跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我個囝囝係1230日出世,唔知呢度有無同日出世BB

洋房

我個女都係12月30日出世

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

Hello! 你個女邊間醫院出世架?我囝囝在仁安

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-17 17:10 發表
我個女都係12月30日出世

洋房

E...我個女都是在仁安出世家..!

侯爵府

咁啱呀!我係余醫生接生,我試產失敗要開刀 ,你係邊位醫生接生 ,開刀定順產?

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-20 14:20 發表
E...我個女都是在仁安出世家..!

洋房

e...我係余醫生接生家...不過我是一早決定開刀既 !! 嘻..真是巧合啦

侯爵府

咁真係有緣喇!我可能餵奶時見過妳都唔定喎。
妳個囡囡識爬未呀?

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-20 21:29 發表
e...我係余醫生接生家...不過我是一早決定開刀既 !! 嘻..真是巧合啦

洋房

未識爬呀..都係剛剛識坐...哈哈 !!醫生說她比較頭重..所以平衡就要遲小小先得..你BB呢 ? 出牙仔未 ?

侯爵府

我囝囝學緊爬,但佢仲未掌握到向前爬,有時佢會360度咁轉住爬好攪笑,我個囝都未出牙,但就勁流口水同係嘢都放入口咬,我諗都差唔多就快會出,你囡囡食粥仔嗎?我個囝唔肯食粥仔只肯食糊仔呀!

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-21 16:44 發表
未識爬呀..都係剛剛識坐...哈哈 !!醫生說她比較頭重..所以平衡就要遲小小先得..你BB呢 ? 出牙仔未 ?

洋房

她大約5個半月時厭奶....醫生叫我可以開始俾D粥水她試飲...她又飲得OK..! 之後6個月正式俾粥仔她食(已經開始試了雞肉, 瘦肉, 南瓜, CARROT & 蛋黃)..中間沒有俾她上米糊呀 !! SO far, 她食粥仔食得好好 !!

侯爵府

咁你個女幾叻女喎。我個囝囝其實係早產BB,所以醫生要佢足六個月先試固體食物,佢一開始係試糊仔,後來比佢試粥仔唔肯食,我現在只好加其他料入糊仔比佢食,咁佢反而肯食。你係全職定在職媽媽呀?我係在職媽媽,平日返工擺囝囝在阿媽屋企揍,Weekend先揍返屋企,但我日日放工都會返阿媽屋企探囝囝,因為唔捨得要見下佢先安樂。

洋房

我係全職湊BB既..不過全職湊BB都幾辛苦...哈哈!! 但係見到她每日咁長大又好開心 !! 咁你BB每日飲幾多安奶呀 ? 我個女唔係好鍾意飲奶..現在6.5月都係飲緊每餐6安(最多)..一日飲5餐一餐粥 !! 仲有你有沒有俾BB飲JUICE 呀 ?

侯爵府

我個囝囝都唔鍾意飲奶架,一日五餐飲180ml一餐,有時飲得140ml你個女一日飲5餐奶一餐粥唔差喇我個囝囝係五餐食半份糊真係激C時又掛住八八卦卦食食下一有聲就停晒口就圍望我都BBapple juice架。你可以做全職媽媽係好幸福的事我唔返工唔得呀養個細路要四百萬喎唔做養唔起。你有無諗住兩歲比BB入幼兒園呀?原來已經要開始揾喇我識D 0811月媽咪已經報定左幼兒園。

洋房

咁你個仔仔現在幾重呀 ? 我個女就得17.5lbs..(我個姪女大我個女2個月, 但已經有22lbs) ! 我試過俾 fresh apple juice BB飲, 但她飲完有D痾..我唔敢俾啦, 只係間唔中俾 Gerber 既 applce jucie 她飲下 ! 但做全職媽媽好大壓力都同辛苦家 !! 哈哈 !!

讀書問題我都有同我D朋友傾過..不過朋友話我個B太細了(差不多是09年BB, 11月出世既BB仲好D), 好多學校都唔收咁細既BB..所以我決定遲一年先報..等她做人地既大BB (聽講做細BB好慘), 不過我會等她一歲多找D playgroup 俾她玩下先lor...! 你呢 ? 你決定2010年開始俾她讀nursery ?

侯爵府

我個囝囝上兩個星期打針時磅過得16lbs,但佢係早產B出世時得5.5lbs,醫生話佢增長得OK但唔可以與同期BB比較,因為佢始終係早左出世。我無比BBfresh apple juice,我比佢飲Heniz apple juice,做左人父母就自然多左壓力,我都好多嘢擔心,真係養兒一百歲長憂九十九。
我地的BB都無機會2010nursery的,nursery要足兩歲先收,所以最快都要等到20111月做挿班生,我想比囝囝早點返nursery,咁佢可以同其他小朋友玩下,佢返了nursery,我媽咪又可以多D自己時間無咁辛苦。我個囝囝今年九月會返香港基督教服務處的‘幼兒潛能訓練課程’,我同另外七個媽咪一同自組居然中了簽,好多人都話呢個幼潛playgroup係好好架,每一期都有勁多人報名要抽簽唔係有錢就有得讀。我都為BB將來讀書做大B定細B而煩惱,但我D朋友話只要比小朋友早點上playgroup,入幼稚園時會容易適應同學嘢叻D,做細B都唔一定會蝕底喎。
你係唔係第一胎呀?我係第一胎,其實同老公都好想追多女。

洋房

e....我地真是好巧合..我個女出世時都係得5.5lbs ! 我因唔夠胎水, 所以早了2星期開刀拿她出來...哈哈 !! 不過我個女都係開始食粥仔之後增磅增得快D, 所以你可以多嘗試俾仔仔食粥仔啦..會好D !

幼潛playgroup 我D朋友都介紹過..不過我個人覺得一般(因之前做野時同這間機構合作過), 所以我沒有考慮, 反而我想找D幼兒學校但有PLAYGROUP 既來俾亞女, 我現在考緊VICTORIA既playgroup , 朋友都說都幾好..遲D諗住去參觀下先 !!

我都係第一胎呀, 不過今胎陀得有D唔係咁好 (因30weeks 開如醫生同我講, 同埋的胎盤有D問題), 由30weeks 開如驚到生..不過幸好都生了她出來 !! 我心都想生多個, 不過又好驚心理壓力好大...所以仲未決定 !! 哈哈..湊好這個女先 !!

咁你會考慮咩既幼稚園, international or traditional one ar ? 朋友教我應刻諗將來我想她讀咩小學而我決定...真是好煩呢 !!

侯爵府

咁你囡囡早兩星期都叫足月,我個囝囝係早左一個月唔足月,我一直都陀得好好,產檢又無話唔正常,但35wks6就突然見紅要生,余醫生都唔知點解,余醫生叫我落藥催生,結果攪左廿個鐘最後都要開刀 ,諗起都辛苦,但現在一見到個囝就咩辛苦都唔記得喇。
VICTORIAPlaygroup你參觀過話我知好唔好,我諗住會比囝囝試下唔同的Playgroup。我之前都有去其他Playgroup試堂玩下,但囝囝真係太細唔係咁啱玩。
如果再追多個,我想出年就開工,因為我年紀唔細喇又唔想兩個BB年齡差太遠,但現在一個囝囝都好忙,再生多個唔知攪唔攪得掂,都係出年先再諗。
入咩幼稚園,我都準備開始研究,我噚日先在荷花買左本入幼稚園天書,我都覺得有好大壓力,點解囝囝仲咁細我就要為佢讀書而煩,好似入咗咩幼稚園就決定咗佢以後的路係點咁,香港教育係有問題,成日左改右改玩死D家長,如果我有錢都想囝囝讀International School,但真係太貴喇唔會考慮除非我中左六合彩頭獎你住邊區?我住荃灣,荃灣就好似無咩好幼稚園,我可能選擇Kowloon TongD幼稚園,Kowloon Tong比較多好幼稚園,但囝囝就要坐校車返學。

大宅

咁岩的, 我囡囡又係12月30日出世, 又係仁安, 都係余醫生接生架~

不過我係突然穿羊水入院生的, 我諗我地應該係餵奶時見過啦~ 嘻~~~

我囡囡仲未識爬呀......

滿6個月時開始食固體, 比乜佢都食, 粥仔, 糊仔, 蘋果蓉乜都肯食, 但係... 一食固體食物後, 開始食番夜奶..... 後黎去健康院見姑娘, 佢話囡囡唔夠飽 , 所以先食番夜奶, 叫我可以轉2餐固體, 依家... 巳經食2餐固體食物啦~~~

洋房

咁你真係早了成個月wor..不過你都算好啦..早了一個月都可以有5.5lbs. 我朋友剛剛生了, 同你情況一樣, 早一個月就見紅, 得4.9lbs..要住醫院長D先可以出院 ! 所以我都好驚再生..因我上次余醫生講得好恐佈..話如果我胎盤再差落去..就要33-34weeks拿她出來...! 唉...總之心理未READY...!!

咁你個廿個鐘就不斷陣痛, 定係都係等 ? 我覺得你好叻..我真係唔得..所以一早決定開刀生 !!

不過我未咁快去參觀住, 起碼9月先, 到時share with you 啦 !

我都覺得現在D小朋友好慘...細細個就要去番學..真係唔忍心! 但係唔咁做..將來又驚她唔夠人爭..唉 !!

我住大角咀, 屋企附近都有學之園同VISTORIA, 不過我都會考慮kowloon tong既學校先..因為始終覺得地方大D,對小朋友好D !!

如果你住荃灣, 我介紹你去discovery park 有一間playgroup 叫小東東..我個姪在這裡學了一年英文拼音..真是教得好好..他今年4歲..他識讀既字好多好多 你可以去拿D資料看下..! 我都考慮俾亞女讀...!!

洋房

Hi JWCBB

咁快可以俾2餐固體食物啦 ?? 我醫生叫我如果BB飲得奶都可以盡量維持5餐奶俾她先..因為奶始終營養多D..! 等到7個月就可以慢慢加多一餐固體食物 !!

首頁
12345...9

尾頁

跳至