自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個fd叫我地一家三口去New Zealand 旅行,心大心細,預就預左玩少d. 不過驚 bb坐成9個鐘頭飛機,唔知點算,d小朋友無得走來走去,實叫生哂..

有無媽咪有經驗呀?

子爵府

醒目開學勳章

我唔會貼錢買難受囉....近近地就無咩所謂

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Thailand & Taiwan are good!!

大宅

你bb幾大去ar ? 坐plane okay嗎?耳仔有無痛?

原帖由 22May 於 09-7-31 11:03 發表
Thailand & Taiwan are good!!

男爵府

Depends of the kid.
My son started travelling on plane when he was 6 months old. We went back to New York to visit my family. Then since, we travel there once a year. And in between, we travel to closer places like Taiwan and Japan too.
My son is one of the best child travellers.
But not all children are easy. Some children are restless even when travelling in a car for 15 mins.
You should know whether your child can handle such a trip.

大宅

好媽媽勳章

阿囝2歲前同佢去左日本, 都OK, 佢好多野都識.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kinglong 2 years old, we went to Taiwan to celebrate his birthday~~~~~ We gave him some chew candys, he did not any complaints.
Kinglong

大宅

6 months 容易handle wor...唔識行麻..

原帖由 Cara2006 於 09-7-31 11:40 發表
Depends of the kid.
My son started travelling on plane when he was 6 months old. We went back to New York to visit my family. Then since, we travel there once a year. And in between, we travel to clos ...

大宅

識d咩 ar ? 佢坐飛機安靜嗎? 同埋2歲前bb係無seat ga wor..坐大脾瞓 ?

原帖由 豬豬蛋 於 09-7-31 11:44 發表

大宅

亞仔一歲半時帶佢去泰國~中國短線就成日去~

大宅

唔可以帶水上機,點開奶 ?

原帖由 豬豬蛋 於 09-7-31 11:44 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

阿仔5個幾月大時帶過佢去悉尼, 佢坐飛機冇喊, 不過就唔願瞓(多野吸引), 唔算太辛苦. 我地會再帶佢去玩

珍珠宮

好媽媽勳章

我一定唔會帶咁細既bb去旅行囉,仲要去咁遠,淨係去果陣係機上面我諗你已經想番香港算喇......9粒鐘機,唔係個個小朋友頂得住
我就等到啊仔3歲半,先第1次帶佢去旅行,去日本,3粒鐘機佢都抆爭,去都好d,番來夜機就慘囉,佢扭眼訓又唔肯訓,係咁話耳痛,喊到拆天,個個都訓緊覺,搞到我勁唔好意思,好在喊左陣訓著左咋.......
最慘既係,去到唔適應當地天氣,香港果陣26,27度,一去到東京得16,17度,第2日去富士山得番3,4度,佢就病左....好在帶左藥,但都已經無乜心機玩
之後4歲帶佢去泰國,就好好多....可能又短線d,坐兩粒鐘就到,佢睇卡通睇到唔捨得走.......
講真,啊b太細帶佢旅行,有時真係貼錢買難受,
加上佢都唔知自己去過果個地方,而家問番啊仔,佢都唔記得自己去過日本,反面近d,泰國,最近4月去完台灣佢就記得

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 JLRLCH 於 09-7-31 11:55 發表
帶定樽同奶粉,叫空姐比水

侯爵府

我個仔 1.5 yrs 時去咗上海, 要帶水囉, 驚唔適應

伯爵府

呀囝2歲前去過BANGKOK, KOREA 同LONDON, OK WOR
星期五是無飯主婦日

男爵府

原帖由 JLRLCH 於 09-7-31 11:48 發表
6 months 容易handle wor...唔識行麻..

That was his first trip. Ever since, we travel once a year to the US. No problem with him.
But not all children are the same. Depends on the personality of the child.

伯爵府

原帖由 JLRLCH 於 09-7-31 11:55 發表

可以帶水上機開奶的,因是FOR BABY FOOD.我用奶機裝凍水.

另熱水問空姐取就OK
星期五是無飯主婦日

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔兩歲4個月時第一次坐飛機hk-> sydney ~9個鐘,好ok bor,我地選夜機,起飛/降落時俾一粒軟糖佢咬,舒緩耳壓。

佢上機後食下玩下,跟住都瞓到差唔多降落,無扭無喊,降落時有少少震,我同佢講"好好玩",又捉實佢手仔,佢就唔驚o個幾下。 返黎都係夜機,不過o個日佢玩得顛d,就無瞓得咁好,中途有喊一兩聲,拍兩下又瞓返,都叫ok。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

翡翠宮

我b歲半去cebu,3-4小時机,係咁喊又坐唔定,,,,去到玩咪開心law,暗瞓就慘嘞,自已幾累都要攪唔老細先 有得再揀唔會再去, 反而2歲近近地長隆就好happy 9個鐘机你唔好搏嘞!

首頁

尾頁

跳至