自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

侯爵府

可憐天下父母心

伯爵府

人地都話咗唔洗排隊架啦, 都唔係先到先得, 個仔女咁大都仲唔放手佢自己行, 比風吹走都唔抵可憐, 最憎呢啲父母, 不知所謂.

別墅

學位跟本唔係先到先得,為咩呢﹖

珍珠宮

原帖由 cubixluk 於 09-8-5 09:37 AM 發表
可憐天下父母心

Agreed!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 chanwendy 於 09-8-5 09:38 發表
人地都話咗唔洗排隊架啦, 都唔係先到先得, 個仔女咁大都仲唔放手佢自己行, 比風吹走都唔抵可憐, 最憎呢啲父母, 不知所謂.

咁又唔洗話人不知所謂呀.......

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

中五畢業都要父母幫手排隊, 都唔知係d學生問題定d家長有問題?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

都唔知點解宜家啲父母會咁... 啲仔女係咪想讀佢排隊嗰間呢??? 一朝早都未有成績就走去排... 有咩用呢???

回想十幾年前我會考放榜,都係自己同幾個同學仔一齊週圍搵... 其中一個搵到先,都會一齊陪未搵到嘅去搵....

讀書搵學校係自己責任... 唔再係幼稚園、小學啦... 哩啲就話仲細無得自己揀啫.... HKCEE 考得好唔好都係佢自己事,成績唔理想,要搵學校係佢自己嘅責任,唔係家長責任.... 唉...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時都唔知可憐佢地好定鬧佢地好... 講左幾日學位唔係先到先得,第一個同最尾一個入表都無分別,點解仲要咁辛苦摸黑出黎排隊...... 做父母既始終都唔放心仔女......

別墅

原帖由 kooching1875 於 09-8-5 09:41 發表
我有d朋友,仲傻到特登請兩日假去幫個仔拎成績同搵學校,唉... ...

呢樣又ok喎,陪佢一齊去搵學校,行動上支持啫,我覺得無咩所謂,如果子女成績真係唔好,呢刻都好需要父母響身邊比意見同支時。

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

因為今日0的學生要先返學校取成績單,
睇完成績之後, 有0的就要去搵學校,
所以家長早0的去排隊可以慳返好多時間,
尤其成預計自己成績唔太理想0個0的學生,
一日要走好多間學校, 所以可以理解0的家長行為~~

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉~ 仔女係咪真係想報呢間呢﹖成績又得唔得呢﹖可能家長唔放心,唔理三七廿一幫仔女排定先...
原帖由 km1357 於 09-8-5 09:42 發表
中五畢業都要父母幫手排隊, 都唔知係d學生問題定d家長有問題?

侯爵府

醒目開學勳章

same same here. 個d係你既仔女, 會考係人生大事, 當然有屋企人支持下係最好啦, 又唔係孤兒. 考得好既, 入番原校, 咪一家人一齊開心哎下law. 考得唔好, 可以即時安慰下個仔女, 同佢商量下佢地想點.

至於排隊, 可能佢地諗住排定個位, 俾d 仔女一law到成績表就即刻去辦申請手續, then 之後再即刻去另一間都再申請, 咁樣會省好多時間. 中六既學位真係要爭分奪秒咁去爭的(當然係講緊d 邊緣分數既同學仔).

原帖由 somedo 於 09-8-5 09:43 發表

呢樣又ok喎,陪佢一齊去搵學校,行動上支持啫,我覺得無咩所謂,如果子女成績真係唔好,呢刻都好需要父母響身邊比意見同支時。

大宅

局外人真係唔清楚,自己又未到呢個階段,可能第日自己都會咁樣走去排隊....因為e+d靚仔真係你急佢唔急...

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我一定係會咁做0既人,
因為學校收夠人就唔會再收,
大家都係14分, 點會唔係先到先得架~
原帖由 JLRLCH 於 09-8-5 09:48 發表
局外人真係唔清楚,自己又未到呢個階段,可能第日自己都會咁樣走去排隊....因為e+d靚仔真係你急佢唔急...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 happypiano 於 09-8-5 09:47 發表
same same here. 個d係你既仔女, 會考係人生大事, 當然有屋企人支持下係最好啦, 又唔係孤兒. 考得好既, 入番原校, 咪一家人一齊開心哎下law. 考得唔好, 可以即時安慰下個仔女, 同佢商量下佢地想點.

至於排隊, ...

可能我地代入其中既時候都係一樣,依家我地係局外人未必理解
順順利利 大吉大利       

民房

又唔洗講到人地不知為呀!
我唔知講到咁大大聲嗰d, 小朋友有多大! 不過你如果有小朋友的話, 你個小朋友一日未去到這個階段, 你都唔好咁口響!到時你可能做得仲多野!

現在的父母有時係真係太照顧d仔女, 但係如果個父母係想仔女有書讀, 佢的出發點係可以睇到! 如果個阿媽去幫仔女去排動漫我就會話囉!

伯爵府

原帖由 ankle 於 09-8-5 09:45 發表
因為今日0的學生要先返學校取成績單,
睇完成績之後, 有0的就要去搵學校,
所以家長早0的去排隊可以慳返好多時間,
尤其成預計自己成績唔太理想0個0的學生,
一日要走好多間學校, 所以可以理解0的家長行為~~ ...

成綪唔太理想的話, 莊啟程都唔會收啦, 咁洗鬼排咩.

首頁
12345...6

尾頁

跳至