跳至

首頁

尾頁

大宅

大家嘅小朋友去睇開邊個醫生, 做個統計參考吓呀, 因為join咗HSBC門診保障, 阿仔之前睇開嘅(盧偉浩 / 鄧柏生) 都唔包, 只得容立偉有份, 所以想知其他醫生好唔好??

大宅

睇過容立偉, 不過佢d藥可能太輕, 無一次可以睇得好~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 新地 於 09-8-6 10:56 發表
睇過容立偉, 不過佢d藥可能太輕, 無一次可以睇得好~

我用medical card, 都係睇容医生
我反而鍾意佢唔開重藥喎!
不過恐龍仔試過朝早睇流鼻水, 黃昏發燒, 姑娘叫我地即刻再去, 医生重新check過, 再開多兩隻藥..
平時多數睇第二次唔得先開抗生素 (或者開定, 叫你食過其他d唔得先食)
我自己覺得ok~

另外, 如果你唔係一定要睇兒科, 林超男都好好架! 不過就要book, 可能要4-5個鐘後先有得睇囉!
如果睇佢partner就唔係好駛等嘅~~

公爵府

我仔仔睇開容立偉,我覺得幾好.(我一家都無用medical card的).不過要看你接唔接受到容醫生的style.接受唔到會覺得佢串,接受到會覺得佢好好,好老實.
講真,流鼻水,咳,邊可以即刻好番.我無睇過其他醫生,無得比較.

大宅

容醫d style又的確幾搞嘢, 我囡囡因為bb時已經唔肯食, 脫離咗健康院條生長線, 問醫生有咩辦法, 佢答我: "太太, 你而家唔係養豬呀, 瘦d咪仲好, 長命d架!"

不過mainly可能係佢同囡囡唔夾啦, 囡囡咳咗好耐, 又咳到嘔, 睇咗3次都唔好(中間都不斷換藥, 抗生素都食埋), 佢話咁我都無辦法喇, 寫紙你去醫院照肺啦, 最後睇咗一次鄧柏生搞掂~

子爵府

請問容立偉同鄧柏生分別喺邊嫁?

原帖由 新地 於 09-8-6 12:25 發表
容醫d style又的確幾搞嘢, 我囡囡因為bb時已經唔肯食, 脫離咗健康院條生長線, 問醫生有咩辦法, 佢答我: "太太, 你而家唔係養豬呀, 瘦d咪仲好, 長命d架!"

不過mainly可能係佢同囡囡唔夾啦, 囡囡咳咗好耐, 又咳到嘔, ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

容醫生係福安花園.
媽咪轉數慢d, 都比佢"質"到冇聲出架! 依個係佢style, 不過我覺得佢ok喎, 因為佢d藥輕, 要睇多次先清! 小朋友食重藥多冇好處.

複式洋房

我個仔一直都係睇容立偉,我就是鐘意佢D藥唔重;

自己就冇睇過鄧柏生,但有朋友的小朋友睇過鄧柏生一次都唔再去,可能佢真係一次就睇得好,但他的藥真是重(小朋友不停標汗),睇你自己想要邊樣。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

容醫生d藥真係唔重架!因為以前睇開第一城馮醫生有藥剩低, 有次阿仔睇容醫生, 佢開左2種藥比我, 叫我食左A藥先, 如果唔得才轉食較重的B藥, 我返去對下D藥, 重藥B原來同平時馮醫生開果D一野既, 咁我就知馮醫生開重藥喇!

大宅

醒目開學勳章

我呀仔都係睇容立偉, 我次次去都預左比人"寸", 不過,唔緊要, 至緊要D 藥夾呀仔, 同呀仔LIKE佢 D 藥既味, 因試過睇利安的DR. LO, 佢係細心, 但D 藥無咁香, 我呀仔直頭唔肯食.

我都覺容醫生D 藥唔重, 佢都解釋過傷風感冒基本上係要自己好, 藥只係幫輕下, 等你無咁辛苦, 所以,佢無必要都唔開抗生素, 呢樣我好同意, 又試過呀仔1歲時肚痾, 但唔係痾水果隻, 一日一食飽就痾, 總之一日好幾次, 個人係精神同識玩的, 又無燒, 佢話係病毒感染, 要痾清佢, 所以佢唔肯開止痾藥而係開另一種護腸藥粉, 後來, 係要長D 時間自己打低D 病毒.

所以, 如果你想一藥到, 就好番, D 藥實係較重, 要衝量下對身體既壞處啊.

大宅

容立偉都好OK,價錢算平,不過有時要叫他開返重少少藥。

盧偉浩剛剛相反,要叫他減輕些藥量

大宅

我住大圍, 但都係睇鄧柏生, 通常睇完西醫, 都睇番一次中醫清底.
我就唔會因D MEDICAL PLAN 而轉, 因之前做過CLINIC 關係, 見過D DOCTOR, 將價就貨比D平藥無料到. 呢個醫生仲係大圍, 未執都算奇跡
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

複式洋房

因為我都係有雅聯medical card,所以會鄧德誠&容立偉交換睇吓。因為小朋友好少睇一次醫生就好返,所以通常睇兩次驚適應咗醫生開啲藥,就會轉去另一位醫生度睇。
反而睇過鄧柏生一次,食咗藥一啲反應都冇,所以冇再睇了。
我係2007年3月1日出世架!

Welcome to My Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/csk0305

大宅

阿囡之前都係看鄧德誠&容立偉, 最後覺得鄧德誠好D, 專業D, 又解釋得詳細D. 一路看緊都幾好.

男爵府

我囡囡上星期都睇過鄧德誠醫生 (我地都係第一次睇),我都覺得講解醫況好詳細,睇囡囡時亦好細心。

原帖由 MAMAMEEE 於 09-8-10 23:08 發表
阿囡之前都係看鄧德誠&容立偉, 最後覺得鄧德誠好D, 專業D, 又解釋得詳細D. 一路看緊都幾好.

子爵府

鄧德誠喺邊?Thanks!!!

原帖由 lokyiumum 於 09-8-11 09:11 發表
我囡囡上星期都睇過鄧德誠醫生 (我地都係第一次睇),我都覺得講解醫況好詳細,睇囡囡時亦好細心。

大宅

醒目開學勳章

如果你地同小朋友睇中醫, 馬鞍山有咩好選擇呀?

複式洋房

原帖由 KUROMI-BB 於 09-8-11 11:42 發表
鄧德誠喺邊?Thanks!!!

富寶花園商場二樓

複式洋房

原帖由 monkey05 於 09-8-11 12:05 發表
如果你地同小朋友睇中醫, 馬鞍山有咩好選擇呀?

我都想知呀,有無人有好介紹

子爵府

Thanks!!!
原帖由 Mypigpig 於 09-8-11 15:13 發表

富寶花園商場二樓

首頁

尾頁

跳至