自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

一班朋友10 幾個,,,每次有人生日都會約出來聚下食下飯吹下水.... ,但係,,,,,,,,,,,,,,, 負責攪果個真係幾慘, 地點啦, 價錢啦, 日子啦,,,, 每每都不能達到共識, 講真, 而家大家都有頭家, 食得太貴 buffet 果 d. 一家幾口再請埋主角,, 真係好 "容" , 唔通平平地就唔可以開開心心一齊食咩 ? 可能人大左. 價值觀都唔同左掛....

我知道,,,,,為左呢餐飯,,,,,我地呢班舊同學會分裂喇,,,,,

伯爵府

非常同意, 每個人一頭家, 有小孩... 真的很難好似以前一樣咁無牽掛, 依家想約齊d 老死出來玩一晚都很難約..... 有時想吓, 都好化.... 約多幾次, 都唔出來, 有點兒心淡了.... 久而久之, 就不再費神去再約了, 咁,,, 就愈見愈少.... 少到有時半年也不見不到一次.... 你話啊, 做朋友 !!

伯爵府

畀面勳章

所以我會首先做第一個應"到"的人
我地都係十幾個朋友,都好難約,但如果都無人做第一個約/第一個應約
就好難會有下一次
友誼都要keep的
更何況,做人點可以無朋友架呢?

子爵府

醒目開學勳章

有無試過約定每年都係果日,例好年初三,7月1日咁架日子..咁會好就時間d囉

水晶宮

我覺得如果要就每一個月 係冇可能
所以一係唔搞, 要搞就決絕d!
話果日就果日(當然揀一日假期, 估計多數人都放假) 黎就黎 唔黎下次見!

子爵府

不過講真...同學一場又唔係成日都見~食好d~我覺得無乜所謂既~難得丫嘛可以keep咁耐既感情~~

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

撇除價錢呢樣唔講,咁多人有大又有細去食buffet實在好唔理想.
1.周圍有人行來行去羅野食,小朋友又鍾意走動的話,好易撞到人;對小朋友黎講仲危險,你諗下如果有咩事比人一碗熱湯照頭淋咁點?
2.大人掛住要響呢d人來人往既環境去控制小朋友,自己都傾唔到計啦.
3.長台呢種setting最難一大班朋友傾計,一頭一尾果d分分鐘全程都無機會互相傾到十句野.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唔好話你要約十幾人, 我要約四個 family 都覺得好煩!! 已經講左成個星期, 都未 confirm 到食乜, 有時真係覺得好煩, 好唔想攪!!

原帖由 幸福 於 09-8-5 22:29 發表
一班朋友10 幾個,,,每次有人生日都會約出來聚下食下飯吹下水.... ,但係,,,,,,,,,,,,,,, 負責攪果個真係幾慘, 地點啦, 價錢啦, 日子啦,,,, 每每都不能達到共識, 講真, 而家大家都有頭家, 食得太貴 buffet 果 d. 一家 ...

子爵府

醒目開學勳章

攪手話事,決定晒一齊就同佢地講...去就去,唔去就算...如果佢地真係想去就一定就到架,人多意見多,比咁多空間佢地...就一定難攪啦

大宅

見到個Topic,有感而發,有時約啲朋友出嚟,都用千萬個理由,但我覺得,如果你喺重視一段友誼,只喺用你一個晚上,我相信喺唔難,因為我都喺一個過來人,次次諗好價錢﹑時間,之後又話咁,又話咁,其實有無諗過人哋會唔開心架!

珍珠宮

我都覺得約舊朋友舊同學出黎食飯好麻煩.....

不過, 一班朋友中總有一兩個係熱心搞活動的, 我都會主動應約; 如果一大班人, 最好係搞bbq囉.....經濟啲.......

講真, 有小朋友係麻煩啲架啦, 所以如果可以我都會放低小朋友出去同朋友聚會
好好過每一天......

大宅

原帖由 kayanpon 於 09-8-6 09:53 發表
見到個Topic,有感而發,有時約啲朋友出嚟,都用千萬個理由,但我覺得,如果你喺重視一段友誼,只喺用你一個晚上,我相信喺唔難,因為我都喺一個過來人,次次諗好價錢﹑時間,之後又話咁,又話咁,其實有無諗過人哋會唔開心架! ...

我都係咁話,有時都係幾個月見一次姐,如果我有心見果個人,點就都就到啦,有時果人多多籍口,一次又係咁,二次又係咁,都冇心機再約佢,朋友食飯見面姐,駛唔駛咁辛苦呀.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

搞飯局係想聯絡下感情,搞到決裂咪有d本末倒置

伯爵府

通常同d舊同學約食飯, 會訂1個日子, 之後無論有幾多人出席都好 (除非得2個人啦), 都會預期出現.
至於食咩呢, 我地通常係 "下午茶" (飲茶)既.

珍珠宮

畀面勳章

講真,人多左,又有細路仔既同學聚會真係幾難夾時間架...有時一個家庭既小朋友唔覺意病左..老實講,做亞媽既真係邊到都唔想去..想照顧好仔女先...同埋講去邊到食..價錢真係都要睇架,唔好講有沒細路啦..就算係2公婆出,一個BUFFET DINNER至少都350,出黎要2個,再請埋個主角,真係分分鐘一個家庭要成800幾9百...如果去食酒樓,真係唔使呢個價架!
唔好話朋友聚會啦..就算講屋企生日飯,我今個月生日,屋企人同我食飯,我本身都好想食BUFFET,因真係好耐無食啦..但我去CHECK,BUFFET DINNER又叫多野食既,都369/人,我屋企+埋有7個大人,1個小童+3個BB.....TOTAL 要成3K落樓...我去酒樓食餐海鮮宴都唔使呢個價...仲有人拎埋黎唔使自己行來行去..依家唔係錢唔錢既問題...係質數同實際既問題..

大宅

好媽媽勳章

我都有同感...唉...
宜家我都好少約朋友出街, 寧願將d時間同$$用喺岩岩出世既囡囡身上, 有左自己家庭, 就想以家庭行先, 一闊三大嘛!

我發覺同朋友係少左共同話題, 佢地未結婚未有小朋友...大家好似傾唔埋欄咁...怪怪的!

男爵府

攪得食飯,就梗係想盡量齊人...不過攪多幾次,我就覺得可以feel easy d~~~

有心要出ge人,就點都會出ge!

所以我約飯局,通常初步定了兩個日子、兩/三個食飯地方比參加者選擇...

以8-10人為例,當有三、四個人回應,就開始按他們的選擇來收窄和落實,然後再通知所有人決定的日子和食飯地方。

人係好有趣ge,你有得比佢揀,佢未必覆你,你決定好再通知佢,佢地又會ok~~而且唔駛期望遷就太多或要齊人,今次唔得ge,下次再來lor,我ge約會標準是夠全體人數一半就已經可以繼續聚會!

以上方式攪食飯,多數都攪得成!

別墅

就算俾你約到個日子, 諗食乜都係一個難題.

問果陣個個都話無所謂, 到confirm果下就......

"韓燒?" "依! 咁熱氣!"

"火煱?" "咁燥!"

"中菜?" "日日都食緊啊!"

"泰國菜?" "嘩! 好辣架!"

"咁你提議啦!" "你話啦, 我無乜所謂!!!"

吹脹

伯爵府

由畢業到依家有仔有女去聚餐都唔會點去食自助餐, 多數是去酒樓, 化算d及容易交談.

咁多人真是好難約齊架, 我地唔會因某人唔去而取消, 但都會儘量安排, 無謂為d小事唔開心, 每樣野都有緣盡的時候!

男爵府

原帖由 chiuchiubetsy 於 09-8-6 10:29 發表
就算俾你約到個日子, 諗食乜都係一個難題.

問果陣個個都話無所謂, 到confirm果下就......

"韓燒?" "依! 咁熱氣!"

"火煱?" "咁燥!"

"中菜?" "日日都食緊啊!"

"泰國菜?" "嘩! 好辣架!"

"咁你提議啦!" "你話啦, ...

我真係理鬼得咁多呀~~又唔係日日食!

韓燒唔燒ge咪叫個石頭飯食lor~~
火鍋多菜少肉、飲番d清涼野咪得lor~~
泰國菜都好多野係唔辣ga~~
中菜都有好多款式ga ma~~

況且如果真係有心見朋友,你嗰餐飯一定有野啱食!

首頁

尾頁

跳至