論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

外傭死亡 僱主付遺體運費

外傭死亡 僱主付遺體運費2009年08月06日
讀者家中外傭僱用半年後,突因癌病去世,欲知僱主是否有責任付費運送遺體回國。
僱主申請外傭須簽訂入境處標準僱傭合約( ID407),合約第 14條列明,如傭工死亡,僱主須付費將傭工遺體及個人物品運返其原居地。香港僱傭代理協會主席張結民指,一般遺體運費約 2.5至 3萬元,印尼因涉及回教儀式,運費會稍貴。

僱傭公司代辦手續
東華三院轄下的萬國殯儀館表示,殯儀公司會負責處理及將外傭屍體運送至機場,僱傭公司則代辦相關手續,如聯絡領事館及航空公司等。
家庭傭工僱主協會主席羅軍典提醒僱主,一般外傭勞保只包工傷,傭工遺體運費須由僱主承擔。市場上另有較全面的外傭綜合保險,包括外傭去世後的遺體運費,僱主可考慮。( ID407合約樣本:
http://www.immd.gov.hk/chtml/id407f_form.htm
檔案編號: 0619074

咩道理呀 ????

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一般遺體運費約 2.5至 3萬元,印尼因涉及回教儀式,運費會稍貴。
無錢咁點比!?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

岩岩因h1n1死左個件菲傭因為個僱主無經agent 自行搞工人黎hk,點知工人一到就驗出h1n1,未死時,個僱主出左2張機票俾工人家人黎睇佢,死埋... 要俾錢打包返去。所以為左粒糖,輸左間廠

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-8-6 15:57 發表

咁又唔關有冇經AGENT事喎......AGENT都唔係間間包保險.......

同埋, 我都試過DIRECT HIRE, 一樣要自己另買保險架啦.....個僱主唔好彩O者.....

如果佢有經agent,一落機時check到發燒係agent 既問題,agent要幫個工人驗身,無問題先俾僱主,但無經agent 個工人落機都要帶返屋企隔離3日,見佢咳到死"的"佢落去睇c+先知中左 好彩無傅俾個大肚婆。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

sweetcouple: 我剛剛要幫新工人買保險, 樂也傭傭d價錢平好多!! 兩年保險連危疾樂也傭傭$890, 我agent介紹既要$1,230, 我以前用開豐隆仲貴, 要$1,300! 吾知呢間樂也傭傭得吾得? claim佢會吾會難批?? 謝謝.

原帖由 sweetcouple 於 09-8-6 13:42 發表

大家唔駛驚.....阿羅生, 亦請唔好嚇親廣大僱主!

一般我地透過AGENT, 或自行購買的, 都已經係外傭綜合保險的類型, 亦都已經包埋遺體運費呢個PART。

邊有僱主會咁蠢為外傭只買工傷的勞保丫..........

隨手舉個 ...

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-8-6 17:20 發表

NO, 一落機入左境, 所有責任歸僱主架LA......亦唔係間間AGENT會負責同佢驗左身先俾僱主.......有唔少AGENT係即使包驗身都好, 都會即日"塞"個工人俾僱主, 然後第二OR第三日先有驗身報告! ...

可能你岩啦,因為我係聽返fd講,因為個不幸既僱主係我個fd 既客既fd。而我個agent 幫我搵掂晒d野,隔離左半個月先交人俾我。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-8-6 17:44 發表

隔離半個月先交人俾你?! 咁你間AGENT好好喎, 但係, 呢半個月駛唔駛出糧先?

因為如果根據法例, 工人一到左HK, 所有責任就歸僱主, 包括出糧--即係話, 一到HK果日, 其實僱主就要俾人工佢, 無論AGENT幾多點交人都好, ...

個几日唔駛,因為AGENT同個工人講左數。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

呢個到底都唔知係嘜x野政府黎既.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-8-6 23:24 發表

祝君好運!

個工人唔反口還好, 如果工人一旦反口, 告僱主唔出糧, AGENT多數唔肯作證, 僱主就輸硬俾佢....

同埋, AGENT留佢半個月, 包佢食、包佢住, 仲同佢講好唔駛你俾糧, 我真係有點懷疑有冇咁好、咁負責的AGE ...

亦有可能係去咗第二個家庭做短工

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chan803 於 09-8-7 10:42 發表

that's highly possible.

珍珠宮

原帖由 chan803 於 09-8-7 10:42 發表

未必既, 我之前個agent都係接咗人之後, 話幫個工人做港式訓練, 教佢煮吓餸, 點做清潔, 教佢禮貌... 等等, 叫做再執吓個工人, 都成2個禮拜至交人俾我, 呢2個禮拜都係唔駛俾人工, 因為係training喎.

其實咪喺agent屋企做工人先囉.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-7 10:59 發表

未必既, 我之前個agent都係接咗人之後, 話幫個工人做港式訓練, 教佢煮吓餸, 點做清潔, 教佢禮貌... 等等, 叫做再執吓個工人, 都成2個禮拜至交人俾我, 呢2個禮拜都係唔駛俾人工, 因為係training喎.

其實咪喺agent ...

but that's good for providing extra training.

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-8-7 17:57 發表

理論上就係...

但恕我小人之心, 如果呢個"TRAINING"期間, 個工人有病痛或受傷, AGENT係咪真係揹上身先!?

如果真係咁好, 當然係僱主之福; 但最怕有起事黎, AGENT會作個古仔, 然後快快手將個工人塞番俾僱主, 到 ...

應該都係僱主的責任

首頁

尾頁

跳至