夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

今個月底是我的生日, 老公前兩日和我傾點樣慶祝, 於是我話大家一起請一日假, 二人世界, 佢本來都話好, 但昨天, 他忽然同我講要上堂, 我以為佢公司又派佢去, 係唔可以推掉, 點知, 今日我收到佢的email, 原來佢公司免費比30個員工去上first-aid的course, 讀完仲可以考試攞cert
原來唔係佢公司要佢去上, 係佢自願去上堂

我現在係佢心目中連一個first-aid班都不如, 佢令願選擇去上堂都唔同我慶祝生日

當我好疲倦好想睡覺的時候, 佢話要xxx, 我就要比佢, 而家我生日啦, 佢居然揀個course都唔揀我, 佢當我係咩呀? 十年的婚姻換來只有一個咁既地位

珍珠宮

原帖由 kathylo 於 09-8-6 11:03 發表
今個月底是我的生日, 老公前兩日和我傾點樣慶祝, 於是我話大家一起請一日假, 二人世界, 佢本來都話好, 但昨天, 他忽然同我講要上堂, 我以為佢公司又派佢去, 係唔可以推掉, 點知, 今日我收到佢的email, 原來佢公司免 ...

如果first aid張cert對佢有用, 又可以免費同利用返工日子上堂, 咁佢去上又好正常既...

唔好嬲啦, 不如生日前一晚二人世界等過12點切蛋糕吹爉燭重浪漫啦
好好過每一天......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好咁諗, 我估佢呢個course唔係成日有得offer, 機會難逢, 所以先想上, 如果唔把握今次機會, 出去出面學要比錢, 佢又唔會去, 所以我又覺得可以理解, 生日年年有, 最多咪早一日慶祝囉, 好小事, 唔好唔開心啦, 不如plan下點慶祝, 去邊慶祝仲好啦, 預祝你生日快樂~

大宅

原帖由 jacquesau 於 09-8-6 11:09 發表

如果first aid張cert對佢有用, 又可以免費同利用返工日子上堂, 咁佢去上又好正常既...

唔好嬲啦, 不如生日前一晚二人世界等過12點切蛋糕吹爉燭重浪漫啦 ...

張cert係證明佢有能力做急救, 但我唔覺得對佢的工作有用, 對家庭都沒有很大的作用, 因他係屋企的時間唔多

我的生日係星期一, 之前一日是星期日, 要照顧小朋友, 之前的星期六, 要陪兩個女去上興趣班, 仲要陪大女去考試的琴室練習準備考琴, 我地之前已經想過weekend, 但真的沒有時間, 所以才打算一起請一日假
仲有, 佢個course係晚上上堂, 即時佢根本無可能同我慶祝

大宅

原帖由 newcook 於 09-8-6 11:09 發表
唔好咁諗, 我估佢呢個course唔係成日有得offer, 機會難逢, 所以先想上, 如果唔把握今次機會, 出去出面學要比錢, 佢又唔會去, 所以我又覺得可以理解, 生日年年有, 最多咪早一日慶祝囉, 好小事, 唔好唔開心啦, 不如pla ...

我唔覺得佢一定要去學, 佢話要學係因為兩個女, 但係唔係每個做人爸爸的一定有呢張cert?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kathylo 於 09-8-6 11:20 發表

我唔覺得佢一定要去學, 佢話要學係因為兩個女, 但係唔係每個做人爸爸的一定有呢張cert?

夜晚姐, 咁咪日頭玩完, 送佢去上堂, 跟住先食飯囉, 無問題呀, 佢見你咁體貼, 仲錫多你二錢重添, 唔好咁執著啦~

大宅

晚上學? 咁即早上仲有時間啦! 佢有無話日頭時間唔能請假陪唔到你?
日間請假囉!~ 去睇場戲重溫拍拖溫馨日子都一樣啫, 變通一下咪可兩全其美, 佢又可上COURSE, 又能同你慶祝啦!~

珍珠宮

講真, 其實果張first aid証書都無咩用, 因為我都有, 但有人有事暈低, 我諗我都只會識報警, 唔通真係埋去同佢做crp咩?

但係點解只係上一晚?係咪重溫course for 考試?(但我記得都要上兩晚或一日full day的)

如果係都係6點上到9點到......咁你咪9點後同佢sweet sweet既

唔好唔開心啦!

又或者星期日放低兩個女去預先慶祝...

大宅

其實你老公好好,上個frist-aid出面最少成$千蚊,仲要分幾個星期。你諗吓萬一屋企或街上有事,就因佢識處理就幫到人,係好恩惠。佢諗嘅係萬一屋企人有事,你應該大力支持,佢會知道你有進步,唔係淨係諗自已。我作為人丈夫,覺得太太應該支持丈夫嘅決定同大方接受。其實佢鍚唔錫你,你平時都知架啦,係咪一定要嗰日慶祝呢(我知當然最好嗰日慶祝啦)!我建議你每日都讚吓你C6,讚乜都好,好快會有意想不到嘅效果!!

珍珠宮

原帖由 恩爸爸 於 09-8-6 12:01 發表
其實你老公好好,上個frist-aid出面最少成$千蚊,仲要分幾個星期。你諗吓萬一屋企或街上有事,就因佢識處理就幫到人,係好恩惠。佢諗嘅係萬一屋企人有事,你應該大力支持,佢會知道你有進步,唔係淨係諗自已。我作為人丈 ...

我都學過first aid, 但其實佢所謂既處理, 就係疏散人群, 叫人報警, 同埋睇下個傷者, 好多時都唔可以亂移動傷者, 因為驚有骨節, 同埋, 我諗無幾多個只係有first aid cert既人, 敢同傷者做心肺復甦法囉....我就唔敢啦

大宅

如果係我,都可能會嬲嬲地,其實呢d course好普通,或者下次都會再有,返而我好mind佢話公司一定要參加,如果真係好想去,點解唔坦白d呢?

伯爵府

唔好意思, 我覺得你有少少野蠻.
雖然係話張cert好似無咩作用, 但對他來說, 會有唔同既重要性, 況且係免費 + 上佢有興趣 + 對工作有少少少幫助, 點解你會覺得佢重視個course多過你呢??
如果佢去玩就話姐, 佢真係做正經事, 應該覺得安慰, 如果我條佬咁勤力, 我都不知幾開心.

預早你生日快樂, 開開心心!!

伯爵府

可能人大左,所以我覺得生日又唔係咁緊要!
如果c6係對我好既,日日都會對我好,唔會只係生日先對我好!如果平日對我唔好,只係生日先好我好,咁就唔愛都擺啦!

樓主,咪為左咁少事就嬲c6啦,好難得先做到兩夫妻架,要珍惜下呀!

別墅

回覆 1# kathylo 的文章

樓主,我好明白你既感受!因為我呢2日同你1樣感覺被人忽視!男人往往就系唔明,其實我地系想俾人尊重,當我地滿心歡意期待或者為佢地準備一切既時候,佢地總覺得無所謂...好似所有事都比我地重要甘!!
我地又點會唔明事業/工作任何時候都緊要,食飯/慶祝可以遲,但至少都要講幾句解釋:例如,我依家要去讀書,因為...不如我地遲D/幾時再補番?如果C6肯甘細心同我地解釋,唔通我地綁住唔俾佢地去咩??但點解就連幾句簡單,或者小小努力無睇唔到..究竟我地地位連幾句說話都不如?

珍珠宮

原帖由 irene_the_pooh 於 09-8-6 12:21 發表
可能人大左,所以我覺得生日又唔係咁緊要!
如果c6係對我好既,日日都會對我好,唔會只係生日先對我好!如果平日對我唔好,只係生日先好我好,咁就唔愛都擺啦!

樓主,咪為左咁少事就嬲c6啦,好難得先做到兩夫妻架,要珍惜下呀! ...

樓主嬲佢老公應承咗, 但又反口呀!

換著係我, 我諗我都會嬲啦!

大宅

原帖由 jacquesau 於 09-8-6 12:27 發表

樓主嬲佢老公應承咗, 但又反口呀!

換著係我, 我諗我都會嬲啦!

其實, 係佢應承咗我先, 無錯, 每年都有生日, 今年唔慶祝, 米等下年囉, 下年唔慶祝, 再等下下年, .... "明日復明日, 明日何其多"

雖然佢要晚上上堂, 但佢係咁同我講: "我請唔到假, 要上堂", 佢完全無話日頭請假陪我, 佢只話無得請假, 無得陪我慶祝, 亦沒有再安排怎慶祝

我已經好支持佢, 佢公司時常要佢去上堂, 考cert, 一話要考試, 我已經自己照顧兩個女, 如果遇到假期無工人, 我都自己自己照顧兩個女, 唔洗要佢幫手, 以前, 佢要讀兩年master course, 那時, 大女仲細, 細女剛剛出世, 工人又幫唔到手, 我米又係一力承擔頭家, 我唔覺得我唔支持佢, 應該話, 如果無我, 果兩年佢一定讀唔到畢唔到業

我現在只係對佢有少少要求, 希望佢重視我的生日, 過下二人世界, 唔通我又有錯咩

上年, 我的生日就係郵輪上過啦, 你地唔好以為好浪漫, 其實那日我只係做一個工人, 因為係帶埋兩個小朋友一起上郵輪玩, 全程要我照顧佢地, 完全無慶祝的feel

今年, 唉....

大宅

原帖由 123!@# 於 09-8-6 12:20 發表
唔好意思, 我覺得你有少少野蠻.
雖然係話張cert好似無咩作用, 但對他來說, 會有唔同既重要性, 況且係免費 + 上佢有興趣 + 對工作有少少少幫助, 點解你會覺得佢重視個course多過你呢??
如果佢去玩就話姐, 佢真係做正 ...

我唔覺得我咁做是"野蠻", 我只想佢重視我, 如果你愛一個人, 你會重視佢, 特別係一些重要的日子, 你都希望你所愛的人會對你有所表示, 可能你的愛情觀, 同我的唔同

大宅

原帖由 jacquesau 於 09-8-6 11:49 發表
講真, 其實果張first aid証書都無咩用, 因為我都有, 但有人有事暈低, 我諗我都只會識報警, 唔通真係埋去同佢做crp咩?

但係點解只係上一晚?係咪重溫course for 考試?(但我記得都要上兩晚或一日full day的)

如果係都係6 ...

唔係只係一晚, 係由我生日果晚開始上, 係新生的course, 唔係重溫course for 考試, 仲要晚上7-10pm

我係有偏頭痛, 唔可以去夜街, 一到了10pm後, 我就會開始頭痛, 最後都係無晒mood去街, 然後趕返屋企, 佢係知我這個情況, 所以, 我地好少出夜街

別墅

回覆 16# kathylo 的文章

樓主,完全同意,如果被綠既人重視,系一種幸福,相反...會覺得平日的辛苦系白費的!!

大宅

原帖由 aliceyy123 於 09-8-6 14:25 發表
樓主,完全同意,如果被綠既人重視,系一種幸福,相反...會覺得平日的辛苦系白費的!!

好多謝你的了解

剛剛老公打比我, 原來佢老細要佢去上5日的full-day course, 所以唔請得假, 而first-aid course要等有無位, 佢話如果連晚上都要上first-aid course, 佢話佢會為了同我慶祝而走一堂, 不過佢話星期六晚會同我去半島食buffet, 佢已經打電話去book啦

首頁

尾頁

跳至