跳至

首頁

尾頁

侯爵府

可唔可以分享下?

師資如何?
小一派位如何?
等等

大宅

畀面勳章

我都想知呀! Thanks!

侯爵府

其實我個仔8月已經要響聖西門返 n1...

不過我15/16緊k1響唔響原校升上去~~~ 定係轉翠塘間太陽島....

有無人可以幫幫手答下我呀~

大宅

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 12:58 發表
其實我個仔8月已經要響聖西門返 n1...

不過我15/16緊k1響唔響原校升上去~~~ 定係轉翠塘間太陽島....

有無人可以幫幫手答下我呀~

k1我都係唸住太陽島, 聖西門我都係唸住俾佢讀n1就算, 我阿囡係0712, 所以仲未肯收.....

侯爵府

點解你會想轉太陽島?

係因為佢係響西貢最好?

我心大心細呀~~~

原帖由 vincy310 於 09-7-22 09:43 發表

k1我都係唸住太陽島, 聖西門我都係唸住俾佢讀n1就算, 我阿囡係0712, 所以仲未肯收.....

大宅

我都想比亞仔讀呢間,因為好近屋企. :lol:
佢係全日,但我只想比佢讀半日 :cry:

之前識得有個小朋友家長講,近來老師流近率好大.

侯爵府

咁我入唔入表去太陽島好呢~

我個仔8月會返聖西門 N1 呀~

我唔想佢識左一大班小朋友之後, 我又同佢轉校呀....

咁點好呢~~~~

其實我都唔想個仔返全日架...不過n1...西貢真係無其他選擇~

原帖由 子霖 於 09-7-22 11:03 發表
我都想比亞仔讀呢間,因為好近屋企. :lol::" />:" />
佢係全日,但我只想比佢讀半日 :cry:

之前識得有個小朋友家長講,近來老師流近率好大.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實你應該睇下你想個仔第時讀邊間中學, 再睇下邊間小學升果間中學比較有利, 然後再睇返邊間幼稚園大機會上果間小學, 真係要咁諗架, 唔係講笑~

珍珠宮

好媽媽勳章

聖西門幼兒園....唔多人讀ga wo...佢只係好在有n1,因西貢區得呢間有n1
我仔就讀lok育囉~

大宅

醒目開學勳章

我住西貢架,但我同BB報左將軍澳既N1,幼稚園都會揀番TKO,因西貢真係無乜選擇,如果在西貢讀幼稚園..好大機會會派番西貢既小學/中學,我覺得TKO既小學同中學會俾西貢好,雖然番學係比較無咁方便,但真係要睇番你想小朋友升到D咩中小學~~

侯爵府

我都打算比佢近近地讀個 N1咋...

咁... 我10月去太陽島拎定報名表喇~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yukiyck 於 09-7-22 15:22 發表
我住西貢架,但我同BB報左將軍澳既N1,幼稚園都會揀番TKO,因西貢真係無乜選擇,如果在西貢讀幼稚園..好大機會會派番西貢既小學/中學,我覺得TKO既小學同中學會俾西貢好,雖然番學係比較無咁方便,但真係要睇番你想小朋友升 ...
好多讀lok育既都誇到出彩虹讀小學wo~唔一定係西貢讀嫁...除非你自願要係西貢讀姐......
tko小學係好過西貢,但睇下邊d,我自己同c6都係將軍澳讀書長大既,有d學校真係:;pppp: :;pppp:

大宅

醒目開學勳章

原帖由 susi1024169 於 09-7-22 15:31 發表
好多讀lok育既都誇到出彩虹讀小學wo~唔一定係西貢讀嫁...除非你自願要係西貢讀姐......
tko小學係好過西貢,但睇下邊d,我自己同c6都係將軍澳讀書長大既,有d學校真係:;pppp: :;pppp: ...

不過我C6都係O係西貢讀中小學,間學校咪又係:;pppp: :;pppp: :;pppp:
我無話西貢既一定唔好...我只係覺得將軍澳既中小學多D選擇O者~~

大宅

N1 係西貢市只得呢間,無得選

我報左TKO,係半日N1,我都只係讀N1咋,之後會去另一間讀.

好過係屋企對住工人姐姐 / 老人家,學下群體生活/自理都好GA.
哥哥個時都係咁, 佢嗰時係MA ON SHAN 讀N1, 佢e家升k2

大宅

係西貢真係無乜學校可選,tko多好多.

原帖由 yukiyck 於 09-7-22 15:40 發表

不過我C6都係O係西貢讀中小學,間學校咪又係:;pppp: :;pppp: :;pppp:
我無話西貢既一定唔好...我只係覺得將軍澳既中小學多D選擇O者~~

大宅

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-22 10:53 發表
點解你會想轉太陽島?

係因為佢係響西貢最好?

我心大心細呀~~~

有學卷既西貢區學校係呢間較為好, 不過我當然都會選擇將軍澳及觀塘區的k1. 又因我個囡係細囡, 所以n1如無意外都只係讀半年到, 故邊間都無問題, 只係我想要全日, 故西貢只有這間係全日制的n1

侯爵府

西貢都係將軍O 小學校網架麻...
所以...點都可以響將軍O讀小學架麻... 我又唔係好擔心wo...

我都係想個仔近近地響屋企附近返學, 所以我先唔比佢去將軍O返N1咋.....

又係唔想佢跟住個工人囉...

我就係奇怪... 聖西門由N1直上K1既唔多...

點解呢... 係因為佢係全日制?!

好多人都話翠塘間太陽島好.... 好煩呀~~~

原帖由 子霖 於 09-7-22 19:17 發表
N1 係西貢市只得呢間,無得選

我報左TKO,係半日N1,我都只係讀N1咋,之後會去另一間讀.

好過係屋企對住工人姐姐 / 老人家,學下群體生活/自理都好GA.
哥哥個時都係咁, 佢嗰時係MA ON SHAN 讀N1, ...

大宅

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-22 21:26 發表
西貢都係將軍O 小學校網架麻...
所以...點都可以響將軍O讀小學架麻... 我又唔係好擔心wo...

我都係想個仔近近地響屋企附近返學, 所以我先唔比佢去將軍O返N1咋.....

又係唔想佢跟住個工人囉...

我就係奇怪... 聖 ...

太陽島算係有學卷既幼稚園機構既其中不錯既一間, 不論市界或新界區.
而西貢區除了國際學校亦真係無其他可以選擇既幼稚園, 所以方便既話我都係會選擇這間~

大宅

我黎緊8月都比亞仔返聖西門n1,都係因為近,唔想佢咁細個要搭車,搭到頭都暈!!
k1 我都想報太陽島,唔知好唔好呢??
另外樂育係咪真係唔得架??因為佢就好近,好方便!!!

別墅

我個仔都係今年八月讀n1. 但係坑口翠茵報咗n1下午班. 其實我想佢返西貢, 因為夠方便. 番正k1都出去市區. n1就比佢玩吓先啦.
大家係咪已經收到信係6月12日到學校家長日?

首頁

尾頁

跳至