跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

想問下大家意見, 覺得在私立定政府 e 院生 bb 好 ?

大宅

原帖由 annettelhy 於 09-7-16 04:09 發表
想問下大家意見, 覺得在私立定政府 e 院生 bb 好 ?

i choose st teresa 'cos i need to do c section. i want to choose my dr. i don't want to be a white mouse.

大宅

負擔得起,一定去私家
因為我會揀開刀,生完身體已經好弱,如果係政府生仲要自己湊B,勁辛苦,所以一定揀私家,好好休息吓

複式洋房

我都好想知, 我仲諗緊, 好煩

別墅

睛靈勳章

我都係未決定到, 但下個月底就要俾 deposit , 都唔知點好. 如果唔俾deposit, 但到生時直接走去果間 e 院, 你地估d 姑娘會唔會俾我地響度生
?

原帖由 icegirl348 於 09-7-28 15:48 發表
我都好想知, 我仲諗緊, 好煩

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我都未定,第一胎係威院開刀,傷口成7寸長,仲好肉酸添,唔知係C+生會唔會修得好睇D......

大宅

LilianLegend,
7吋??都幾長喎,我係私家生,4吋長呀

annettelhy,
我諗你都係諗清楚,如果唔交deposite,到時醫院真係有可能冇位,因為會hold起一部份for自然分娩同緊急分娩,同埋就算有位,咁你都未必可以搵你自己個醫生,最緊要係可能當你係緊急分娩,多成$5000喎,咁咪得不嘗失

洋房

I will choose Union Hospital. Do you think I should go to the government clinic for check up as well ?

別墅

睛靈勳章

你都講得O岩, 所以為左做足兩首準備, 都係交左 DEPOSIT 安全D. 萬一到時E 生話真係要開刀, 我都有選擇可以走去 C+ 度生.

原帖由 sai_lam 於 09-7-31 10:24 發表
LilianLegend,
7吋??都幾長喎,我係私家生,4吋長呀

annettelhy,
我諗你都係諗清楚,如果唔交deposite,到時醫院真係有可能冇位,因為會hold起一部份for自然分娩同緊急分娩,同埋就算有位,咁你都未必可以搵你自己個醫生, ...

大宅

liuekt,
我第一個仔都係私家生,完全冇去政府到檢查,因為聽BK媽咪講,去政府個D要等好耐,同埋冇乜用,所以我今胎都冇去政府個邊呀

annettelhy,
咁你上一胎自己生定開刀??

洋房

I have chosen to give birth at Union Hospital, but do you think we should also go to the government clinics ?

大宅

如果你個醫生會幫你抽血,照oscar,咁唔使去政府啦

原帖由 liuekt 於 09-8-1 23:09 發表
I have chosen to give birth at Union Hospital, but do you think we should also go to the government clinics ?

別墅

睛靈勳章

我上一胎因個胎好大, e 生成日叫我開刀, 但我話要自已試下先, 生唔到先開刀, 好采最後都係順產. 但因為上次好c+生, 樣樣都安排得好好, 所以今胎真係好想再去 c+生. 但相比起生第1胎時, d 費用真係加左成差唔多1萬蚊都有.

原帖由 sai_lam 於 09-8-1 21:48 發表
liuekt,
我第一個仔都係私家生,完全冇去政府到檢查,因為聽BK媽咪講,去政府個D要等好耐,同埋冇乜用,所以我今胎都冇去政府個邊呀

annettelhy,
咁你上一胎自己生定開刀?? ...

大宅

係呀,醫院同醫生都加價

原帖由 annettelhy 於 09-8-2 23:51 發表
我上一胎因個胎好大, e 生成日叫我開刀, 但我話要自已試下先, 生唔到先開刀, 好采最後都係順產. 但因為上次好c+生, 樣樣都安排得好好, 所以今胎真係好想再去 c+生. 但相比起生第1胎時, d 費用真係加左成差唔多1萬蚊 ...

大宅

係呀,醫院同醫生都加價
好彩大仔好多野都可以留比個細,只係買過批衫同埋買多張床&BB車,都唔使買咁多

原帖由 annettelhy 於 09-8-2 23:51 發表
我上一胎因個胎好大, e 生成日叫我開刀, 但我話要自已試下先, 生唔到先開刀, 好采最後都係順產. 但因為上次好c+生, 樣樣都安排得好好, 所以今胎真係好想再去 c+生. 但相比起生第1胎時, d 費用真係加左成差唔多1萬蚊 ...

大宅

醒目開學勳章

我今日打左去去法國問, 要比$6000 deposit. 我預產期係2月頭, 佢話只剩小量位.
由於我係高齡, 又係政府醫院做產檢, 佢要我做埋唐氏檢查, 要等到18week 左右才有結果. 到時都唔知仲有冇位.

比起我07年生大女時, 法國貴左好多, 開刀住3人room可加左3800.....唉.
我又問過個醫生,佢係法國有掛單, 開刀大概50000,
包醫院package費, 麻醉師, 兒科費, 同佢自己d 費用.

想問下出面掛單醫生係咪咁貴架??

大宅

醒目開學勳章

另外用駐院醫生係咪會平d呢 ??

大宅

我係St. Paul's生,deposite都要1萬呀,醫生都有話11,12月都full哂,如果真係諗住去私家生,快D交咗deposite先,唔使心掛掛嘛,我都係07年生大仔,都加價不少

別墅

睛靈勳章

我上一胎 06年時響 St. Teresa 生, E 生費+住房埋單計係 2萬5, 依家如果順產應該要 3萬5, 開刀就要5萬左右. 所以我都諗住俾左 DEPOSIT 先, 好過到時真係想去 C+ 生無床位就麻煩. 我真係信唔過公立果D, service 又唔好. 所以應該都係去 c+ 生喇.

大宅

係lu,大家都係第二胎,我諗住呢胎係最後一胎,所以貴D都冇所謂啦,好過好似攞自己同BB搏

首頁

尾頁

跳至