論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

本來佢唔放假我會比$113/日佢(果時請佢係$3400)....

岩岩同佢續左約,琴日出糧比佢果時比左$3580+$119(佢有1日冇放)=$3699

佢話唔岩,我都唔知邊到唔岩,佢話:"其實之前係$120/日,依家係$190/日,公司亞XXX講架!"

果時公司D人之前佢叫我如果唔放就比$113佢($3400除30日),咁依家加左咪$119/日囉,唔岩咩??

續約果時公司D人都冇同我講過,而且我工人不嬲都同公司D人唔係好岩,咁又點會毛啦啦有人話佢知$190/日??

定人依家真係要比$190/日而我唔知呢???

男爵府

你咪同佢講, 公司同我講出比你咁多, 差額你返公司羅.

原帖由 cary714 於 09-8-7 09:24 發表
本來佢唔放假我會比$113/日佢(果時請佢係$3400)....

岩岩同佢續左約,琴日出糧比佢果時比左$3580+$119(佢有1日冇放)=$3699

佢話唔岩,我都唔知邊到唔岩,佢話:"其實之前係$120/日,依家係$190/日,公司亞XXX講架!"

果 ...

別墅

計俾佢睇係點計, 呢個係正確計法. 如果佢唔同意, 同佢講以後放假啦, 唔好計錢. 傾唔掂數, 無嘢好講.

男爵府

話時話, 樓主位工人講數咁似我以前位'太太"o既?

不係叫 partxnx (x=i) 咁橋呀?

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-8-7 09:36 發表
話時話, 樓主位工人講數咁似我以前位'太太"o既?

不係叫 partxnx (x=i) 咁橋呀?

唔係....佢叫KXXTINA

伯爵府

$3580X12/365=117.7

大宅

叫佢自己問公司個人點計$190囉.

子爵府

$190 咁小?! 你問佢出萬9好唔好呀?
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都係出緊 $120, 已經 round up 左.

我工人冇講過係 $190呀.

大宅

She may misunderstand
One hundred Nineteen dolloars (i.e. $119)
to
One hundred Ninety dollars (i.e. $190)

原帖由 moonychan 於 09-8-7 11:38 發表
我都係出緊 $120, 已經 round up 左.

我工人冇講過係 $190呀.

男爵府

我有個朋友以前響我工人果間公司做既,個BOSS係我個朋友既親戚,我頭先打比我個朋友叫佢幫我問下,點知佢親戚話我工人冇搵過佢,而佢都冇搵過我工人mouth:

別墅

我都係比120蚊日架咋

伯爵府

好媽媽勳章

我比緊hkd150一日, 因為係sunday, 當係紅日有extra 咁

男爵府

原帖由 jlam 於 09-8-7 13:32 發表
我比緊hkd150一日, 因為係sunday, 當係紅日有extra 咁

me 2

男爵府

如果公眾假期好像計1.5的, 即$178.5

男爵府

原帖由 trintrin 於 09-8-7 14:37 發表

我工人話: "以前其實係$120架,依家加左人工係$190"

就算我當真係$178.5.....咁都唔岩啦.....

唉.....我都唔知點好....

依家除左係比幾多錢佢之外,最大問題係:佢講大話

男爵府

1) 法例無規定

2) 公眾假期關工人乜事, 佢放勞工假之嘛.

原帖由 trintrin 於 09-8-7 14:37 發表

大宅

醒目開學勳章

會唔會係 ONE HUNDRED NINETEEN 同 ONE HUNDRED NINETY 架 分別 呢 ???
公司啲人發音 OR 工人收音問題 ???

男爵府

原帖由 必朱 於 09-8-7 15:04 發表
會唔會係 ONE HUNDRED NINETEEN 同 ONE HUNDRED NINETY 架 分別 呢 ???
公司啲人發音 OR 工人收音問題 ???

我都希望係佢收音有問題..
佢同我講:"ONE HUNDREDNINETY"
我用中文答"一百九十蚊?"
佢話係....mouth:

咁我一定冇聽錯啦

大宅

我比工人補假錢係$120元, 如果政府的條例, 係唔可以補錢添, 同埋假錢係用月薪除的麻, $120夠晒數, 無話要另外比多d, 係自己同工人講定的價錢, ok咪補, 唔ok咪放假囉...

首頁

尾頁

跳至