夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生左BB...99就成日黎,有時又講一大堆說話我聽
為了99...已經好唔開心,冇人可傾訴...有時忍唔到係老公面前講2句......
:;pppp: 我覺得99是會影響我同老公感情!

99俾我好大壓力,一聽到佢把聲/見到佢我都好頭痕,好怕佢多多野講~

我可點好?
妳們如何可避免因99而同老公關係轉差?

瑪瑙宮

我都唔知點應付. 我 99 係慈祥老人, 又唔叨囌, 對仔女仆心仆命.

盡量忍, 減少見面時間, 會唔會係辦法呢?

男爵府

佢係咪來幫你手睇住bb?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 SOLAR08 於 09-7-20 00:34 發表
你BB出左細幾耐?平均一個星期來幾多次? 我覺得有時你又要企響你99嗰邊去唸.抱孫喎!!梗係開心啦,想時時見下個孫都係好正常既事, 二來你坐月,或多或小都有D功夫要搵人幫下你.你99都係出於關心你所以時時去係到.

先前 ...

我BB已經4個月,99基本一星期上來3-4次,我明白抱孫的心情,但可唔可以唔好咁多要求呢?
如果怕我湊得唔好咁點解唔拿去湊呢?

我有時自己屈係心好辛苦,同老公講2句又影響感情
mouth:

複式洋房

原帖由 reneeleung 於 09-7-20 10:26 發表
我坐月時唔係99令我頭痛,而係呀媽, 佢每日都黎探我, 佢好好. 但我真係受唔住佢叨囌, 如: 邊到買魚,買菜好食等.....

我的方法是:----- 坐咗一個月就番工. ...

妳有工返都好丫~我搵唔到野做!

複式洋房

原帖由 gobby926 於 09-7-20 00:18 發表
佢係咪來幫你手睇住bb?

佢唔算幫手睇BB,而似係監察我點湊BB多D~
同埋佢成日掛住BB想睇多D卦!

複式洋房

原帖由 Nancy20090615 於 09-7-20 00:16 發表
我都唔知點應付. 我 99 係慈祥老人, 又唔叨囌, 對仔女仆心仆命.

盡量忍, 減少見面時間, 會唔會係辦法呢?

減少見面時間咁當然好啦。。但佢要見BB妳唔通唔俾佢見咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主你要開始學習點樣同99相處了,因為多左個小朋友,99出現次數會多好多,慢慢來吧,這是一門深奧的學問。
先學習控制自己的情緒,不要被99講幾句就影響到,其實老人家心態都好複雜,佢地好多時講ge野做ge野唔係咁容易給我們明白,所以我們時時都用左自己的角度去理解,問題就會出現了。所以....盡量唔好去諗佢想講咩,只要記住岩聽就聽,唔岩就當聽唔到,永遠只做聽眾,你好快就會做到個好新抱了。當然講就易,要點樣掌握就睇下你的eq了。
可以的話把不開心的99問題同家人(老公除外)或自己朋友傾講,目的不是找什麼方法對付99,而是讓自己情緒得到舒緩。

複式洋房

原帖由 414928 於 09-7-20 15:57 發表
樓主你要開始學習點樣同99相處了,因為多左個小朋友,99出現次數會多好多,慢慢來吧,這是一門深奧的學問。
先學習控制自己的情緒,不要被99講幾句就影響到,其實老人家心態都好複雜,佢地好多時講ge野做ge野唔係咁容易給我 ...

妳講得啱~可是99有時太多要求了。。
我覺得又要做好老婆好媽媽好新抱實在太累了~
唔識點控制EQmouth:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

原帖由 紫水晶 於 09-7-20 18:55 發表

妳講得啱~可是99有時太多要求了。。
我覺得又要做好老婆好媽媽好新抱實在太累了~
唔識點控制EQmouth:mouth:" />

唔同住的話,99的要求「乎顯」左就算啦,你唔做佢耐你唔可的,佢係要講由她吧,你又唔會痛,但首要同老公有共識,唔係老公夾係中間就好難做。
我仔都9歲了,回去食飯實有野聽:「咁遲先來,要做功課呀?(星期六做咩功課呀,其實係話我咁遲5:30先上去.....佢有佢講,,我仍然係咁ge時間先上去^^);

呀孫仔你咁瘦好似無飯食咁?(我會答:係呀佢唔肯食飯,我都無計,不如係麻麻都住幾日食肥d啦,但仔仔唔肯^^)」

好多野平常心去面對,就唔係咩問題,你越介意就越覺得辛苦......

瑪瑙宮

如果我係孫仔呀麻/呀婆, 都會想有生之年見多 d 孫仔o既.

子爵府

我係你就會帶個b返外家囉~佢應該唔會跟住你返去吧?

別墅

我99係潮洲舊代的女人

係三重四得 , 以前未有呀b

我99表面也對我好好 , 實則...

背後有時篤我背隻等 c6鬧我...
之後我又嬲 , 生左呀 b 之後 ,

我吾岩聽的.....我會話番佢..

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我生完亦都係對奶奶好反感
亦都因為奶奶同c6嘈過好多次交~之前~
而家已經慣左~~~~

我要返工,返工時間比bb奶奶湊放工係佢道食飯
6點半-8點呢段時間我簡直處於地肉
因為要我對住佢呀媽我就覺得好慘...

複式洋房

原帖由 sze811 於 09-7-21 12:06 發表
我生完亦都係對奶奶好反感
亦都因為奶奶同c6嘈過好多次交~之前~
而家已經慣左~~~~

我要返工,返工時間比bb奶奶湊放工係佢道食飯
6點半-8點呢段時間我簡直處於地肉
因為要我對住佢呀媽我就覺得好慘... ...

你有返工都好D...可惜我搵唔到野做!

大宅

人老左就係咁, 我希望我老左都可以痴住D仔女. 我會以我奶奶作為反面教材, 做個好媽媽.

洋房

我阿 b 出世兩個多月, 呢兩個幾月以來, 我 99 一星期 7 日, 無論晴天陰天, 落雨打風, 都會走上黎我屋企, 由朝坐到晚, 全日抱住阿 B, 我真係頂唔順, 情緒好困擾......傾訴無門, 好想大家比 d 意見我.....

大宅

我都好似你咁, 唯有向好個方面唸, 佢都係鍚你地先上來, 唔好咁灰.

首頁

尾頁

跳至