自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實都唔係好想咁唸, 但係事實係咁
唔係我要求高, 而係佢都係好唔得

學游水單對單學左成年, 叫做識游啦, 改為參加團體班, 人地團體班啲細路係未正式學過游水, 人地學左2,3堂已經快佢成半個池

再學多幾堂, 而家快佢一個池, 佢成日都唔游, 係個水度彈彈下, 又唔踢腳, 真係激到我死, 最慘佢學自由式, 學左咁耐(成年啦), 成日都話唔記得, 游下游下就變左狗仔式, 真係對住佢嘔幾桶血 見人地啲仔女, 好似學乜野都有啲成績睇下, 佢呢!! 樣樣都唔掂
真係見到佢就火都唻

男爵府

其實做乜野要作比較呢?游水係一種健康活動,玩得開心已ok啦!冇人係十全十美,放鬆啲啦,HK人

大宅

人人都有長處短處.
可能游水唔係咁岩佢呢
再講其實佢都肯去學已經好好
人地學兩,三次識
佢肯學咪比佢學多幾次囉
換個角度睇
佢學黎強身健體都幾好丫

別墅

其實學游水都係想佢識保護到自己,學以致用姐。
快唔係一切架嘛~其他小朋友游得快
但可能姿勢錯呢~
你個仔仔慢慢黎~打得個底好咯~
第時可能快過鯊魚添呢~
學野係要有恆心架嘛
你咁樣比法~仔仔可能會覺得有壓力~反而仲學得差添
凡事順其自然~不必強求

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

甘我囡咪仲渣 佢學左1堂已喊住話吾學(仲要比哂$)

男爵府

原帖由 vickichan 於 09-8-6 23:24 發表

學游水單對單學左成年, 叫做識游啦, 改為參加團體班, 人地團體班啲細路係未正式學過游水, 人地學左2,3堂已經快佢成半個池

再學多幾堂, 而家快佢 ...

人比人真係比死人,我嗰個咪又係咁,乜都慢 d ,最初都會安慰自己,佢可能比人細幾個月,所以會有少少差異啫,到遇到個細佢幾個月既都表現好過佢,我都會唔開心架經過咁多年,我都接受咗佢某方面真係比人反應慢少少,咁我咪開始發掘佢邊方面比較好安慰吓自己,咁我作為媽咪先無咁灰咋
人哋媽咪記住千萬唔好係小朋友面前將佢同其他小朋友作比較,將心比己,你都唔會開心啦,係咪?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好咁啦!可能佢興趣唔喺呢度呢~如果只係純粹俾佢當興趣/運動去學,叻唔叻都唔係咁重要啫,又唔係要去爭金牌,識已經夠啦!

同埋唔好大庭廣眾喺個仔面前話佢差,話人哋幾叻幾叻,如果唔係你個仔會更加無心機去做好件事!(係我親身經驗)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔今年第三年學swimming 不過佢只係summer學一個月,我見上年有個細個半年既小朋友,都游得醒過佢好多...
不過冇計啦..我仔又係人地游水..佢就彈水既人..一d都唔專心..都嬲嬲地架,但係由佢慢慢黎囉,到佢想學就會好快學識..依家對佢黎講玩水開心過游水嘛

男爵府

原帖由 vickichan 於 09-8-6 23:24 發表

再學多幾堂, 而家快佢 ...

可能你個仔唔鍾意游水
所以都提唔起勁學
e + 唔學游水
到佢第日大 d 見人游佢唔識
就會學啦
又或者真係好唔鍾意游呢!
米暫時唔好學住先囉

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆 1# vickichan 的文章

唔好咁諗啦, 佢幾大呀?
"天生我材必有用", 妳暫時未發掘到仔仔長處, 做爸媽應多d鼓勵, 試找出原因, 共同努力, 總會見到佢既長處, 加油!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

好媽媽勳章

樓主...其實我之前都係咁睇个仔....因為佢讀幼稚園頭2年....2年都比老師話佢呢样唔得...个样做唔到..... 每次放学我都係最遲走嘅一个家長 个段時间我超唔開心....成曰向个仔發脾氣....又強迫佢做唔到嘅野一定要做到....所以个段時间我仔好怕我....自信心又低....到咗第3年...情況好咗好多...老師投訴少咗....話佢進步咗好多....佢自信心强咗... 雖然同同班同学重爭啲....但我都好開心....
樓主....我想講既係....我頭2年做法好錯囉....强迫个仔太緊要喇.....搞到大家都唔開心....相反....我第3年再冇迫个仔....佢反而有進步...我真係好後悔之前咁對个仔呀 ....所以你都唔好咁灰心....小朋友每个潛能都唔同....可能呢一刻未發揮到出嚟.....但唔擔保佢日後唔得....唔掂 ....切記唔好傷害彼此之间既感情呀
(長篇大論咗....sorry)

大宅

好媽媽勳章

樓主...
我都有d咁既諗法 ~~

我都好無奈
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

大宅

好媽媽勳章

可能你個仔唔本身就唔like游水呢...
我個女都係咁架..我叫佢去學游水..
目的都係得一個..就係想佢自保遮..
不過無論我搵d咩人教佢都係無用..
因為佢真係無興趣...
不如你問下個仔本身對d咩有興趣...
叫佢去學第2樣野好過啦...

伯爵府

樓主,其實可能你小朋友真係唔多鐘意游水。所以故意慢過人咋?我本來今年暑假都想阿仔去學游水,但我一講佢就已經say no囖!甘我都無再提,等出年佢大個D再叫過!

子爵府

我地做媽咪好實際咁去衡量小朋友需要學乜野,,,但小朋友只會完全視乎自己興趣去學習啊!!
我女5歲去學琴,學左9個月終於要停,因為學得差學得慢(我為左佢參加親子班,每次練琴係我一次佢一次),停左反而覺得開心左,因為個女唔再辛苦去做呢件令佢討厭o既事,我唔再為呢件事勞氣!!
由細都想佢學游水,但我亦明白勉強迫佢好難,而且我更怕搵錯教練,一直唔勉強,每由細每年暑假都問一問佢學唔學,問左好多年嘞,9歲佢終於都反問我學游水係點???
好啦去搵教練(好彩我搵到個好教練),佢第一堂已可以完全離手自己浮水面!!
其實我女並非積極型o架,但佢每星期六去游水都好開心,佢上年開始學,到今年我見佢係"enjoy游水",其實對我已經係bonus,因為我原本只係因為實際需要而想佢學游水,但而家結果係"佢enjoy學游水"喎~
我女讀書都唔標青,只係中規中舉,我當然想佢更好啦,但我力迫佢,亦唔想迫強,我會花精神時間去陪呢個"中規中舉"o既小朋友一齊讀書!
唔好太在意去比較,比較只係令你知道佢而家程度喺咩位置,而唔係真正一個咩標準,多d去發掘佢興趣,你會慢慢發現佢有叻o既地,人地比唔上佢o既地方!!唔係氹你,係真o架~

水晶宮

原帖由 chelsealily 於 09-8-6 23:26 發表
人比人, 比c人! 唔好咁諗啦!

咪就係!唔好將自己個仔同人比較囉!你呢刻覺得個仔好渣,實情咪又有大把小朋友仲渣過你個仔,,,好似我仔咁,連出面D興趣班都上唔到啦,就係佢咁大個仔連小小脾氣都唔忍得,坐低一秒就已經游咗出公海(游魂),基本上我仔渣既程度係要我自己一對一咁DIY咁教個仔,我仔都係小二下學期至勉強計到1至10以內既加減數咋...陰公~~~!!!

咁你仔學嗰D都只係興趣班黎,唔好迫得太緊,當係一個遊戲俾佢散心既途俓去睇囉,佢去嗰度唔係做泳手,只係俾佢玩下水咁啫,咁自己自然又無咁大壓力,你囝囝又玩得開心,佢玩到自自然然會要求自己學好佢架啦.

子爵府

HaHaHa,我兩條魚毛仲好笑!

細毛學咗游水幾年啦,hahaha,次次都係喊咗半個鐘,落水半個鐘,游咗幾分鐘;早幾個星期日打風無得游,佢返而問我幾時有得游水!

大毛都係同一時間開始學游水,心口掛個「勇」字,教練都未叫,就跳咗落水,自己亂游一通!

珍珠宮

人人都有長處和短處,盡量取長補短吧!!!

不要事事與其他人比較,只可以今天的自己與昨天的自己比較。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

首頁

尾頁

跳至