興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我買咗好多菜種, 但聽D人講話要用唔同的泥種,
究竟要點種? 要用咩野泥? 點樣下有機肥?
請教下我吧.

大宅

你買咗甚麼菜種?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

依度大把高手,唔駛只開名叫我架!
可以買一包包有機泥,第一次用應該唔駛點落肥(本身夠肥沃),種到咁上下先再落。

你想種邊種菜?唔係隻隻都啱時候種喎! 菜心、白菜、油麥菜等要秋後種先靚,而家天時適合種潺菜、通菜、莧菜、粟米、瓜同豆等。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如有莧菜種可先試種佢, 粗生到極!淋夠水同夠陽光就得,不過小心幼苗期唔好俾雀仔啄食(我試過放上天台俾麻雀食哂)。

盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

chrs_lo

基本上咩都有, 我喺YAHOO BID咗好多, 但攞咗返嚟D種子放到而家, 因為唔知點種

原帖由 chris_lo 於 09-8-8 01:01 發表
你買咗甚麼菜種?

複式洋房

召藥師,

唔該晒.

原帖由 召藥師 於 09-8-8 01:15 發表
如有莧菜種可先試種佢, 粗生到極!淋夠水同夠陽光就得,不過小心幼苗期唔好俾雀仔啄食(我試過放上天台俾麻雀食哂)。

首頁

尾頁

跳至