多謝代回覆;
意思正確.
原帖由 chumeme 於 09-7-18 18:44 發表
佢意思係叫你可以試下買: 一兩 款東花
係藥房有賣 ^^

複式洋房

多謝2位, 我會試吓.

複式洋房

敏咳定

我之前自已都試過, 咳了半年..中/西醫都清
不了, 好慘!后來同事介紹我飲一隻咳藥水, 好得! 我已經再介紹了十人以上啦..."敏咳定"
它不是間間藥房都有, 你試下啦..唯一不好就
係會眼瞓, 不過, 當你咳到半死, 就會試一試..
不貴, 我買開四十元一支, 而家屋企都會坐一支看門口, 希望幫到你!

大宅

唔好客氣,只係分享
你仲可以間中煲吓
紅蘿蔔,雪耳,粟米,無花果,南北杏,煲豬脹
木瓜燉雪耳冰糖水.

複式洋房

原帖由 114 於 09-7-18 11:46 發表
通常我家人咳左好耐都唔好,我就連燉幾日直至佢好返,你不防一試 ...

我仔都是有咁情況, 佢現時五歲, 同佢睇咗好多次醫生都唔掂, 時常好多黃啖及有咳, 都唔知點算

大宅

我唔係専家.只係個人經驗,
通常屋企人咳,我都係燉衣d比佢地飲.由其是款東花燉川貝最有效.你仲可以煲龍利葉蜜棗煲豬脹湯.
煲多d清潤湯水可潤肺
龍利葉,川貝可化痰止咳

大宅

BK Milk勳章

可以用 蘋果、瘦肉或豬、南杏、麥早、果皮 煲兩小時

大宅

BK Milk勳章

千祈唔好落北杏

因為落北杏左份量大多會有毒

子爵府

畀面勳章

原帖由 hunghung_66 於 09-7-18 10:02 發表
我個仔7年歲,大在今年3月尾開始唔舒服,普通感冒,之後睇極醫生都唔好,宜家變成如果大啖d吸氣都咳,睇醫生唔好,成日食西藥都唔係辦法,人地教我煲川貝湯試過唔得。
我應該點算??
請問各位有無此經驗? 可否教吓我?
唔該晒。 ...
以前我個仔細時成日都咳,睇完醫生都係仲係清唔駛,就煲呢個湯,你試吓煲半兩海馬,1兩海龍,南北杏少許,20元瘦肉,蜜棗4粒,我們屋企次次咳,飲二三次都會好番,如果唔放心,你可以到藥材舖問清楚份量,平常可以當保健湯水飲,對喉嚨,扁桃腺,痰火核好有幫助

大宅

北杏個頂尖係有毒,通常我地買到的以除去,而用的份量只係小許.
原帖由 kiki_kittyhk 於 09-7-19 23:20 發表
千祈唔好落北杏

因為落北杏左份量大多會有毒

首頁

尾頁

跳至