自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

可惜都唔係太舊既相片

如果有 80年代時既照片就好啦
我見好少有 29座那些照片

http://www.youtube.com/watch?v=Fj-PST8KGSs&feature=related

一齊搵番舊街坊, 舊同學 及 舊朋友
mansonwai 29座 9樓 內明/明基 / 寧波公學 [89畢業]
smiletigger 我都係29座街坊 3樓 / 7樓
tungtung226 都係29座街坊,

嘉棋媽媽 住1座 讀基秀小學 90年搬左
viennawong 我嗰時住第四座架
ubah 住七座 基秀畢業
canies 12座 基秀小學,
adelaine 我都係住19座九樓, 秀天上午, 87年畢業架
娃娃 19座15樓1408室/ 內明同馮氏宗親會紀念小學
青蛙王子 19座16樓1516室,係讀馮氏
Hilary618 住 19座讀馮氏宗親會紀念小學
gloriap 老公住19座內明幼稚園 /馮氏宗親會紀念小學
jone 住20座 , 讀秀天上午校 , 88年畢業
大白兔 老公住 20座10樓
CANDY/CHOW 20座1314室 華惠幼稚園 / 明基小學
luilui007 我係住21座
Queenie_0012住23座
蛋糕妹係秀茂坪24座 11樓趙公普上午校
musicmusic 24座 15樓讀趙公普上午校.
CAROL_CHEUNG 住24座
pakchingb 住 25 座 14 樓 ka~ 個老豆好惡果間
babypoon26 係住24座架,14樓
somichi 住26座15樓 / 青松95年畢業
大肥媽咪 住27座, 7 & 8 樓, 潔心畢業,
揚莉煒媽咪 住27座呀
JennyKwok 31座14樓架
chinghomama 只係記得我婆婆好似住32座
細BB 我住33座嫁 讀香港黃族宗親會小學

IVANYOYOMA (30多 年前)住34座16樓
甜姐兒 住34座讀黃族小學下午 85年畢業 /
讀青松中學89年畢業

晴晴的媽媽住35座 , 也是讀秀天上午校 , 79年畢業。
chickenwing2006 [ hb] 住 36座

doraemonkate 住38座, 之後住秀明樓,
讀救世軍幼稚園&黃族上午校,
hughug222 住42座八樓..搬過一次去22座...
讀天主校小學

駿怡豬豬 呀公佢住秀茂坪架39座
meimeilam 我以前都係住 39 座 5樓
鵝老太 我都係39座架,住吉祥樓..趙公普上午校.
kakamom 老公住 39座
mandy_lee 42 座 3 樓讀"伯特利" 幼稚園讀寶田
特務 A 42座3樓, 小學讀伯特利
mayymlam 我老公都係住42座架~
FM94.8 我响伯特利讀書,
雨晴B 於 我細個都係住秀茂坪ga木屋區

mansonwai + Hilary618 讀寧波公學
moontang/kinglong/樂芯媽咪 & yinggo 讀潔心小學
onebadfish 80-86 讀宣基
phoebelamlam 讀宣基上午
kitty 宣基下午..1984-1987
adacheung1972 係慈愛讀小學, 83年畢業
醜樣豬 住順天 / 青松友 / 基秀讀過兩年

原帖由 JennyKwok 於 09-7-27 20:47 發表
唔好意思, 我想係度尋人, 尋回當年住係31座14樓1359室的朱詠儀, 佢對落仲有個妹叫朱潔儀及朱文泰和朱敏儀, 因為她是我小時最好的朋友, 自從她們一家人搬咗去土瓜灣之後,就失去聯絡, 如知道佢地消息, 請在此會報, 感 ...

如果真係相認番, 記得話我地知呀 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我 hb 以前住 36座架, 快 d 叫佢黎睇先 !!

原帖由 mansonwai 於 09-7-22 23:29 發表
可惜都唔係太舊既相片

如果有 80年代時既照片就好啦
我見好少有 29座那些照片

http://www.youtube.com/watch?v=Fj-PST8KGSs&feature=related

Fj-PST8KGSs&feature=related ...

男爵府

+3金熱血

i used to go to school there 20 years ago. i think is in front of 36座.

i visited HK last year and took 1A bus there. it change so much.

thanks for your video.

男爵府

我住20座 , 讀秀天上午校 , 88年畢業架

大宅

我係住35座 , 也是讀秀天上午校 , 79年畢業。

真係好回味!

大宅

我讀潔心小學傢 執左未呢

子爵府

我mami細個係秀茂坪大架, 我細個時每逢过年同暑假都一定返婆婆度住架, 不过我啲記憶好模糊啦, 我只係記得我婆婆好似住32座 (5知有無記錯添), 樓下係消防局....
最記得果時細個, 婆婆好鍾意飲早茶, 但佢好早起身架, 不过我同細妹都懶瞓, 婆婆為左就我地, 由6點等到7點幾先叫我同細妹起身飲茶, 果時好5願意架, 但而家就好後悔啦....
重記得每逢飲茶, 婆婆一定第一時間去攞蝦餃比我地食....
不过婆婆走左10幾年啦, 公公都走左4年啦, 真係好掛住佢地呀....

伯爵府

我都好懷念 !!!

雖然已搬走了 18年, 但都仍好記掛以前係秀茂坪
既生活

好奇怪, 我會有時發夢返到秀茂坪

回憶, 真係有甜有酸

好掛住 28座既車仔麵, 銀雀牛意, 明基小學

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mansonwai 於 09-7-24 00:51 發表
我都好懷念 !!!

雖然已搬走了 18年, 但都仍好記掛以前係秀茂坪
既生活

好奇怪, 我會有時發夢返到秀茂坪

回憶, 真係有甜有酸

好掛住 28座既車仔麵, 銀雀牛意, 明基小學 ...
你記憶同我差不多
28座有時在27座開o既車仔麵
明基小學
辣汁生菜魚肉
明基放學在公園整糖公仔糖波波o既叔叔
我爸爸以前在街市有檔口
我就通山走 仲有社區中心圖書館
交通安全城
消防車....
每日唔玩到天黑~都唔捨得番屋企

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我呀公佢之前都係住秀茂坪架39座..我都係放假先同媽咪&細佬返去..我細個好鐘意去交通安全城隔離個公園玩..我最鐘意玩佢個搖搖板可以升到好高好好玩架..我好掛住以前係39座巴士站檔燒魷魚同臭豆腐呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我記得好似係 24 座好似有檔水餃檔好好味架, 因為個時有次扭到腳 .... 成個月上去個度睇跌打呀 !!

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-7-24 01:02 發表
你記憶同我差不多
28座有時在27座開o既車仔麵
明基小學
辣汁生菜魚肉
明基放學在公園整糖公仔糖波波o既叔叔
我爸爸以前在街市有檔口
我就通山走 仲有社區中心圖書館
交通安全城
消防車....
:pit ...

侯爵府

我都係29座街坊, 明基下午班,細個亞媽唔比出街, 但都好多回憶...仲有舊居點都叫背山面海

男爵府

我嗰時住第四座架!!不過好細個(四歲)已經搬走左,但真係好奇怪,我間中都會發夢返左秀荗坪!!

大宅

hi Jone & 晴晴的媽媽
我都係住19座, 秀天上午, 87年畢業架
依家我個女都讀返秀天(搬左去寶達邨)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 smiletigger 於 09-7-24 01:44 發表
我都係29座街坊, 明基下午班,細個亞媽唔比出街, 但都好多回憶...仲有舊居點都叫背山面海
我以前單位都係背山面海
仲睇到好靚o既維港煙花

男爵府

原帖由 駿怡豬豬 於 09-7-24 01:40 發表
我呀公佢之前都係住秀茂坪架39座..我都係放假先同媽咪&細佬返去..我細個好鐘意去交通安全城隔離個公園玩..我最鐘意玩佢個搖搖板可以升到好高好好玩架..我好掛住以前係39座巴士站檔燒魷魚同臭豆腐呀 ...
我都係39座架,終於搵到個同座街坊啦

伯爵府

揚莉煒媽咪 & smiletigger

係啦...我地以前間屋
e+ 有 $$$ 都幾難搵到間咁正

以前我地都係開大個電影機聲
企係個窗口度睇煙火

真係 正正正

妳地住 29座幾多樓呀

睇下識唔識 ?

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-7-24 09:28 發表
我以前單位都係背山面海
仲睇到好靚o既維港煙花

子爵府

我係住21座, 秀天下午校,23座魚肉佬的魚肉好好味.
不單止,果度勁多好野食.

子爵府

原帖由 adelaine 於 09-7-24 09:18 發表
hi Jone & 晴晴的媽媽
我都係住19座, 秀天上午, 87年畢業架
依家我個女都讀返秀天(搬左去寶達邨)

19座隔離有間荒廢左的小學,你記得嗎?

伯爵府

揚莉煒媽咪

係呀係呀...
我以前仲係可以食到...叫魚肉佬加辣
食完 2行鼻水係咁流架

家下老啦...反而唔係好食得辣 lu

妳同我一樣
我又係通山跑

妳都記得明基有位賣玻璃糖既亞叔呀
勁呀....以前好少買
祗係當表現咁睇

反而係明基檔...涼果什食就成日買