自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請大家愛惜生命,也愛惜環境,要確實分類回收喔,若有錯誤也要不吝告知ㄛ。

最近發現許多知名廠牌的水壼為了耐用都是使用 7 號 塑材PC ? 別以為貴的水壼就不會有問題喔~ ? 趕快拿起你的水壺 看看是幾號塑材

選擇塑料水壼最重要的是要看瓶底的材質編號,沒有標示的話,最好連用都不要用,如果製造廠商都不敢公開揭示材質的話,
很可能會對人體有健康上的影響,塑膠材質編號是辨別適不適合用來當水壼的依據,有傳言編號的數字愈大愈好是錯誤的觀念,
能用來當水壼的只有 245,其它編號的材質最好不要用來當水壼。

塑膠材質編號

第七類塑膠指的是一至六類以外的塑膠,其中最有問題的是聚碳酸酯(Polycarbonate, PC
PC 的原料是雙酚 Abisphenol A, BPA),最大問題不在製造時添加的化學物質,而是材質本身會釋出雙酚 A
某些高效清潔劑甚至會把PC 中的雙酚 A 溶出來,容器表面若有刮傷,雙酚 A也會溶進飲料裡。
雙酚A為環境荷爾蒙,在動物實驗中已發現只要3 ppb(即 1 公斤的水含 3 微克)的雙酚 A,即會使細胞異常。
林口長庚醫院毒物科主任林杰樑表示,目前已知雙酚A 會使老鼠精子數減少、腦神經受損或攝護腺細胞發生異常;
而《美國醫學會》(American Medical Association)最新一份調查發現,尿液中雙酚A 含量較高者,罹患心血管疾病或
糖尿病的機率比一般人高。不過此報告只是初步調查。

Love and Kindness are never wasted.

大宅

thanks!

別墅

Thanks! Very useful !!

原帖由 TWB 於 09-8-7 10:08 發表
thanks!

禁止訪問

侯爵府

Thanks!

侯爵府

上次睇電視好似話,第7類的水壺裝熱水就有機會釋放出雙酚A喎﹗

侯爵府

冬日勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

thanks for sharing!
:wave: :wave: :wave:

大宅

Thank you
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

Thanks!

大宅

我仲用緊7號喎

大宅

上個月响TRENDYLAND買咗個DISNEY水樽俾個女用,啱啱睇過樽底都係7號,咁即係話
原帖由 HOWANGBB 於 09-8-7 12:33 發表

我仲用緊7號喎

男爵府

邊隻牌子for 小朋友返小學好?

我見好多都係使用 7 號 塑材PC .

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

既然 7 號 , 用熱水會釋放雙酚A , 點解小朋友水壼多數都係 7 號呢 ....

我囡囡今年9月二年級 , 舊年一年級用左成年 7 號既 kitty 水樽 , 我洗完水樽 , 慣左用熱水 long 下個樽架

咁應該買乜野水樽先最安全呀

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

買5號就最安全,不過唔多5號,我依加寧願比囡囡用不锈鋼壺,唔洗咁擔心mouth:

原帖由 TobiMom 於 7/8/2009 16:44 發表
既然 7 號 , 用熱水會釋放雙酚A , 點解小朋友水壼多數都係 7 號呢 ....

我囡囡今年9月二年級 , 舊年一年級用左成年 7 號既 kitty 水樽 , 我洗完水樽 , 慣左用熱水 long 下個樽架

咁應該買乜野水樽先最安 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 patwong 於 09-8-7 11:01 發表
上次睇電視好似話,第7類的水壺裝熱水就有機會釋放出雙酚A喎﹗

我個壺係7號
我仲成日放全熱水(沸水)入去

伯爵府

原帖由 babycam 於 09-8-7 09:50 發表
請大家愛惜生命,也愛惜環境,要確實分類回收喔,若有錯誤也要不吝告知ㄛ。

最近發現許多知名廠牌的水壼為了耐用都是使用 7 號 塑材PC ? 別以為貴的水壼就不會有問題喔~ ? 趕快拿起你的水壺 看看是幾號塑材

選擇塑料 ...

冇能的'正苦'"救救孩子,快的出手監管啦!

大宅

many thanks!

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

男爵府

delete

大宅

咁請問有邊隻牌子ge水壼係5號?
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都想知邊隻牌子ge水壼係5號

首頁

尾頁

跳至