在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Msg deleted

水晶宮

未必係状元 ge
but my friend 做過統計 ( 自己 ask d mami )
發現 d 成績較好 ge 学生, or 精英班 ge 学生
d mami 大多數係.......... 不用上班的
that's why 他也 不出來做野了
她有碩士学位 ga

複式洋房

應該有分別ge ~

大宅

環保接龍勳章

原帖由 UNKUB 於 09-8-6 10:37 發表
狀元~與全職及在職媽媽的分別?

**通常在會考攞高分果D小朋友係咪都有一個全職媽咪在家照顧??

**在職媽咪...的小朋友成績係咪真係差D??

當然天資好緊要.....但以上是否真的有分別呢? ...

分別係會有,但始終都係睇大人識唔識得教,小孩又受唔受。

其中一個狀元話最緊要是自己對讀書有興趣,這個factor係學任何嘢都最重要。

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 janelle00 於 09-8-6 13:45 發表

分別係會有,但始終都係睇大人識唔識得教,小孩又受唔受。

其中一個狀元話最緊要是自己對讀書有興趣,這個factor係學任何嘢都最重要。

各方面配合

伯爵府

我又唔認為會有關係喎, 唔通全職媽咪咁大個忡幫個仔女溫書咩? 咁大個讀書都係靠自己架啦, 亞媽有冇做嘢, 我覺得冇關係囉. 再講, 我地毎年代, 個個媽媽都係全職媽媽嚟架啦, 咪又係高分低分都大把人.

男爵府

環保接龍勳章

我覺得家人既support好重要, 全唔全職無直接關係....不過考試技巧同臨場發揮都好緊要

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

你都好勁. 你細時有無補習? 會自動自覺去做功課和讀書嗎?

原帖由 ayaya86 於 09-8-7 17:45 發表
有分別嗎? 我父母都係要番工的 雖然我不是十a咁勁 但我幾年前會考都27分架
而家囡囡15個月 我都打算2年後出來fulltime工作

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

所以我覺得自動自覺的人先讀倒書. 不用媽媽全職都無問題.
但如果小朋友唔係自動波的話, 媽媽全職揍囝比較好. 小朋友將來入倒好學校的機會大好多. 真係影響一世.

原帖由 ayaya86 於 09-8-10 14:10 發表
幫人補習就有 人地幫我補就無
我一放學會自己去做功課同溫習架
希望囡囡第日都會啦

男爵府

覺得無關 ,家教最重要. 十幾年前,我同老公會考都係廿幾分. 我媽媽係全職,老公媽媽係在職.

珍珠宮

舊同學個阿媽唔識字, 到佢中學時仲過左身, 阿爸返工, 成日得佢自己一個0係屋企, 佢會考都有廿四分, 仲大學畢業

到中學, 要有自發性去讀書先最重要

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我諗ft mum會好d,細時我媽咪都係ft mum,我d成績唔錯...
不過到左中學,媽咪出返去做野,無人管,同埋班唔讀書既人去玩(我當年都係係學校打下波果d玩je)+我又係懶...所以我會考得1x 分ja...
不過我見有d 2x-30分既朋友,佢地都係靠自己,因為咁大個,仲會聽亞媽講咩?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果可以的話, 更係全職媽媽比較好, 小朋友有媽咪係身邊睇住, 都不會咁懶散!就好似你老闆係你附近, 你都會俾心機工作啦, 如果你老闆不係公司, 你個心都會飛咗去第二度!
當然亦有例外, 但係小朋友梗係鍾意媽咪係身邊!

男爵府

我個人覺得係父母識唔識點同仔女溝通..佢地有安全感,FEEL到父母好愛佢,支持佢,就算係咪FULL TIME, 分別不大.
我之前會考無十優,不過都多過一半A, 其他同學仔仲勁,好多都入醫科的...我們個個都係好自動自覺讀書架, 家景很普通,就算媽媽係家庭主婦,但係都無教我地讀書的,全部靠自己...

反而而家D父母太過緊張了...好多時會事倍功半的.

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

我覺得是看小朋友的天資加後天努力, d小朋友唔受教或天資有限, 就好難谷.

好像我有個親戚, 父母都要工作, 呀爸做藍領, 呀媽做普通文識工作, 細個呀嫲揍, 家庭環境一般, 但佢會考有一個A其餘全部B, 現已港大畢業.
所以我覺得真系好睇小朋友自己

首頁

尾頁

跳至