跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽:

我真很擔心他有語言障礙, 但我們問他東西, 他是明白, 我不知應該點做, 請您們幫幫我, 非常感謝!!!!

別墅

我個女都係咁呀!不過都唔洗擔心既,佢要講佢自然會講架喇!有時逼都逼唔黎架喇!

大宅

但比其他同齡小朋友遲起步, 咁需唔需帶他要做檢查?

有冇其他媽咪可以分享, 指導我, 非常感謝!!!!!!!!!!!!!!

大宅

未識講爸媽, 咁平時baby點叫你? 多d同佢傾偈, 或者要正統地教佢單字, 即係重復重復再重復咁教佢講. 小朋友模仿力好強, 你教佢幾次佢會試講. 有冇番pg? 對語言表達有明顯幫助. 歲半到健康院有測驗, 好似要講20個單字. 雖然唔好過份擔心, 但我認為有問題必須正視, 唔好錯過治療既黃金時間.

禁止訪問

別墅

妳有無同BB去過健康院呀? 我朋友個仔16個月返健康院姑娘話佢講得太少 ( 只識爸爸, 媽媽 ), 所以2歲再返去CHECK
原帖由 Hawaii 於 09-8-5 18:16 發表
但比其他同齡小朋友遲起步, 咁需唔需帶他要做檢查?

有冇其他媽咪可以分享, 指導我, 非常感謝!!!!!!!!!!!!!!

洋房

係呀,用舌食雪糕,吹哨子,用飲管啜水對bb講野都會快d架???真係唔知啊, 但係仔仔試過用飲管,都唔肯用既,反而想鍾意用大人杯飲水.雪糕佢有食過,不過無留意係用舌定係用嘴去舔添,下次留意先.希望佢哋快d識講野啦.

原帖由 Pertra 於 09-8-5 21:48 發表
Hawaii,

我個BB都是語言学習較緩慢的,他在15個月前只說爸爸,又不肯多用飲管啜水,這會影響他發音,我教他吹哨子、羽毛、紙屑、用舌食汁及ICE Cream,,16個月第一次叫媽媽,之後就一個半月內開始說多些單字,雖然比同年紀BB慢,也不 ...

別墅

Hi Hawaii,

小朋友的言語發展個個不同, 尤其是男仔. 我個仔二歲時, 仲是 eeyuyu.. 都唔知他講mud, 後來帶他見言語治療師, 治療師做了一些評估, 發覺阿仔明白大人講嘢, 他教了我們一些方法同小朋友溝通, 同他們講嘢, 口形要誇張, 盡量要小朋友表達他所需, 例如他要飲奶, 要他講了才給他, ...
在家可利用一些用具做唇部訓練, 小朋友喜歡mea紙巾, 紙巾細細塊, 好容易吹, 他們好鍾意玩, 語言治療師叫我買了一樽bubbles, 一只旋轉型的吸筒及一塊膠片頂住口唇不要咬吸筒而是要吸吸筒, 一支口琴, 叫我們每天給阿仔練習. 做完這次評估後, 很明顯有了進步.

複式洋房

想問你個b有冇睇電視既習慣? 以我所知, 睇得多既b, 會好遲先講野, 因為佢睇電視時, 電視係唔會問佢問題, 佢又唔需要答, 所以係會遲講野, 有朋友個b係因為勁睇電視, 所以語言障礙, 所以你要留意, 有時你以為佢唔係睇緊(初生b時), 但其實佢睇咗。

爬得少都會遲講野架, 所以你可以引你個b爬多d, 例如: 買一條好似隧道用玩具引佢爬去對面, 去多d公園, 總知係用四肢去爬, 試吓有冇改善!

我個女係算爬得幾好, 所以7個半月就叫媽媽, 你比心機, 現在仲有得追架!! 努力!

大宅

畀面勳章

做人父母一定係緊張d架嘞, 但係你都真係唔洗咁擔心, bb而家先19個月, 就算你去言語治療, 佢都叫你唔洗咁早去, 真係起碼2歲, 連少少音都無先考慮啦, 而家你可以做的就是多d同佢講嘢, 如果佢手指指想要果樣嘢, 你揸住係手, 問佢係咪想要/要佢講出物件名稱, 初時佢一定唔會講得準, 不過唔緊要, 只要佢有聲音出, 跟住你即刻教佢物品名稱, 然後你就要讚佢, 一定要讚! 如事者~重覆又重覆...我相信你個b好快就學到講, 同埋平時同佢玩多d吹的遊戲, 訓練佢口肌發展, 另外家長不要太過緊張, 因為bb知你咁緊張, 佢自己都會有壓力, bb的語言爆發期是2歲先開始, 有人早, 有人遲, 好似我c6咁, 佢咪又係成3歲先開始講嘢, 而家都好正常呀, 所以真係唔洗咁擔心喎~~~
原帖由 Hawaii 於 09-8-5 16:42 發表
各位媽媽:

我真很擔心他有語言障礙, 但我們問他東西, 他是明白, 我不知應該點做, 請您們幫幫我, 非常感謝!!!!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 Pertra 於 09-8-5 21:48 發表
Hawaii,

我個BB都是語言学習較緩慢的,他在15個月前只說爸爸,又不肯多用飲管啜水,這會影響他發音,我教他吹哨子、羽毛、紙屑、用舌食汁及ICE Cream,,16個月第一次叫媽媽,之後就一個半月內開始說多些單字,雖然比同年紀BB慢,也不 ...

唉...你個囝囝仲好個我bb,19個月大連爸爸,媽媽都未識叫呀~我都想同佢做評估呀,有冇人有多d info.?不過我bb12個月已經用飲筒啜水,早2個月前佢都識吹吓d熱嘅食物,我仲見佢用舌食糖好叻tim!但我都唔明點解佢咁遲呢?

別墅

我認同 carton514 所說, 其實 bb 才19個月仍然好細, 不用太擔心.
我支吸筒同膠片在言語治療中心買.
己pm 資料給你.

原帖由 Pertra 於 09-8-7 22:33 發表
可可以給我言語治療師information ?
我想問你所講的膠片在边到買?

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

洋房

在另一個post,剛剛覆左pertra類似問題
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2488502

其實我覺得小朋友開心,自然肯講多d野,所以唔需要太刻意要佢講野,反而同佢玩下、睇下書,佢自然想表達自已... 我個女去完街番黎開心就會係感"yor.. yor.. yor.. yor.. yor.."

複式洋房

係呀, 唔洗太擔心! 可以的話, 比多D與其他人互動的機會, 會有幫助! 呢個年紀係最鍾意模仿的! 另外, 要比多D信心佢, 稱讚佢多D, 等佢有多D自信心去學講嘢同表達自己...

別墅

Hi Petro,

好喇! 不用太擔心, 阿仔講多佐單字, 待單字較成熟後, 可組合多些字, 講句子.
我個仔現在2歲8個月, 2歲前他講o野, 我o地都是靠估, 因為怕他 language confusion, (因為家中工人姐姐的關係及他一直有上pg 都是用英文), 又怕他延遲講o野, 我o地只用英文同他溝通, 現在他只能講英文, 不諳中文, 今個星期剛剛返學, 老師講中文, 他不太自在. 如果想個小朋友在學校較易適應, 我想用母語會較好. (讀國際學校除外.)
如果用單一語言, 應該不會延遲發音.

原帖由 Pertra 於 09-8-9 22:55 發表
多謝你!JOANHU!
不過最近他好似跟多咗講單子,但好多好多怪音.....
另外你個治僚師有無話發音援慢的小朋友,不宜學英文?待中文成熟後再學,甚至2歲班只俾他入母語班?

...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至