跳至

首頁

尾頁

別墅

BB半歲了,唔知大家有無諗過再生同埋幾時生呢?

複式洋房

想生隻兔兔 (即2011件),但點知老公話一個就夠,唔想再生...:(

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都覺得一個已經夠... 湊bb 同教bb 真係唔容易~
不過我老公話一個, bb 會好悶, 應該等b囡3歲先~ 2012年喇~

原帖由 michellechan28 於 09-7-24 10:43 發表
想生隻兔兔 (即2011件),但點知老公話一個就夠,唔想再生...:(

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都想生,老公想快d生tim,但係我話如果現在要生,要斷阿女的米糧(現在佢食人奶),我又唔想,都係等阿女一歲先再諗la...

大宅

原帖由 hoichingching 於 09-7-24 13:21 發表
我都想生,老公想快d生tim,但係我話如果現在要生,要斷阿女的米糧(現在佢食人奶),我又唔想,都係等阿女一歲先再諗la...

我都會想再生多一個,等bb1.5-2歲先啦!
我都係餵緊人奶,仲未有m,所以再等下先啦!

大宅

畀面勳章

原帖由 miumiu3 於 09-7-24 14:21 發表

我都會想再生多一個,等bb1.5-2歲先啦!
我都係餵緊人奶,仲未有m,所以再等下先啦!

無人奶唔等於唔會中, 我聽其他人奶媽講話未黎m都會排卵即係都有可能會bingo~~

有諗過生多個, 不過會揀兔仔(2011年)因為老公屬虎, 佢話一山不能二虎喎~~ 但幫我湊仔嘅主力(=我阿媽)叫我唔好再生, 再生就自己湊~~ 所以結果係...... 到時先算~~ 睇下到時咩環境先啦~~

別墅

我同你一樣ya~
幫我湊仔嘅主力(b囡婆婆)叫我唔好再生, 再生就自己湊~~ 我做多幾年野, 到時睇下自己湊or 請賓賓~~

原帖由 TobyChung 於 09-7-24 17:42 發表

無人奶唔等於唔會中, 我聽其他人奶媽講話未黎m都會排卵即係都有可能會bingo~~

有諗過生多個, 不過會揀兔仔(2011年)因為老公屬虎, 佢話一山不能二虎喎~~ 但幫我湊仔嘅主力(=我阿媽)叫我唔好再生, 再生就自己湊~~ ...

洋房

我想生個兔女,咁就perfect 啦!

大宅

嘩!原來咁多媽媽想生多個,我就真係要諗過先!一來開刀,諗起如果要我捱多刀又驚,仲有其實洗費好多架!雖然已經慳左讀書個筆,但其它野都幾係野!仲有,相士話我老公生到第五個先係女,如果下一胎都係仔,我而家阿b已經係好曳下,老公又大唔透,到時真係返工對住玩嘩鬼,係屋企都冇得抖!

大宅

哈哈, 我99 响我坐月時巳問我幾時生第二個。之前都想生多個0架, 不過生第一個已覺開支好大, 都唔知生唔生好。

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

生完果陣好想快d生多個~因為好好玩~哈
依家唔係太想咁快生~因為好似會分薄大b~唔太捨得~哈

大宅

畀面勳章

原帖由 mikewing 於 09-7-24 17:47 發表
我同你一樣ya~
幫我湊仔嘅主力(b囡婆婆)叫我唔好再生, 再生就自己湊~~ 我做多幾年野, 到時睇下自己湊or 請賓賓~~

其實要生都無諗住咁快~~ 起碼等囡囡大啲, 返學先諗~~ 我死唔信生咗出黎佢哋會唔湊, haha~~ (如果男孫的話一定爭添呀~~)

大宅

兔同tiger係好甲架wow~~

原帖由 TobyChung 於 09-7-24 17:42 發表

有諗過生多個, 不過會揀兔仔(2011年)因為老公屬虎, 佢話一山不能二虎喎~~ 但幫我湊仔嘅主力(=我阿媽)叫我唔好再生, 再生就自己湊~~ ...

別墅

當初生第一個時都係有好多顧慮,最後咪又係生左! 而家考慮生第二個又係咁多顧慮,不過我估到時生左咪又係咁,關關難過,關關過,唔知有無d生左兩個d媽咪俾下意見呢?

大宅

生多個真係好好玩好開心

大宅

無架..生第二個已經無難道架la..因為你緊張係第一個既時間..去到第二個好多野都唔會再做..好似你地宜家好緊張好緊張一定要勁乾淨..個陣我都係咁好似傻婆咁架..如果出街無帶多個奶樽..個奶樽一定一定一定要steam過先可以用..唔係死都要返屋企....到我宜家出家好簡單一細袋..好多野都唔駛再攞啦~~濕紙巾又唔駛攞好多..甚至宜家你會開始密羅緊古係bb去搵playgroup..個陣個仔4月已經去啦..到宜家妹妹啦..我都話唔駛啦..越遲越好..好想keep住bb個d感覺..你會好享受佢宜家bb過程..因為宜家諗起個陣不停同個仔又flash card又上堂又背三字經..完全忽略左去感受佢bb個陣d天真..不停要佢叻d叻d..到佢宜家3歲8個月啦真係好叻個陣..你又會覺得都係笨笨地好d..唔好下下駁哂咀~~所以好似妹妹咁..見大家好早bb識返轉識企下..我囡岩岩先識轉身炸..蠢蠢地一舊飯..不過我地一家好享受好開心~~所以大家唔好過份緊張...唔係變左緊張大師

別墅

好多謝你咁詳盡的分享呀! 的確而家得一個係緊張d啊! 見人地d BB識做好多野自己個唔識真係唔知點咁!

別墅

HAHA~~ 我都係咁話~
我阿媽同奶奶而家都已經爭b 囡湊...
鬥買得野多畀個孫, 話極都係咁, 有時畀佢地兩個激死...

原帖由 TobyChung 於 09-7-27 15:58 發表

其實要生都無諗住咁快~~ 起碼等囡囡大啲, 返學先諗~~ 我死唔信生咗出黎佢哋會唔湊, haha~~ (如果男孫的話一定爭添呀~~)

大宅

係啦~緊張係正常既~~又唔駛擔心既..個陣去完健康院d mami回報d姑娘話要點,,自己都驚死唔合格..今次妹妹姑娘話佢手唔夠力撐起自己..即係坐係到手放地下..腳又唔識撐撐下..自己又會咁諗law..識就識law..唔識遲d先law..佢上身重係無力架la..其實係我唔想佢大~~好鍾意蒙蒙地~我老公直情比佢迷左~~

複式洋房

你咁講都係o既。我都有好多顧慮,最大o既係自己好想返工,生一個都尚可,兩個點可以返工?所以就諗下先。而且我老公話一個夠晒數喎.. 其實我好恨有個女添。
不過,而家對住阿仔都好滿足呀﹗

原帖由 BERRYTOTO 於 09-7-27 16:24 發表
無架..生第二個已經無難道架la..因為你緊張係第一個既時間..去到第二個好多野都唔會再做..好似你地宜家好緊張好緊張一定要勁乾淨..個陣我都係咁好似傻婆咁架..如果出街無帶多個奶樽..個奶樽一定一定一定要steam過先 ...

首頁

尾頁

跳至