自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問, 如果我開一張無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 但劃左 bearer

請問工人拎唔拎到 cash?

我之前開比佢果張係無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 無劃左 bearer

佢當然拎到 cash 啦...
不過我真係好驚佢跌鬼左張票.... 無劃左 bearer 好似係...係人都拎到錢麻~

p.s. 我工人會拎 i.d. card 去 counter~

侯爵府

delete

大宅

1) 寫左工人個名
2) 無劃線

工人可以拎到 cash

大宅

好媽媽勳章

原帖由 紅色小露寶 於 09-7-21 10:35 發表
1) 寫左工人個名
2) 無劃線

工人可以拎到 cash

我以前都係咁! 要工人出示id取cash.
但好奇怪hang sang bank ge mtr counter 係攞唔到 cash.

侯爵府

我工人無戶口, 佢想要 cash, 所以我只能比 cash cheque 佢...

而家有2個答案..... 點算....

銀行好遠呀....唔想落去問呀~~~

幫幫忙~~~ 我要正確 answer~

p.s. 我係開中銀支票~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:32 發表
請問, 如果我開一張無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線

請問工人拎唔拎到 cash?

我之前開比佢果張係無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 無劃左 bearer

佢當然拎到 cash ...

啱啱問左a/c,

1) 寫左工人個名
2) 無劃線

一定要工人本人先拎到 cash

男爵府

攞cash一定要去真正既分行架!
原帖由 HIN2003 於 09-7-21 10:39 發表

我以前都係咁! 要工人出示id取cash.
但好奇怪hang sang bank ge mtr counter 係攞唔到 cash.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:40 發表
我工人無戶口, 佢想要 cash, 所以我只能比 cash cheque 佢...

而家有2個答案..... 點算....

銀行好遠呀....唔想落去問呀~~

幫幫忙~~~ 我要正確 answer~

p.s. 我係開中銀支票~ ...

去番中銀出示id就拿到cash~~

公爵府

仲有, 劃左線嘅支票, 一定要經銀行過帳先可以攞到錢, 係攞唔到cash, 如果你工人係中銀無戶口, 就即係攞唔到cash, 要入番佢自己銀行帳戶, 第二日先攞到錢~

侯爵府

係一定可以攞到 cash, 我以前公司都係咁出糧, 任何一間已經 ok, 但一定要工人自己 & show id card

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係一定可以攞到 cash, 任何一間已經 ok, 但一定要工人自己 & show id card

侯爵府

okok, 不如我講清楚d~

我果張 cheque 係無劃線既支票黎既~

1) 寫左工人個名

2) 無劃線

3) 但劃左 bearer (持票人) - 我想劃左 bearer , 因為如果唔劃, 路人甲乙丙都拎到錢~ 到時佢唔見左張票, 就真係搵黎攪喇~

4) 我工人會拎住 I.D. card 去拎錢....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我而家都係用具名現金支票出糧俾外傭,
1) 寫工人名
2) 劃咗bearer, 費事佢跌咗
3) 唔好劃綫

咁耐以嚟冇出過問題.

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:54 發表

1) 寫左工人個名

2) 無劃線

3) 但劃左 bearer (支票人) - 我想劃左 bearer , 因為如果唔劃, 路人甲乙丙都拎到錢~ 到時佢唔見左張票, 就真係搵黎攪喇~ ...

都話得咯, 長氣....

侯爵府

我之前個工人都係響中銀開果隻 a/c... 又要我請假同佢去開, 中銀果隻專 for 工人a/c 要employer 一齊去開, 做 supporting 架~

重點係....佢走左佬之後, 無人去 cancel 返個 a/c....雖然問題不大, 不過我唔想我屋企d資料咁樣比個工人用囉.... 好無安全感~

加上, 我呢個新工人都話, 佢只係過客, 唔想響香港開 a/c.... 咁其實我開 cheque 我自己都有 reference, 有保障, 又唔洗用我屋企地址麻~

我開過一次cheque 之後, 又覺得, okay 方便 wo

原帖由 anpanman08 於 09-7-21 10:52 發表

題外話 :

我知中銀有隻a/c 係可以唔駛最低結存 ... 又有ATM 咭 ... 咁你可以存俾佢, 等佢自己去攞錢 ... 你咪唔駛驚佢跌咗, 又或者銀行麻煩囉 ....

p.s .. 我都係喺HSBC 開咗個current a/c俾佢 .. 我又有 reco ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

係呀~ 無問題, 攞到$$架!

侯爵府

請清楚d好麻...

一陣開張 cheque 比佢拎唔到 cash... 佢一陣返黎黑面我咁點算

原帖由 塵大聞 於 09-7-21 10:57 發表

都話得咯, 長氣....

大宅

無劃可線,劃咗BEARER, 工人自己去攞錢,係可以攞到CASH架.

最重要係我唔知中銀要唔要去開戶個間,因為我係去HSBC嘅.HSBC間間都攞得.

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:54 發表

1) 寫左工人個名

2) 無劃線

3) 但劃左 bearer (支票人) - 我想劃左 bearer , 因為如果唔劃, 路人甲乙丙都拎到錢~ 到時佢唔見左張票, 就真係搵黎攪喇~ ...

侯爵府

係 wo....

中銀出左名麻煩...

佢會唔會要我工人, 去返長沙灣果間分行拎到cash架!!!!

我住西貢 wo!!!!

原帖由 紅色小露寶 於 09-7-21 11:00 發表
無劃可線,劃咗BEARER, 工人自己去攞錢,係可以攞到CASH架.

最重要係我唔知中銀要唔要去開戶個間,因為我係去HSBC嘅.HSBC間間都攞得.

首頁

尾頁

跳至