夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我今年24歲了,結左婚四年幾..有個小朋友3歲半,9月返K1...

我好早結婚20歲時就結婚,搞結婚果個月又有左,所以我成日覺得我好似跳過左少女期,直接進入少婦期..當D女仔討論緊去邊度玩時,我就著住睡衣拎住個奶樽頭髮亂抱住隻B,BB一直我湊開,直到呢個月佢要返學了,我先搵左份兼職黎做,打算到佢返左學,穩定下黎先再搵全職.

我地結婚時,我20佢26,大家都仲細,以前好多野吵的,但佢份人都算顧家,雖然我地日嘈夜嘈,但係佢一直都好錫BB,亦好願意去湊BB,更加無發生過咩婚外情.

07年時我地嘈得最勁,嘈過打起上黎,差館上過幾次,因為同佢打交,搞到簽守行為一年.07年7月果時我地已經商量左離婚,但後黎都係決定一起返,係07年11月我再次返左佢屋企.一直到而家都無咩大件事嘈,表面上穩定左...

雖然表面上無咩野,連跟開我地個社工,跟左差唔多兩年,係幾個月之前都覺得我地無咩大問題,而準備幫我地關檔案.但其實只有我心知,我從來無放低過,雖然我無同任何人講,但當夜深人靜時,我都會諗起07年時,佢,同佢家人點對我,我地半夜嘈,唔記得邊個先,我地打起上黎,咁唔洗講都知,男人一定大力D喇.結果點樣唔洗講,我洗曬血,佢成家無人幫我.

仲有就係07年7月時,我地嘈得好勁,我返左娘家,返左十幾日後,我掛住BB,我就返去想睇下BB同埋接佢返娘家佢,佢成家人唔比,仲講埋D風涼說話,然後我報警,結果不了了之喇,D阿SIR都叫我地家事自已處理好咁喇.

然後第二日我同個社工上去喇,想見下BB,佢家姐推我個仔係門口度(無開門),又講咩阻到佢之類既風涼說話,言下之意係我抵死之類.

仲有就係,我地嘈,我隻C6成日都會半夜推我出街,半夜1-3點都試過!我娘家係大陸,根本無地方好去,佢完全無擔心過我安全,一個22歲既年輕女子,半夜係街,點睇都唔安全吧!

佢打我,我一定報警,呢樣野我媽都覺得我無錯!但我07年11月返去之後,佢媽借D野就話D有動不動就報警,好似隻癲狗咁.但後黎佢自已個女比個男仔打到口腫面腫呢,一反黎見到就即時話,"佢打你,你應該即刻報警,拉鬼左佢嘛,唔係下次一定會再打你,未結婚都打成咁,結左婚仲唔打死你?唔拍咪唔好拍羅,做咩打你姐"之類,總之就好心痛咁喇(好似佢個女先係人,我就無阿媽生咁,邊個打我,我一定會報警,我人身安全受到威脅,我保護唔到自已,人地打得我一次,一定會有第二次,所以我唔會忍!我到今日都話,我無錯!)

雖然呢兩年,嘈少左好多,我亦見到佢成熟左,亦真心想改過同對我好,但我忘記唔到以前D唔開心既野(當然以前既事,我都做錯左好多,難聽說話亦唔少,要講對錯,一人錯一半吧!)而且佢某D時候好似睇我唔起咁,因為呢幾年我都係做全職媽咪,得佢一個搵錢,而且我讀完書無耐就結婚,好少出街,好多野唔識,佢就覺得我白癡,有時會當面鬧我白癡,係街都會咁鬧架.上兩個星期,我想問佢,去第一城搭咩車快D啊,我將第一城講成又一城,但講錯一次姐,佢又係咁大鬧我白癡.

我上個星期搵工,佢之前講明話比我自已喇,唔乾涉我,但我搵工後,邊份工佢都要有意見,又話呢份唔正經,果份人工低之類...

講真,呢四年幾,湊住個BB,我一個人去街,十隻手指數得曬,我20出頭咋WO!係佢屋企人又多,7個人,我+佢+BB+佢媽+一個未嫁既姑奶+一個離左婚但帶住個女返黎既大姑奶,地方又細,又無私隱,大家作息時間又唔同,我成日都訓唔好!住係D咁既地方又點會開心?呢四年幾,我真係無真正開心過,諗返起..都唔知點走過黎的...

07年時無離婚,我當時諗得最多既就係BB,BB我湊開,果陣時佢歲幾,我無帶佢大概幾個月,佢再見返我好似好陌生咁...我唔想,因為見得個仔少,再加上佢家人一定唔會話我好喇,令到BB將來唔認我..所以我返去復合,呢個係最大因素..

好喇而家BB三歲半了,亦好癡我,好鍾意媽咪,只要媽咪係度,佢邊個都唔要架!訓覺都要攬住我..而佢就黎返學,我亦開始返工,經濟亦會好返D,到佢返學,私人時間亦會多D,表面上,呢一切,好似都轉好了...但其實只有我知,,並唔係!

1BB開始大,我唔洗再擔心佢會唔記得我,就算我唔係度,我亦放心將佢交比別人。

2當我視線從BB身上轉移,我就越黎越討厭佢家人,當然我無出聲,表面上依然客客氣氣

3我好討厭我老公又煙又酒(平均2-3日一包煙,1晚飲4-6罐啤酒 7仔賣果D 12-13蚊2罐果種)佢可以用曬D錢去買煙酒!咩都唔理。

4佢成日睇我唔起,下下覺得我蠢,我既中文名叫(燕),佢SET電話我既名係 豬燕,有D咩事都好似教訓我咁,但對其他人佢又笑面虎咁!

最愛你的笑容

大宅

咁長唔知有無人有心機睇完..其實呢一段野,係用左我四年既時間,其實以上都唔係最主要既因素..

我近排有想離婚既念頭,原來當我做完呢一切,竟然花左我四年幾既時間!我用左四年幾唔開心既時間,令我由20歲變24歲,亦令我衰老左好多去做呢一切,去忍,去做左咁多野,07年11月返去後,我刻意去討好佢成家,有咩都做,成個工人咁,仲衰過工人,工人每個月都有3千幾,我同阿B每個月得2千零,買下奶粉尿片根本無淨羅。

工人有假期我無,工人有醫療福利我無,工人有人權我無,呢幾年,我完全唔覺佢家人有尊重過我!

四年後,我老左好多,我唔開心左好多,為左咩事,我今日竟然答唔到自已...問心,我真係愛佢,亦愛我地個bb...

佢覺得自已付出好多,呢幾個,佢放假放工多數係屋企陪我地,亦無做錯過咩錯事,賺錢返黎比我地,更因為我地而欠下幾萬蚊既卡數..

早幾日佢同我嘈,因為BB就返學,我要求BB一起身就刷牙無得扭計,而BB就習慣左起身要玩半個鍾左右先肯刷牙食奶,而因為我有咁既要求,BB扭計,就嘈到佢訓覺,佢就認為我份人無耐性,搞到阿B成日喊,佢又覺得我唔愛佢,之類..

呢幾日我地都冷戰緊,琴日+今日佢放假,琴日我放3:30出左去一陣,5PM返黎,佢帶左BB去尖沙咀玩,結婚咁耐佢都未試過我得閒去,但佢唔帶埋我,自已一個人帶個仔出街..

今日我休息,佢5點左右出左去燒野食,佢有問過BB去唔去,但BB想跟我,佢無問我(呢幾日我地冷戰,互相無講過半句話)

唔知點講,佢話我唔愛佢,如果我唔愛佢我點解仲願意留係佢身邊,佢比到咩我呀,一個月比我同BB 2千蚊,住埋D咁既濫鬼屋,大佬我未婚前住開私人樓,住習慣大房訓大床的,而家同以前邊有得比..仲要咁多人,而家7個人住7XX呎,以前我+家姐+爹地媽咪住千幾呎...

我唔知...呢幾日,離婚呢個念頭不停係我腦海浮現,我甚至諗好,假設我地離婚,我要點做..BB跟邊個..

我個心好亂..我唔知..或者旁觀者清,大家可唔可以幫我整理下,比少少意見我?可能我文字都有D亂..sorry...
最愛你的笑容

大宅

佢都有寫信比我..補返比大家睇下..
我地係網上交友網識既,前面果D我CUT左費時講,而後面果D佢又未去寫,所以睇住呢一部份先..不過佢寫既係07年之前發生既事,因為07年果陣會嘈到咁勁都有原因..

終於看到了一個比我想像中矮了一截的女孩,
慌張的四處張望,樣子有八九成相像~是你了!!!
如果你還會記得清清楚楚的話~第一天和今天的我是一樣!
我一樣會說出我看法~一樣會表達我的高興和不滿~
路走太遠了!...我們要到哪?...去吃點東西好嗎?
工作不累嗎?...明天要上班嗎?...乘車會好一點嗎?
會不會太熱了?...這邊沒人行又太黑不好了吧?
就是第一天我已經開始明白你是沒主見
和沒想好一切就行動的人,與你盲目的走了很久,
才會吃東西...回家...再休息.......
第一次約會太有主見當然不好,大家都投其所好,正常的!
慢慢更發現你的性格......和我想像的不一樣!
工作找不好自怨自挨,工錢不夠又好高望遠~
為少事而發脾氣,遇上責任馬上逃避,
當女朋友不想有女朋友責任,不想互聯不想有拉扯,
平白無事說什麼以後不要再見,以後都找不到你...
一個人氣沖沖又不明所以的放工後衝上去你家,
真的怕以後找不到你,明明是你不好,明明是你不對,
我都不明白為什麼我要這樣做,但還是做了!...
跑了一段又一段的路,心~似快要粉碎的再墜下,
機會越來很渺茫了,最後我趕上了你的背影,是我熟識的!
亦不知如何壓下怒火,沒痛打你身邊的男人更沒罵你...
說好了談婚論嫁......又有人想逃了...
當時真的不明白為什麼!是我迫得太緊還是真太快?
那次你真的回老家,我真的怕一切已是泡影!
到一切真得成事了~已經是排除了萬水千山......累!
辦婚事的期間~得知了BB的存在,這更是沒回頭的路!
不想你受傷害,更不想自己幹這一直不願做的事!
結婚了~~~BB快到來了!每天都在擔驚受怕之中...
老婆的脾氣一天一天的大,我每天工作每天準時回家,
沒有一天出外玩耍,壓力大得苦不堪言,
回家說幾句老婆有什麼不對,...又有大肚婆出走了...
BB出生了~那天我以為我逃了生天,誰知是掉進另一個地獄!
每天的工作量再加上回家照顧你們,我快不行了!!!
只是每天回到家中看著那天真無邪的寶寶,就回到了平靜!
一直沒半步踏錯~啞忍了兩年半我開始不願回家了!
說的不是話的不行罵的更不可能...我的情緒已失控!

最愛你的笑容

大宅

忍忍忍!係佢屋企我完全無地位,人地講咩就算唔岩聽我都唔敢講!

明明係佢地錯!我奶奶打濫我新買既野,明明係佢手多走去搞,搞到整跌左去地下,佢仲要賴我無擺好,仲賴我搞到佢掃玻璃。

佢家姐個女明明係自已問題,把死人口又串,成日講埋D不知所謂既說話,佢家姐仲要下下幫住個女,無半點家教!邊有晚輩可以咁樣對長輩講野?有咩事又死狗咁叫我幫手睇下個女,好似老馮要幫佢咁。

個細姑奶係酒吧做PR,份人又低B,又滿口粗口,仲要個人低低O地,34歲人可以同個3歲幾既爭電視爭到打交,做D野亦神神化化,我都費時講了!

佢媽又多口又多手,好鍾意搞你D野,幫你做少少野就好似好偉大咁,動不動就話當佢工人,明明係佢自已走黎搞自已要做,我都唔想佢做呀!幫我洗衫又唔分開洗,D白衫染到又紅又黑,又賴我鍾意買淺色衫,煮送連塊新鮮肉都無舊..

數之不盡...我都唔知道點形容我心情..之前講好到阿B返學,我返工,經濟好D就申請公屋,還曬D卡數,儲下錢搬出去住...但我真係唔想再等...女人有幾多個20歲啊?又等得幾多個4年啊,4年又4年我就28了...

我...其實我諗緊咩?我好“毛”盾...想分開,我又唔捨得佢同個仔,唔分開,我又好討厭佢家人,又好唔想對住佢地...我真係唔知...

最愛你的笑容

大宅

真係好長,自已睇返都唔知自已想點...家家有本難念的經~好多時睇人地既TOPIC,都可以比下意見,但睇返自已既,完全無頭緒...
最愛你的笑容

大宅

我想問下, 呢D係你寫比佢, 還是佢寫比你既信?
睇你咁講我冇誤會的話應是佢寫比你的, 咁另一個問題係:當時會有咁多衝擊, 多少係你當時有第個?
原帖由 古靈 於 09-8-6 21:15 發表
佢都有寫信比我..補返比大家睇下..
我地係網上交友網識既,前面果D我CUT左費時講,而後面果D佢又未去寫,所以睇住呢一部份先..不過佢寫既係07年之前發生既事,因為07年果陣會嘈到咁勁都有原因..

終於看到了一個比我想像中矮 ...

大宅

我睇晒啦...好長...你同你c6屋企人相見好同住難, 等你申請到公屋情況應該會好轉吧! 你寫咁長都係呻吓啫! 你c6以前打你駡你, 你都無離開, 現在佢對你都不好嗎?? 你有冇同佢傾你想離開佢呀? 或者你同佢溝通多d睇下可唔可以改善下個關係.mouth:

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

婚姻需要两个人用心去经营,有问题出现了,吵架打架是解决不了问题的,就算报警又能怎样呢?日子还是要继续过,字里行间看得出,你是个很善于收埋自己的人,忍让力也特强,你的委曲你的不满你的难过,应该告诉你老公,让他明白你的心意,谁人无错无过?只要他现在以后都对你两母子好,过去夫妻间不愉快的事就不要再往心里去了,再难熬的日子不都已经熬过来了吗?而且宝宝都读BB班了,你也可以有点自己的私人时间,做分兼职也行啊,如果经济允许的话,你们就搬出去自己住吧,放下过去放眼未来,你们都还很年轻,宽恕别人的过错会让你活得更快乐,看得出你还是爱着你的老公的,多想想他曾对你的好吧,离婚不是最好的选择,找天单独和你老公好好聊聊吧

大宅

• 有睇開你嘅POST,知道你實在係好唔開心,老公又唔了解你,仲要面對住佢屋企人,俾我都受唔住,不過分開會令小朋友身心發展唔好,會唔會申請到公屋呀,唔駛同佢屋企人一齊住,可能有轉機~~

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都係20歲已生左bb,但我一直有返工,有同朋友出街(可以話一切如常(係多左個bb)可能因為甘,我無你所講"無左少女時代",講返你情況,其實你都有d任性,(大住肚都成日走左去)仲要比你c6見到你同第2個男人一齊mouth: ,我覺得你c6係好愛你,其實佢都好痛苦..2公婆點解吾可以坐低理性解決?一定要吵吵鬧鬧?經濟吾好又爭人$,得你c6担起頭家巳好幸苦,返到屋企老婆吾體諒仲要同佢吵架,真係好幸苦+好大壓力架....其實令你想走既問題會吾會係你c6家人,吾係你c6

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

工作找不好自怨自挨,工錢不夠又好高望遠~
為少事而發脾氣,遇上責任馬上逃避,
當女朋友不想有女朋友責任,不想互聯不想有拉扯,
平白無事說什麼以後不要再見,以後都找不到你...
一個人氣沖沖又不明所以的放工後衝上去你家,
真的怕以後找不到你,明明是你不好,明明是你不對,
我都不明白為什麼我要這樣做,但還是做了!...

跑了一段又一段的路,心~似快要粉碎的再墜下,
機會越來很渺茫了,最後我趕上了你的背影,是我熟識的!
亦不知如何壓下怒火,沒痛打你身邊的男人更沒罵你...
說好了談婚論嫁......又有人想逃了...
當時真的不明白為什麼!是我迫得太緊還是真太快?
那次你真的回老家,我真的怕一切已是泡影!
到一切真得成事了~已經是排除了萬水千山......累!
辦婚事的期間~得知了BB的存在,這更是沒回頭的路!
不想你受傷害,更不想自己幹這一直不願做的事!
結婚了~~~BB快到來了!每天都在擔驚受怕之中...
老婆的脾氣一天一天的大,我每天工作每天準時回家,
沒有一天出外玩耍,壓力大得苦不堪言,
回家說幾句老婆有什麼不對,...又有大肚婆出走了...
BB出生了~那天我以為我逃了生天,誰知是掉進另一個地獄!
每天的工作量再加上回家照顧你們,我快不行了!!!

你c6寫的是事實ma?如是......你老公好慘,同時你要好好檢討一下自己mouth: mouth: mouth:

大宅

睇完你既post, 我覺得你都几中肯呀, 起碼識得話"錯都係一人錯一半", 以下是我的一些感覺, 並不是指出你的錯誤, 而是讓你試下從第三者角度去睇自己~~~

你覺得自己還年輕, 那麼導致你呢排成日諗離婚的是什麼?覺得世界咁大要去補回你失去的少女時光? 還是只是和他家人合不來, 但又不知如何可改變現狀? 如你是後者, 好清楚自己仍愛他, 而他也對你不錯(你寫出的丈夫在我看來沒90分也有80分了, 他對bb好也不曾有外遇), 那麼你要做的是誠心誠意地和他坐低傾, 話佢知你唔愛佢就唔會留下仍在他身邊, 但你愛他卻真的和他家人相處不來, 說出你的要求: 你和他同bb一起搬走, 這樣做也是為了他好, 因有起爭執最難做的是他這個夾心餅.

其實"相見好, 同住難"這個道理就算他一直同家人住也應有小小理解的, 搬走是比大家一個機會,第時過年過節開開心心相敬如賓. 當然你如此要求也不要迫他一時三刻即去實行, 要比時間佢或者大家商量出一個日期.

你說心底仍放不下以往他家人的對待, 試下想像你係公園轉個頭見到你小朋友同人打交(互打), 你也會很自然地先衝上去保護自己的小朋友吧? 愛自己的骨肉是不講道理的, 無條件的, 那麼你可以諒解他的家人對他盲目的愛護嗎? 即使不能原諒, 也試者去遺忘吧!

你說他常常貶底你, 可能他只是習慣性地說出(有d人真係咁,只識"鹽"三"鹽"四,不懂讚賞的, 事實他只是心痛對方不懂表達), 並不知道傷了你; 亦有可能是大男人主義要在你面前威, 那麼就做做小女人讓他保護也不錯呀! 佢話你錯咁咪問佢應該點做呀? 佢做完就話"真係厲害啦!" (即使你自知也做得來, 那麼不用做也樂得清閒, 同時間讓你愛的人自豪一下又有什麼損失?)

佢係手機叫你豬燕, 大把情侶豬豬, 豬妹的覺得不知幾甜, 好似好親密咁, 就算佢唔係你都當佢係呢種人啦(你根本唔可能知佢心諗咩, 你又唔係佢心入面條蟲), 轉個角度自己又可以開心d啦, 係咪?

加油呀, 你並不是最煩惱的一個, 呢度大把人慘過你, 冇係呢度呻既相信仲多(我都一籮籮問題未解決, 而且我37歲啦), 要懂得欣賞已握在手中的幸福.

子爵府

畀面勳章

其實你有社工跟開,點解你唔叫社工幫你申請特快公屋??
我覺得一齊問題會係你地有自己既家既時間就會解決哂!!
我同你既經歷簡直相似到不得了,好似倒模咁~我亦同你一樣大,老公又係上網識,總之真係似到不得了,連老公既性格亦都一樣,佢地衰既野又一樣,bb又一樣大,總之真係乜都一樣,真係好想同你做朋友,講下自己既野!!!
不過我99佢個邊d人冇你個邊既咁複雜都咁衰,
我又係07發生左同一你一樣既大事,決定離婚,堅持搬左出去住,直到而家,都叫做有頭家,但都有好多野發生,學你講,{家家有本難念的經}
到我搬左出去住時,每當有事發生時,我都同自己講,呢個家係我'希'生左好多得換返黎,老公又係自己揀既,一定要守住,
但如果我同99一齊住個時,我就冇呢d諗法,所以我覺得你地搬出去住就會好好多,
只要兩公婆都想頭家好,為個bb著想咩事都可以解決!!

伯爵府

睇哂了, 感覺你兩其實好著緊對方的, 可能係C6既屋企人問題導致你有太多既不滿吧, 既然付出過4年, 可否再比多點機會大家, 嘗試同C6傾下你內心所想的, 試下努力搬出去過下一家三口既生活, 或者會有轉機呀, 如果搬出去之後, 付出時間去思考之後, 仍然係想分開的話再算吧, 希望你地搵到個出路啦.
不要再唔開心呀, 將唔開心的拎出來講, 未必可幫到你, 不過至少講左出來會舒服D吧, 人生其實有好多野值得開心值得欣賞, 希望你都好快會開開心心, 開心的人才吸引呀. ^^樓主都要做個開心人呀.

大宅

其實2公婆為乜要成日吵吵鬧鬧呢?
係因為2個人難相處?
選擇左一齊就要互相忍讓架啦,
我覺得其實你自己都有錯囉,
雖然佢屋企人係衰, 但如果你2公婆好有咩所謂先?

而且一個極為重要既問題係,
為咩事要打架呢?
你地有小朋友架, 唔驚教壞佢咩?
從來我都同仔仔講一個道理,
唔理咩原因打架, 總之有出手既人就一定係錯既.
所以我就算有2個仔, 但由細到大都未打過架.

你話你冇左少女期, 我19歲就生大仔,
而家未夠30, 大仔都就黎升中學啦,
我完全唔會因為冇得玩而煩惱囉,
而家2個仔大晒, 我鍾意玩咩都得啦,
睇睇身邊朋友仲要帶住細路走黎走去,
我會慶幸自己生得早囉.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得你c6都ok la
你發脾氣明明你錯都會哄你 放假都會陪下你呀
男人食下煙仔飲下酒都係一種解壓方法黎架..
好似佢出去vv wetwet呀..

當初你揀左做全職媽咪你就預左冇自由架啦..
講真 我從來都冇怨過架wo 你自己揀得ga
你想玩 一開始可以揀俾人湊ja..

其實話你白痴個d 我估都係講下笑咋掛
因為我同老公成日都咁溝通 我夠成日話佢白痴仔呀低b 黑e咁..

你而家應該諗唔係離婚 係快d還清卡數..申請公屋 組織番你地既小家庭..啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

睇完..好長.....

其實你地兩個都有唔岩既地方....
照你所寫,你既脾氣應該都好大下..eg可以大肚走左去..
你老公都好有問題,點解可以趕個老婆走??

不過呢d都成往事,今日既你地應該比當年成長左,你都話佢已經對你地都好好啦,right?

你地不如快d申請公屋啦...公屋唔係話有就有,都唔知要等幾耐...

你地有左自己既屋企,可能會好好多呢...(見你寫到同咁多怪獸一齊住,真係有d驚)...

你明明都仲愛你老公,點解要攪到離婚呢?離婚就可以解決所有問題??你地大家都咁錫個仔,咁你個仔點呀??

洋房

我都睇曬喇~其實,最大問題可能真係一間屋入面有咁多人住,有時一對夫婦住埋一齊生活上都會有d野唔夾,而家妳仲要對住咁多個人,而且,呢咁多個都係妳c6既屋企人,一定有唔多唔小排斥...可能仲會有多小寄人離下既feel添...我都好明白妳好努力咁維系妳既婚姻...但係,有時錯既都唔一定係對方..或者,有d方便妳自已都要改善一下囉!同埋,你老公食煙飲酒都係解下壓,亦都唔係太大問題,總好過佢晚晚放工都要係出面飲完先返...到時仲多問題嗌交呀!我相信..你地一家三口有自已既一個屋企,問題就會自然小架啦!
努力...點都好啦!撐住...兩個人走埋一齊都唔容易...妳亦都有心維系既...有咩問題就執邊度囉!

伯爵府

畀面勳章

樓主, 先前有睇你在婆媳問題留言
都覺得你好辛苦
但今次睇埋你c6的想法
就覺得你們是太快的結合, 沒有想清楚究竟你們的性格是否適合
我外人看來, 你們隱藏在內心太多對對方不滿
只可以講, 其實, 主因都不是其他人, 是你們根本不合
如果你想要離緍, 當然希望你不要放棄仔仔啦
但任何事情都要想清楚,不要再好像結緍時這麼快下決定

珍珠宮

年輕時兩個脾氣都唔好, 又衝動, 而家婚又結咗, 仔又生咗, 唔可以有問題就走咗去架啦!要一齊解決!

其實只要你兩公婆有共識, 係諗住申請公屋, 儲錢然後搬出去住, 咁咪努力去實踐囉!

人生係無幾多個10年, 亦都只有一次20歲!但你又認為人生點樣先叫做圓滿, 點先叫做多姿多彩?

日日有唔同男仔約會?
事業有成?(點樣先叫成功?)
有個乖仔, 湊到個仔肥肥白白?

你要諗下點樣先係你最想得到, 最令你覺得滿足同開心囉!
同埋重要衡量自己既能力, 做事無可能一步登天架!要一步步黎!努力吧!

第二, 做人千萬不要做比較, 你而家既生活環境不及你婚前好; 但你結婚時就知道要同佢屋企人住!但你仍然決定同佢結婚, 証明你愛他, 那就不要做比較啦!更不要和老公說, 唔係你我可以點點點, 可以住千呎私人樓等等...這樣好hurt 你老公自尊心的!

記住, 兩公婆係要同心合力, 一齊係創造一個幸福家園!

好好過每一天......

首頁
12345...6

尾頁

跳至