母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我宜家6個幾月...我好希望可以餵人奶,我應該如何開始準備?

請各位前輩指教指教﹗Thanks!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要有心理準備.....因為初期係最最最難捱(因為bb學食奶, 你學餵奶, 大家都係try緊)
喺度睇多d

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

如果你政府醫院生, 參加產前母乳班,
好好掌握生完留院期間, 餵人奶的時間, 因為姑娘教得好好, 記住勇敢學, 俾d耐性, 有時做錯左, 俾姑娘鬧既野要記住, 佢地講既野其實真係好helpful架. 我頭三日響醫院, 學左好多

返到屋企, 返健康院都可以問姑娘, 未夠時間覆診都可以打電話去架, 佢地好樂意幫你架.

別墅

仲有, 一點最緊要既係:

記住, 俾bb啜晒成個乳暈, 我發覺好多失敗左既個案都係出自呢個問題.
經驗話我知, bb口張得大啜得, 吸啜能力好d, 佢快d上手, 你自然快d上奶.

記住, 大力將佢個頭仔塞向你個乳房度呀,
我當初都係成日記住呢點.

複式洋房

i found the videos posted by this lactation coach quite helpful... hope this helps.

http://www.youtube.com/watch?v=IE0sfykEfnI&feature=channel

and of coz come back here often for support !!

good luck

大宅

我想問產前母乳班點報架? 我o係qe生, 但佢上網報個d產前班勁快full....都報唔到...............

原帖由 mamaminu 於 09-8-7 00:11 發表
如果你政府醫院生, 參加產前母乳班,
好好掌握生完留院期間, 餵人奶的時間, 因為姑娘教得好好, 記住勇敢學, 俾d耐性, 有時做錯左, 俾姑娘鬧既野要記住, 佢地講既野其實真係好helpful架. 我頭三日響醫院, 學左好多

返 ...

大宅

katieyam,

QE果D產前班真係好full架. 如果真係報唔倒, 你生之前睇下D資料, 生在響醫院果幾日, D護士會教你架, QE係愛嬰醫院(支持餵母乳), 只要你有決心, 一定可以學識.
我都係在QE生, D姑娘好好, 雖然我係第二任mami, 已經知道點餵, 不過佢地都有教我點樣可以令個BB醒D, 唔好成日瞓住唔食奶.

好似呢度D mami講的. 記住, 如果BB食到你乳頭好痛, 或者損左, 即係姿勢唔正確. 因為BB如果食得好, 係唔痛架(初頭果幾日, 食奶會令子宮收縮, 子宮個位會痛, 但唔係乳頭果度),出左院, 你去健康院都可以俾姑娘睇下你姿勢正唔正確. 最緊要唔怕問, 同埋有決心...

原帖由 katieyam 於 09-8-7 12:36 發表
我想問產前母乳班點報架? 我o係qe生, 但佢上網報個d產前班勁快full....都報唔到...............

大宅

多謝各位的分享﹗
我想知生之前,需唔需要煲D乜湯水飲呢?需唔需要按摩下個乳房呢?

大宅

知道啦, 唔該晒你, 希望我可以同一時間餵晒兩個b, 左一個右一個, save返d時間休息

原帖由 stliu 於 09-8-7 13:04 發表
katieyam,

QE果D產前班真係好full架. 如果真係報唔倒, 你生之前睇下D資料, 生在響醫院果幾日, D護士會教你架, QE係愛嬰醫院(支持餵母乳), 只要你有決心, 一定可以學識.
我都係在QE生, D姑娘好好, 雖然我係第二任ma ...

大宅

好多人話飲木瓜魚湯會多D奶,但我日日飲,奶量都好似無乜增加,有時BB食完奶會扭肚餓要再補奶粉。

複式洋房

你問得好,好多人以為阿b出左世先慢慢。其實要早d問清楚。
生前兩個月我開始一星期2次魚湯。將乳頭拉長小小。做伸展運動,你對手同個頭做出好似"山"字,對手開合開合,每日20次,可以幫助通乳。
第一個月最好比b啜,吾好咁快泵。
希望你成功。

大宅

原帖由 4wcmy8 於 09-8-9 18:42 發表
你問得好,好多人以為阿b出左世先慢慢。其實要早d問清楚。
生前兩個月我開始一星期2次魚湯。將乳頭拉長小小。做伸展運動,你對手同個頭做出好似"山"字,對手開合開合,每日20次,可以幫助通乳。
第一個月最好比b啜,吾好咁快泵。 ...

Thanks!
但我唔係好明.....<做伸展運動,你對手同個頭做出好似"山"字,對手開合開合>

別墅

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-6 12:27 發表
我宜家6個幾月...我好希望可以餵人奶,我應該如何開始準備?

請各位前輩指教指教﹗Thanks!

MiniCooper ,我同你差不多一樣,有咗7個月,我都下定決心要餵人奶,我老公都好支持,我之前上了兩個講座,周不時再睇下資料...
不過身邊都有2、3個有咗bb/剛剛生咗bb的朋支話餵人奶好辛苦又冇得瞓,叫我唔好咁高期望(即叫我放棄 >_<!)...

大宅

原帖由 BabyBmom 於 09-8-10 14:33 發表
我已餵咗人奶8個月,雖然是半人奶,但都好開心,可以堅持到現在.

記得當初我完全沒有諗住人奶,但兒科醫生講餵人奶對bb好,所以就作出嘗試,因我是開刀,返到屋企先上奶,又驚bb食咗奶粉唔肯食人奶,好彩bb都好合作,可惜半夜補奶粉,因媽咪驚我辛苦,後來發覺半夜可以訓係到餵都ok,又方便,可以同bb一齊訓,唔係太辛苦

況且,當你見到bb好享受,好甜的笑容,真是值得,食奶粉是感受不到,所以大家加油,不要輕易放棄,有問題就提出,bk媽媽會樂意解答

MiniCooper ,我同你差不多一樣,有咗7個月,我都下定決心要餵人奶,我老公都好支持,我之前上了兩個講座,周不時再睇下資料...
不過身邊都有2、3個有咗bb/剛剛生咗bb的朋支話餵人奶好辛苦又冇得瞓,叫我唔好咁高期望(即叫我放棄 > ...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

我都下定決心,BB 11月出生後要努力餵人奶比佢,但我將會係私家生,我擔心因為同BB分開房瞓,而冇乜機會多啲比bb啜...

原帖由 anaBB 於 09-8-10 22:42 發表
除左飲湯水, 都要多D畀BB啜, BB啜係最上奶, 食完左就食右, 右冇就食番左, 我試過餵左1HR15MIN一餐, 我好多奶.
相信自己, 除非2餐人奶之後冇尿, 如果唔係就唔需要補奶粉. 加油!
...

大宅

你已經行啱左第一步喇, 就係上黎BK睇資料, 母乳餵哺呢度有好多奶媽, 可以同你分享經驗, 但最緊要係要有心理準備, 頭個幾兩個月會辛苦...

祝你成功, 加油

做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

係邊間私家生呀? 我係HK ADVENTIST 生, 夠鐘姑娘就抱BB入房俾我餵, 我有時餵左成個鐘, 見BB只掛住覺覺豬, 唔多啜, 就主動叫姑娘幫BB補葡萄糖水, 或者用BOTTLE/杯餵我PUMP出黎既奶, 而D姑娘都好SUPPORT母乳餵哺 ~

原帖由 BabyBmom 於 09-8-11 13:19 發表
我都下定決心,BB 11月出生後要努力餵人奶比佢,但我將會係私家生,我擔心因為同BB分開房瞓,而冇乜機會多啲比bb啜...
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

別墅

多一個分享,
你不妨去youtube search下breastfeeding 既片睇下,因為全球有好多媽媽都有upload過餵母乳既片段,幾有用架,我未得時,成日煲架~從中參考參考。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊