婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚c6返佢屋企食飯, 我唔去, 自己0係屋企煮粉食. 佢問我點解問我9次8次都唔上去, 但我上兩個禮拜已經上左去食飯, 仲要比99寸, 話我呢樣唔食, 0個樣唔食, 唔知煮咩比我食, (佢一早知我齋, 唔係揀飲擇食 ), 所以我咪費事上去囉. 我c6當然話佢阿媽無講過啦, 我唔同佢爭辯, 我話我地係兩個家庭長大, 一定會偏幫自己屋企人, 我以前講過99嘅野你都唔相信, 我理解, 但唔相信並不代表無發生過, 所以我上親去食飯都會好唔自在, 出街食我完全無問題. 佢話佢屋企當我係一家人, 我真係一d都唔覺得, 呢樣野係你一廂情願, 唔係你屋企人, 佢話唔係....
我話我對佢每個星期返屋企食飯全無阻擾, 因我知佢孝順, 佢阿媽鍾意同佢傾談,但佢話佢自己一個上去好大壓力, 因99會成日好有壓力問佢點解我唔上去喎.... (唔上咪唔上囉, 唔想見你呀 ! 上黎又要比你寸,頂親你就唔好啦!:;pppp: )c6問我如果調轉係佢唔上我屋企食飯, 我父母會點? 好彩, 我爹娘唔會問咁多野,佢地只會叫我留湯比c6飲, 因為佢地知道個女婿唔得閒先會唔出現, 唔會比壓力我.
佢又問我佢對我屋企好唔好? 好, 好好, 好到我阿媽錫你多過我! c6當然口啞啦!
我同c6講如果佢想將我同佢屋企人勉強夾埋一齊, 係一件吃力不討好嘅事, 到最後可能完成唔到仲要攪到家嘈屋閉! 兼且我受軟唔受硬,我叫佢咩都唔駛做, 或者將來有日會好.
c6最後講左一句 : 只要你覺得開心就得喇, 你知我愛你多過愛自己.
我知佢唔會再迫我上去食飯, 但佢係會唔開心, 所以即係話當99又比壓力佢嘅時候我又要同佢嘈過!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

barbie公主,

好又一餐, 唔好又一餐, 就算d野唔啱食, 一餐半餐算啦. 你同c6返去同99一齊食飯, c6都會開心d, 佢都會鍚你多d, 何必為呢d事傷左你地兩個感情呢??? 佢串你咪唔理佢囉, 或者唔講咁多私事俾佢知.

如果係我, 我會返去食, 起碼俾c6知道你重視佢屋企, 第日你屋企有咩事, 佢都會同樣重視返, 大家互惠互利姐.

侯爵府

好媽媽勳章

You are really a 公主 and I am sure you don't know how to give 'face' to others (include your husband)!!!!

原帖由 barbie公主 於 09-7-20 12:20 發表
尋晚c6返佢屋企食飯, 我唔去, 自己0係屋企煮粉食. 佢問我點解問我9次8次都唔上去, 但我上兩個禮拜已經上左去食飯, 仲要比99寸, 話我呢樣唔食, 0個樣唔食, 唔知煮咩比我食, (佢一早知我齋, 唔係揀飲擇食 ), ...

複式洋房

唉...我尋日都為左呢樣野同c6嗌交....
我想問你地可以接受你地既c6一個星期返幾多次99屋企食飯?

大宅

其實我已經每兩個禮拜同佢屋企食飯, 我唔明點解要迫我個個星期見佢地, 而見親佢就會話我呢樣0個樣....
我亦從來去食飯都係咩都食, 只係依家因為某d原因要食齋, 都係為左屋企好, 佢就話我呢樣唔食0個樣唔食, 我平時都係一碟菜攪掂, 我係無要求佢煮d咩比我食
有好多99講嘅做嘅野令我好唔開心, 而c6都唔覺得有問題,我都無頂佢, 因為我知我c6會唔開心, 所以我先會少見為妙.
就算c6一星期日日返去見佢屋企我都無問題, 只要唔好迫我同佢一齊去就得喇.

侯爵府

好媽媽勳章

我又係經常同C6為左去唔去99度食飯而嘈交 我真係唔係好明囉,點解係都要我去食飯先,好啦,我無所謂既,但次次上到去食飯都俾99單打,又話我唔食飯(我平時食開半碗飯,上去99度已經食1碗架喇,竟然話我唔添飯係怪人!)、又話我唔食魚(我本身好鍾意食既,但有左bb之後就好怕聞到魚味,解釋左俾99聽,佢都唔理)....仲有好多野話我(例如話我唔服待個老公、老公瘦左....),講真,係人都唔想上去食飯啦,如果99唔係把口甘賤,我都無所謂,我初初結婚都返得去食好密架!唉....我C6仲話99同佢講:"係咪我做錯d乜?搞到家嫂唔黎食飯?"嘩....扮可憐,超反感,搞到我C6話99其實好可憐....我心諗,我阿媽、阿爸夠想見下個女婿啦,但佢地知道我地做野忙,禮拜六、日都過下2人世界,所以都唔駛我地返去食,我都無出聲啦,有時真係想鬧下隻C6,我阿爸、阿媽都好可憐丫!

侯爵府

好媽媽勳章

d C6實唔覺得自已阿媽講d野有問題、有骨架啦,你同C6講話99講野有骨,d C6仲會話:"你諗多左o者、99為你好o者..."
原帖由 barbie公主 於 09-7-20 14:16 發表
其實我已經每兩個禮拜同佢屋企食飯, 我唔明點解要迫我個個星期見佢地, 而見親佢就會話我呢樣0個樣....
我亦從來去食飯都係咩都食, 只係依家因為某d原因要食齋, 都係為左屋企好, 佢就話我呢樣唔食0個樣唔食, 我平時都 ...

複式洋房

原帖由 黑白豬 於 09-7-20 14:24 發表
d C6實唔覺得自已阿媽講d野有問題、有骨架啦,你同C6講話99講野有骨,d C6仲會話:"你諗多左o者、99為你好o者..."

exactly!!!!
超同意
又話:"佢無惡意既....你唔好對佢咁有敵意,咁抗拒先得ga!"
但我聽左真係唔開心囉!
我可唔可以學99咁天真無邪&老言無忌咁亂講野??
答案係唔得囉!

男爵府

唔係咁難解決啫,不停重覆同奶奶講你食齋,再唔係上去食飯時預先話俾奶奶聽:我整左碟齋好好味,帶埋上去同你一齊試下...

sis,有時D野唔睇僧面睇佛面,俾你攞晒上風但令老公心淡,又何必呢?可能你今次行出一小步,同老公感情行出一大步都未定,到時有賺添!

努力啦!

原帖由 barbie公主 於 09-7-20 14:16 發表
我亦從來去食飯都係咩都食, 只係依家因為某d原因要食齋, 都係為左屋企好, 佢就話我呢樣唔食0個樣唔食, 我平時都 ...

侯爵府

好媽媽勳章

好憎99成日扮可憐、扮委屈甘,仲同C6講暗示我俾死貓佢食....
講真,初初結婚果陣我99無乜出聲,我都ok,我知道老人家要尊重,但佢之後越黎越過份,次次d說話都超有骨既,我點忍丫,我99仲勁,佢次次見我C6行開左,就會單打我架啦,所以C6根本乜都唔知....
原帖由 kalincliff 於 09-7-20 14:34 發表

exactly!!!!
超同意
又話:"佢無惡意既....你唔好對佢咁有敵意,咁抗拒先得ga!"
但我聽左真係唔開心囉!
我可唔可以學99咁天真無邪&老言無忌咁亂講野??
答案係唔得囉! ...

侯爵府

好媽媽勳章

You are wrong! =>d C6實唔覺得自已阿媽講d野有問題、有骨架啦

When we just got marry, we 每個sunday 食飯 in 99's flat.
We usually went to 'tea' with 99 62 on Sat. (we paid)
i.e. twice a week

After 1 month, my 99 ask for extra $ from my C6.
99 said: You 2 'eat' me frequently. Therefore, you should give extra pay for your 'food'.
my husband: I have already give you living expenses monthly (xxxx). I also pay the mortgage of your flat ........
99: The $ you give me is my (and 62) living expenses, not include you food. You are now eating my 'rice'. Therefore, you should give me the extra $ for your 'food'.

Then, my husband only 食飯 in 99's flat in the festivals (each time we will buy something for her, or give her a 'red' pocket of $500). And I will force my C6 to have 'tea' with 62 99 sometimes (when I have time). However, it seems that my C6 don't want to eat outside with them........ It is because my 99 ask all other sons, daughters, sons in-law, daughters in-law....(all families) everytime. And we should paid for the meal (10 or more people).

原帖由 黑白豬 於 09-7-20 14:24 發表

大宅

呢d係會令人唔開心,好多人都會有同樣既遭遇,你咁諗可能會開心d!

如果你先生連每日去左邊,同邊個食飯都向奶奶報告,你會覺得更不是味意!

如果你奶奶連你想帶個仔出街都要加意見,要照佢意思做,你會更想死!

複式洋房

原帖由 catlover2001526 於 09-7-20 15:14 發表
呢d係會令人唔開心,好多人都會有同樣既遭遇,你咁諗可能會開心d!

如果你先生連每日去左邊,同邊個食飯都向奶奶報告,你會覺得更不是味意!

如果你奶奶連你想帶個仔出街都要加意見,要照佢意思做,你會更想死! ...

我99就係我帶BB去街佢都要管~唉!

等待驗證會員

原帖由 catlover2001526 於 09-7-20 15:14 發表

如果你奶奶連你想帶個仔出街都要加意見,要照佢意思做,你會更想死! ...

我結婚初期就係咁喇..
可能唔一齊住啦,初初都會忍..
過咗2個零月..忍唔住..
同老公講..係唔係咩都要通報你阿媽架..
如果係..要唔要幾時上床咩咩咩都要同佢講,
要佢批准呀..
老公即時唔再出聲..
之後我老公先改變咩都要講比佢阿媽知既性格...

大宅

我c6真係日日call 佢阿媽報告行縱 , 初時我都覺得有d怪, 咁大個仔仲要報到 , 但諗深一層, 佢只係想同自己阿媽傾吓, 對我又無影響, 所以我就無理佢囉... 佢咁嘅practice都已經4年喇..... 總之佢自己做, 唔係要我日日同佢阿媽報到就得啦, 我連自己阿媽都無報到

大宅

好同情妳

複式洋房

我一星期至少都會去99到食一餐飯,順便帶阿B比62見o下(因平日是99去我屋企睇b的),有陣時都唔想去,但知c6好想,咪去囉,最多唔出聲,有骨既說話當聽唔到,好又一餐唔好又一餐,當減肥囉!!
為左頭家,忍忍忍忍......

伯爵府

原帖由 ac321 於 09-7-20 14:45 發表
You are wrong! =>d C6實唔覺得自已阿媽講d野有問題、有骨架啦

When we just got marry, we 每個sunday 食飯 in 99's flat.
We usually went to 'tea' with 99 62 on Sat. (we paid)
i.e. twice a week

After 1 m ...

I think because your 99 likes a lot, that's why your c6 doesn't want to go back to have dinner with them.

But there are many many 99, not for $$$, but for bad words to us, that's why we don't want to go back.

Everytime I go back to have dinner with 9962, I buy something to them. Still, they say bad words to me about me & my family (behind c6's back) everytime they see me, from the 1st second until end of dinner. I didn't black face, just silent but feel so unhappy inside my heart. So same as Barbie, I don't like to go back at all.

Now I still go back just for festivals, birthdays. Weekend dinner - no way, may be once a month la ! I just keep distant from them, they make me sick !!!

侯爵府

好媽媽勳章

I don't know which kind of 99 is more worst?
likes ?? or likes to give bad words ???
However, sometimes I feel 99 is so sad....... as his son don't want to back home and 'eat' with her.

原帖由 zxzx 於 09-7-20 15:55 發表

I think because your 99 likes a lot, that's why your c6 doesn't want to go back to have dinner with them.

But there are many many 99, not for $$$, but for bad words to us, that's why we ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至