烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

想整糯米滋,但係唔想用椰絲包面,想知日式Mochi外面o個層粉係乜。唔該!

子爵府

黃豆粉,一般日式超市可以買倒。
或者自己炒熟糯米粉。

個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

大宅

果d係黃豆粉or片栗粉,
雖然片栗粉即係我地既糕粉,
但可能係日本仔野, 粉味冇咁重, 比較好食.

別墅

多謝OLDCAKE同nana!

噢,咁即係都係日本仔野,包裝會唔會係日文架?我驚我唔識睇!

睇有啲食譜就話係玉米粉,即係corn starch,同鷹粟粉一樣...我好奇怪哩啲粉可以生食咩?

大宅

原帖由 ahbocat 於 09-7-24 00:33 發表

睇有啲食譜就話係玉米粉,即係corn starch,同鷹粟粉一樣...我好奇怪哩啲粉可以生食咩? ...

粟粉係唔可以生食既,
日本食譜最好搵返日本材料,
大家文化唔同, 食品唔同.

至於材料最好去日本超市買,
包裝有中文字, 名稱一樣, 唔須要擔心.

子爵府

原帖由 ahbocat 於 09-7-24 00:33 發表

睇有啲食譜就話係玉米粉,即係corn starch,同鷹粟粉一樣...我好奇怪哩啲粉可以生食咩? ...

如果你去日式超市買的話,你會見到一包包米黃色的,通常下面會有寫住黃豆粉/大豆粉,唔會好貴,因為黃豆都算平,一般草餅面頭果層都係黃豆粉。
如果你想要中國人整糯米糍面頭果D白色的粉,果D叫糕粉,糕粉即是熟糯米粉,你可以自己炒,又或者你可以去烘焙中心買,我多數都係自己炒,白鑊放糯米粉炒慢火炒,唔使炒太耐,你見有少少香味/少少米黃色就立即收火,否則否燶架。
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

別墅

唔該哂兩位!等我去日本超市行行先,如果唔啱就試試自己炒。

大宅

喺吉豬十二蚊店有得賣

伯爵府

我係用片粟粉, 你可以去日式超市睇睇, 係大大隻字寫住中文"片粟粉", 所以你一定會買到的

http://www.wretch.cc/blog/acintl/15208608

別墅

唔該哂大家嘅幫忙!

大宅

如果係白色果d叫上新粉, 係sogo / jusco $10都有

別墅

買咗盒"片栗粉",未試...有少少猶疑,因為英文寫住Potato Starch...咁係咪即係薯粉?

大宅

原帖由 ahbocat 於 09-8-4 23:03 發表
買咗盒"片栗粉",未試...有少少猶疑,因為英文寫住Potato Starch...咁係咪即係薯粉?

Potato Starch好似係生粉(太白粉)呀...

不過我係網上搵到d係片栗粉既資料...

片粟粉是用煮熟的馬鈴薯磨成粉曬乾的,因為是熟粉,所以可以生吃,用來做像麻糬之類的很方便。其實就是熟的馬鈴薯澱粉。當然在日本超市也可以買到。如果買不到,可以用一般的太白粉(馬鈴薯、鷹粟粉或其他種類的澱粉)用烤箱烤熟就可以了。
希望可以幫到你啦!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

我都上網睇過,話片栗粉即係太白粉即係馬鈴薯澱粉,咁即係potato starch啦!

原帖由 小布bubu 於 09-8-6 19:10 發表

Potato Starch好似係生粉(太白粉)呀...

不過我係網上搵到d係片栗粉既資料...

片粟粉是用煮熟的馬鈴薯磨成粉曬乾的,因為是熟粉,所以可以生吃,用來做像麻糬之類的很方便。其實就是熟的馬鈴薯澱粉。當然在日本超市也可 ...

首頁

尾頁

跳至