論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問, 我個印印做左9個月, 有以下犯錯:
1. 做左唔夠3個月, 趁我唔响屋企, 靜雞雞用我部收得好埋, 亦一直冇用過既手機打長途俾個fd. 後來俾我發現, 我只係收番佢idd費用, 同埋口頭warning佢...佢就好可憐咁話自己部電話壞左,諗住用我部電話打 (不過又唔換自己張卡落去 )
2. 我個囡17個月時俾我發現佢响我個囡d 粥入面落鹽, 其實早幾個月前佢都落過, 我已經即刻話唔可以落!!! 點知後來佢私自加鹽, 想我個囡食得快d, 俾我發現時仲話只係落少少(不過我都食得出係鹹既@@), 而且仲唔話只係果日至係第一次落...迫多幾次供, 至話落左一個星期, 不過我一定唔信, 因為我個女一個月前開始食多一倍份量, 佢唔落鹽之後, 即刻減番晒d份量.
3. 洗爛衫唔出聲, 肯定佢唔小心用左機洗, 爛左又唔話俾我知, 仲話件衫之前已經爛開既
4. 洗野唔乾淨, 做左9個月, 日日話住d野洗唔乾淨, 包括bb食具, 電飯煲...講左好多次話俾機會佢improve, 不過只係改善左少少, 仍然俾我經常發現洗唔乾淨!!! 而屋企好多燶燶隙隙都一直冇抹 / 一個月都唔抹一次!!!

優點:
1. 餵得掂我個囡食飯, 鐘意同我個囡玩, 肯定佢係好錫我個囡~
2. 印傭之中算係醒目, 識主動幫手做野 (去朋友屋企 / 出街時幫吓d fd湊bb,攞野..)

雖然我忍左佢好耐, 不過依家發覺都幾難忍, 因為我真係好難接受間屋唔乾淨~ 加上佢d英文唔多掂, 中文又唔多識, 都幾難溝通, 好想請個賓賓教吓阿囡d英文(起碼唔會教錯吖~), 同埋乾淨d,醒目d~

唔知大家認為我呢個姐姐既罪行, 係咪印印經常發生既呢? 會唔會我再請果個仲衰呢

複式洋房

If I were u, think yr maid is not so poor & u can spare time to educate her more, hope she will improve soon.
For my experience, most of the maid (yan & bun) hygiene is not so good (may be their country culture). You can tell her what is yr standard, like to clean the kitchen (cook) every night, no more oily on surface etc.
The most important issue that yr baby like her & she also put heart to care yr baby. Most of the mum hire maid just want to take care the baby in first priority, other things like tidy room / clean window or dust in corner, you can tell her to do on Sat (u hv time to play with baby, let her do the housework & no need to care the child).
I had the yan hired 2 yrs & most of the job done properly, but she black face by last 3 months. Eventually I don't continue the contract. But in the past year, I had already changed 2 buns (not compare with yan working ability). I was so regret not to continue the 2nd contract. It is all my expressions / experience to share with you. You can give time to consider before any action.

子爵府

請工人係講彩數, 我請過2個賓, 佢地d 英文唔係咁好, 成日都用she嚟形容我個仔, 如果你唸住bun 可以教你小朋友英文既, 我唸你唔好冀望咁高. 致於清潔, 初初做得好好, 但3個月後就開始好多地方唔清潔, 我仔番全日, 我地2公婆要番工, 每日佢自己係家起碼有9個鐘, 佢一定係夠時間既, 不過, bun 係醒d 架, 你唔出聲佢就當你睇唔到, 日日煲電話.
如果你請工人既目的係為左照顧小朋友既, 我唸佢錫唔錫小朋友先係最緊要, 而唔清潔既, 你咪叫佢抺, 抺到清潔為止囉!
原帖由 JanisLeung 於 09-7-23 03:12 發表
我想問, 我個印印做左9個月, 有以下犯錯:
1. 做左唔夠3個月, 趁我唔响屋企, 靜雞雞用我部收得好埋, 亦一直冇用過既手機打長途俾個fd. 後來俾我發現, 我只係收番佢idd費用, 同埋口頭warning佢...佢就好可憐咁話自己部 ...
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

民房

回覆 2# JanisLeung 的文章

It is understood!Before "frying" , have you demonstrate her in doing any housework? Tell her exactly your standard of "cleanness" , and ask her to do it in front of of you. If she can meet your standard, say "good".

If she really likes your baby and very good at taking care her. It is the most most important!

大宅

犯錯
1 - 真的是大錯, 同偷竊冇分別: 死罪;
2 - 係吾好, 但可接受, 不過最好同個工人講阿b太細, 吾受得salt;
3 - 大部份工人都係咁;
4 - 星期六/日你湊b, 要佢大清潔, 即場檢查, 吾得再做.

優點
1 - 證明佢仲想做落去;
2 - 真係識do.

我覺得個工人都ok啦! 不過針對犯錯1要大大丙佢一鑊. 繼續用啦, 清潔方面, 你就要check住佢.

禁止訪問

大宅

多謝晒你地既意見呀

post 出黎之前, 真係覺得唔炒唔得....依家聽完你地意見, 加上啱啱出去問咗其他agent, 佢都話要搵到錫bb 同埋冇黑面既姐姐真係唔係咁易 佢仲叫我搵番自己間agent train 吓姐姐點清潔添, 話唔駛炒wor (有生意都唔做 )

唔問過真係唔知, 原來咁多工人可以日日到住你黑面架

其實我係全職mama, 多數都係自己同個囡玩, 姐姐主要負責清潔, 同餵飯, 買餸&煮飯都唔一定要佢, 因為我得閑寧願自己整, 好食好多 所以, 佢抹野唔乾淨真係好大罪.....而我亦試過好多次教佢點洗, 叫佢用d力, 細心d, 洗完再睇吓有冇唔乾淨....不過都一樣間中俾我發現有污積~ 每日抹地2次, 不過都成日見到有毛髮&塵, d柜每星期一次, 不過成日俾c6話次次掂親都有塵

我諗可能我真係要白紙黑字寫低佢要幾時做d乜, 再叫佢好似出面d廁所清潔工人咁, 俾本薄佢mark低幾時清潔過, 唔好俾佢有藉口話咁啱一個星期冇抹.....我諗我自己都係太懶唔check佢, 搞到佢越黎越懶, 越求其

大宅

1. 真係大罪~ 不過我當時見佢其他野ok, 就冇炒佢, 家庭會議咁警告完佢, 就話今次機會佢, 要佢以後做好d, 希望佢將功補過....但冇乜改善之下, 依家仲有少少越黎越馬虎

總結你都係話唔駛炒, 我諗我都係努力d指導吓佢啦
原帖由 kingkingmui 於 09-7-23 15:28 發表
犯錯
1 - 真的是大錯, 同偷竊冇分別: 死罪;
2 - 係吾好, 但可接受, 不過最好同個工人講阿b太細, 吾受得salt;
3 - 大部份工人都係咁;
4 - 星期六/日你湊b, 要佢大清潔, 即場檢查, 吾得再做.

優點
1 - 證明佢仲想做落 ...

洋房

其實佢地d 人就係咁架啦~ 知你唔 check 又或者無 schedule 比佢 follow 咪係咁二做吓囉~ 所以一開始你就要好嚴謹對佢, 唔係做到懶晒都係自己勞氣架炸~

男爵府

佢地d 英文唔係咁好, 成日都用she嚟形容我個仔, 如果你唸住bun 可以教你小朋友英文既, 我唸你唔好冀望咁高===> agree!
my Filipinna maids would say
- open the tv
- open the light (instead of switch on / turn on)
- they don't know past tense
- they always mix up he with she

so...don't rely on the maid to teach your children English

for your point #1, obviously she has searched your things and found your used cell phone...i think you got to be careful with her. there is a chance that she may steal / use your things while you are not at home...

首頁

尾頁

跳至