自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

戀愛大過天,女友親過阿媽。與子相依為命的火爆慈母,疑不滿十四歲兒子太早拍拖,影響學業,前晚搶先到兒子與女友相會的黃大仙頭,有人一見小女友即無名火起,揮拐杖扑穿對方額頭逃去,兒子趕至見愛人遇襲,怒喝:「我知邊個打我女友」,繼而大義滅親,報警帶警員返家,將涉案母親拘捕。
被捕婦人姓余(卅九歲),行動不便,需以木拐杖助行,與姓江(十四歲)兒子同住竹園北邨柏園樓一單位。
據悉,江就讀中學,雖年紀輕輕,但已開始與一名居於同邨的同齡姓馬女友談戀愛,余婦亦見過對方,但擔心兒子拍拖會耽誤學業,影響成績,故一直反對兩人交往,惟愛兒未有聽從,每次女友來電相約,他必赴會。
  • 大義滅親的少年(右二)「押送」涉案的母親返警署助查。

預先趕到現場等候施襲前晚十時許,余婦獲悉兒子又與女友將在竹園南邨雅園樓附近見面,遂在兒子應約前,預先到現場附近等候,當馬女出現行經雅園樓對開雅竹時,余婦一拐一拐走近,有人不由分說,突然舉起拐杖向對方迎頭擊下,馬女猝不及防,被拐杖扑傷右額,登時頭破血流,坊高聲喝止,兇徒傷人後逃去。
馬女在現場痛極大哭,不久,江趕至見女友受傷,心如刀割,追問下,馬女向他哭訴:「你阿媽扑我!」江聞言大怒,即時報警,救護員接報到場,先替傷者包紮,期間她仍不斷驚哭:「我好驚呀!」
警員到場調查,江毫不猶豫地大喝一聲:「我知邊個打我個女朋友,我帶你哋去。」江隨即乘警車,帶警員到竹園北邨柏園樓住所,將涉案母親拘捕,余婦當時仍手持涉傷人的拐杖,並由兒子陪同乘警車返警署助查。
  • 放大圖片

向警員求情:我得一粒仔有人被捕後向警方求情:「我得一粒仔,將來靠晒佢,咁細個拍拖點讀好書呀!」另外,余婦的兒子最近考試成績不理想,有人因而對傷者更加痛恨,故釀成血案。
據鄰居表示,余婦十年前搬入時常見兩母子出入,但鮮見男戶主露面,相信是單親戶;在坊眼中,余婦對兒子關愛有加,顯見母子情深,但近年少見母子同行。
至於遇襲姓馬小女友亦居於同邨蕙園樓,馬女昨已出院,記者晚上登門造訪時已不見其蹤影,其父聽聞女兒遇襲仍顯得神態自若:「無嘢吖,無事呀,佢(指女兒)都出咗玩啦!」

• 被扑穿頭的少女接受救護員包紮時仍不斷痛哭。 (文健雄攝)

-------------------------------------------------
個阿媽,做乜要咁激動攪成咁呀~就算更唔鍾意都唔好打人地個女呀...
大b駿逸細b駿晞

子爵府

畀面勳章

打人就真係唔岩
但做仔都冇理由掛住拍拖唔讀書架!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 藍藍 於 09-8-8 17:02 發表
戀愛大過天,女友親過阿媽。與子相依為命的火爆慈母,疑不滿十四歲兒子太早拍拖,影響學業,前晚搶先到兒子與女友相會的黃大仙街頭,有人一見小女友即無名火起,揮拐杖扑穿對方額頭逃去,兒子趕至見愛人遇襲,怒喝:「我知邊個打我女友 ...

打自己個仔好過啦

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 Sindy 於 09-8-8 17:13 發表

打自己個仔好過啦

我都係咁話!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

教好自己個仔,好過打人個女啦.

公爵府

我覺得個呀媽唔o岩lo~仔拍拖就打到人流哂血,咁個仔搞大人個肚咪殺左條女---一屍兩命

禁止訪問

男爵府

呢d係咪叫雞仔唔管, 管麻鷹呢??

個仔掛住拍拖係唔岩, 但係打人又係咪岩呢
原帖由 baby_happy 於 09-8-8 17:23 發表
教好自己個仔,好過打人個女啦.

別墅

原帖由 Sindy 於 8-8-2009 17:13 發表

打自己個仔好過啦

自己仔又唔好好地教
反而走去打傷人
到頭來比自己個仔報串
又比差人拉
真無智慧!

禁止訪問

子爵府

阿媽打人係唔岩,
但個仔叫警員拉阿媽仲唔岩囉
話哂係養左自己十幾年丫

仲係單親媽媽..

大宅

:;pppp:
BB保你大  皇帝仔BB

公爵府

好媽媽勳章

珍珠宮

原帖由 oct27_2008 於 09-8-8 17:44 發表
阿媽打人係唔岩,
但個仔叫警員拉阿媽仲唔岩囉
話哂係養左自己十幾年丫

仲係單親媽媽..

父為子隱, 子為父隱?
真係進退兩難

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

洗唔洗打成咁呀~~留咁多血~~

子爵府

呢 d 咪叫火遮眼囉

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁喎..個阿媽唔岩在先喎...
重要打穿人個頭..流晒血...

男爵府

有咩唔可以坐低慢慢傾囉..
唔岩傾都岩嗎...
子峻媽咪

首頁

尾頁

跳至