跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

各位媽咪, 我有朋友剛剛上星期五響法國醫院生左小b仔, 好順利, 不過因為h1n1既關係所以無得陪產呀, 大家都要做好心理準備到時我地都無得陪產...
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

原帖由 saltato 於 09-8-4 17:53 發表
各位媽咪, 我有朋友剛剛上星期五響法國醫院生左小b仔, 好順利, 不過因為h1n1既關係所以無得陪產呀, 大家都要做好心理準備到時我地都無得陪產...

係呀...醫生係3星期前已經同我講咗啦....

男爵府

我個走佬袋list~有無野要加減呢?

檢血 REPORT
孕婦身份證
丈夫身份證副本
非黏貼型產婦衛生巾 (Kotex)1包
乳墊1盒
餵奶胸圍3個
拖鞋1對
牙膏牙刷1套
抹手紙1卷
盒裝紙巾1盒
保溫杯1隻
睡衣2套
毛巾 (洗面同沖涼用)1套
鎖及匙1套
浴帽1個
洗頭用品1套
外套1件
潤唇膏1枝
面霜1瓶
潔面用品1套
面膜2片
梳及橡筋1套
手提電話及充電器1套
紙巾&消毒紙巾2包
水泡1個
口罩2-3個
紙筆1套
媽咪出院衣服1套
嬰兒手套1對
嬰兒包被1件
嬰兒出院衣服1套
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

好媽媽勳章

原帖由 saltato 於 09-8-9 22:40 發表
我個走佬袋list~有無野要加減呢?

檢血 REPORT
孕婦身份證
丈夫身份證副本
非黏貼型產婦衛生巾 (Kotex)1包
乳墊1盒
餵奶胸圍3個
拖鞋1對
牙膏牙刷1套
抹手紙1卷
盒裝紙巾1盒
保溫杯1隻
睡衣2套
毛巾 (洗面同沖涼 ...

面膜都要帶.... 你真係貪靚bor... 我就會帶埋眼鏡& 電話叉電器啦.

男爵府

原帖由 Wong_C_Lai 於 09-8-10 12:28 發表

面膜都要帶.... 你真係貪靚bor... 我就會帶埋眼鏡& 電話叉電器啦.

哈哈...上次帶左去用...覺得好relax...唔係只係貪靚架, 哈哈!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 saltato 於 09-8-10 14:30 發表

哈哈...上次帶左去用...覺得好relax...唔係只係貪靚架, 哈哈!

你真係relax呀, 好似住酒店咁喎. 哈哈哈.

以家仲未有得陪產, 所以我估自己到時都係孤軍作戰多.

大宅

我今日做完檢查,醫生話醫院個邊早兩個星期已經可以陪產了!不過c6入產房前要簽紙,証明身體狀況良好及一個月內無出國就得啦!

男爵府

原帖由 Wong_C_Lai 於 09-8-10 16:25 發表

你真係relax呀, 好似住酒店咁喎. 哈哈哈.

以家仲未有得陪產, 所以我估自己到時都係孤軍作戰多.

係呀, 上次我都係順產, 真係好似打完仗咁tired, "膚"住mask relax下真係好爽...

有媽咪話可以陪產啦, 係就好...唔洗得一條友咁慘。

男爵府

原帖由 卡卡豬 於 09-8-10 17:01 發表
我今日做完檢查,醫生話醫院個邊早兩個星期已經可以陪產了!不過c6入產房前要簽紙,証明身體狀況良好及一個月內無出國就得啦!

咁你會順產定開刀呀?

大宅

我係開刀呀!

男爵府

原帖由 卡卡豬 於 09-8-11 00:09 發表
我係開刀呀!

咁如果老公陪產係咪企響旁邊架? 會唔會好恐怖架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 卡卡豬 於 09-8-10 17:01 發表

如果到時可以陪產就好啦, 我想順產, 唔知到時要等幾多個鐘ga嘛, 有個人係隔離support吓好d. thanks for the update.

大宅

我想問吓法國開刀生嘅媽咪,你哋會唔會join package 唔知有咩分別呢?

大宅

原帖由 saltato 於 09-8-11 09:28 發表

咁如果老公陪產係咪企響旁邊架? 會唔會好恐怖架?

我估c6會係我地旁邊,開刀時肚以下既部份會用塊布遮住,所以應該睇唔到既,如果唔係,咁既場面我驚c6會頂唔順嚇暈,倒轉頭搵人救佢至得啦,haha!

大宅

原帖由 manleeBB 於 09-8-11 16:10 發表
我想問吓法國開刀生嘅媽咪,你哋會唔會join package 唔知有咩分別呢?

我個醫生同呢度d媽咪都話唔join package係抵d架!所以我都唔打算join!

大宅

我都會開刀, 我醫生都話唔需要 join package ~~
Saltato:
你個走路袋咁多野, 咪要好大個袋先裝得晒 ~~~

男爵府

原帖由 babeBBDoll 於 09-8-12 04:00 發表
我都會開刀, 我醫生都話唔需要 join package ~~
Saltato:
你個走路袋咁多野, 咪要好大個袋先裝得晒 ~~~

但係我唔知道有乜野可以唔要呀! 潔面o個d都係sample仔, 唔會太大, 我同bb既出院衫會等老公到時攞比我, 係d紙巾唔知要唔要攞。

大宅

原帖由 卡卡豬 於 09-8-11 00:09 發表
我係開刀呀!

如果開刀...有無得陪產gar???

大宅

原帖由 saltato 於 09-8-12 09:50 發表

但係我唔知道有乜野可以唔要呀! 潔面o個d都係sample仔, 唔會太大, 我同bb既出院衫會等老公到時攞比我, 係d紙巾唔知要唔要攞。

我醫生無問過我join 唔join package 喎......咁我洗唔洗問佢gar???

男爵府

原帖由 monmuifamily 於 09-8-12 12:25 發表

我醫生無問過我join 唔join package 喎......咁我洗唔洗問佢gar???

我個醫生有比過package個catalog我, 不過我見bk呢度d媽咪多數都唔join架, 就算唔join都有o個d其本野送架 (網褲, m巾, 沖洗瓶...etc), 我都唔打算join, 我順產, 如果可以3日2夜出院可以平d。

首頁
12345...7

尾頁

跳至