自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今朝搭東鐡去到紅磡總站, 好多人, 好迫

伯爵府

好媽媽勳章

乜唔係成日都咁迫既咩?
以前返學, 由市區入大學站
見到對面月台出市區的車, 永遠都係迫到無輪
我成日覺得新界東係被鐵路壟斷了交通的

子爵府

本來已經迫, 加埋西鐡, 根本頂唔住

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講起迫, 返工時間港鐵開盡分幾兩分鐘一班, 咁有時真係迫都無辦法! 之不過我覺得港鐵半年賺成四十幾億, 有時夜晚或週末幾分鐘先一班, 要乘客迫沙甸魚咁迫就真係好過份!

複式洋房

原帖由 莎莎莉莉 於 09-8-17 10:34 發表
乜唔係成日都咁迫既咩?
以前返學, 由市區入大學站
見到對面月台出市區的車, 永遠都係迫到無輪
我成日覺得新界東係被鐵路壟斷了交通的

唔係o架,平時就算繁忙時間都唔會好似今早咁…衰!!
九鐵將新界東改用紅磡做總站係好差的安排,點解唔源用之前的路線直達尖東呢?明顯今早見到由新界東去尖東站的人流比新界西多出好多.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 little_kiki 於 09-8-17 10:40 發表

唔係o架,平時就算繁忙時間都唔會好似今早咁…衰!!

九鐵將新界東改用紅磡做總站係好差的安排,點解唔源用之前的路線直達尖東呢?明顯今早見到由新界東去尖東站的人流比新界西多出好多。 ...

因為紅磡本身係鐵路總站,有多條路軌,所以佢依家先可以分左幾個月台出黎,但尖沙咀站得2條路軌,如果佢又要做東鐵總站,同西鐵總站,安排上一定仲混亂過係紅磡站,同埋跟本無可能配套到呀!! 如果係咁東鐵同西鐵一定會勁耐先開得一班囉!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

侯爵府

原帖由 joeywongmy 於 09-8-17 11:10 發表
所以佢地既規劃咪做得唔好囉
明明開通尖東站時已有西鐵
如果一早諗定西鐵會接駁出去尖沙咀
就應該係尖東站起多2條路
而家大家逼住紅磡站
你話幾低能 ...

唔逼沙甸魚, 又點可以賺多d錢....

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 joeywongmy 於 09-8-17 11:10 發表
而家大家逼住紅磡站
你話幾低能 ...

如只係安排係TST做西鐵總站.西鐵客就少左個機會係紅隧轉巴士(有D人可恣你南昌果邊搭去坐過海巴)...仲有南九龍線呢...遲下紅磡又有支線開去慈雲果邊加麻..
仲有呀...港鐵都會計過數啦..尖咀再開多2條路軌,第一,有無咁多地方先? 紅磡站既路軌係EXISTING架..TST要再起..仲要好多規劃架...我估依家個尖沙咀既地下...分分鐘都爆晒架啦..又要就地鐵路軌...

我照實講咋...我唔係係港鐵打工的...

侯爵府

紅磡站人多好危險wor....今晚放工唔知會唔會仲亂呢?

原帖由 veronica1210 於 09-8-17 10:32 發表
今朝搭東鐡去到紅磡總站, 好多人, 好迫

侯爵府

原帖由 arale1668 於 09-8-17 11:29 發表

如只係安排係TST做西鐵總站.西鐵客就少左個機會係紅隧轉巴士(有D人可恣你南昌果邊搭去坐過海巴)...仲有南九龍線呢...遲下紅磡又有支線開去慈雲果邊加麻..
仲有呀...港鐵都會計過數啦..尖咀再開多2條路軌,第一,有無 ...

但可否同時間東西鐵都以尖東為總站呢?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 arale1668 於 09-8-17 10:46 發表

因為紅磡本身係鐵路總站,有多條路軌,所以佢依家先可以分左幾個月台出黎,但尖沙咀站得2條路軌,如果佢又要做東鐵總站,同西鐵總站,安排上一定仲混亂過係紅磡站,同埋跟本無可能配套到呀!! 如果係咁東鐵同西鐵一定會勁 ...

係呀
其實東鐵一向係紅磡做總站
只係有段時間係尖東做左總站
但一早都知只係暫時性

只係乘客習慣左新界東直達尖東,
所以依家先覺得麻煩啫

侯爵府

原帖由 rilley 於 09-8-17 11:33 發表
紅磡站人多好危險wor....今晚放工唔知會唔會仲亂呢?

話時話, 幾時港鐵才可以在紅磡站加設幕門?

伯爵府

好媽媽勳章

而家大家逼住紅磡站
你話幾低能 ...

我估都唔係話起就起
你睇西鐵無啦啦有個柯士甸咁"撬腳"既站
聽聞當初同中港城傾唔掂數
所以無得在中港城起站....

所以話, 我地市民有時講好易
但係, 入面要做規劃的仲要經過好多商家果關
個個都想攞盡自己利益

(我都唔係港鐵做架)

侯爵府

我記得幾年前,kcrc加價係因為要儲筆錢為每個東鐵加幕門,宜家,好似不了了之左

原帖由 lyhv 於 09-8-17 11:38 發表

話時話, 幾時港鐵才可以在紅磡站加設幕門?

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 lyhv 於 09-8-17 11:35 發表

但可否同時間東西鐵都以尖東為總站呢?

尖東得2條路軌..點可能又做西鐵同東鐵總站呀..如果以單一路軌,又點配套到,一個唔該尖東站出事,就影響2邊鐵路,仲有,係安排上都唔得,2條路軌,即係每條鐵路只得一班車出入繁忙時間都係得一班車. 點可以呀!! 到時仲亂呀!! 依家紅磡係有4條路軌,東鐵有2,西鐵有2..咁每邊鐵路都可有車出入入一班出一班!! 咁先至唔會影響運作!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 rilley 於 09-8-17 11:44 發表
我記得幾年前,kcrc加價係因為要儲筆錢為每個東鐵加幕門,宜家,好似不了了之左

其實大家有沒發覺東鐵既月台,係難d整幕門架...樓底好高架..仲要東鐵月台好多都無冷氣,整左會好鬼焗,可能係咁..所以遲遲未整到啦..其實如果整既話,佢地可以整迪迪尼站果d半身幕門囉

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 arale1668 於 09-8-17 12:02 發表

其實大家有沒發覺東鐵既月台,係難d整幕門架...樓底好高架..仲要東鐵月台好多都無冷氣,整左會好鬼焗,可能係咁..所以遲遲未整到啦..其實如果整既話,佢地可以整迪迪尼站果d半身幕門囉 ...

仲有東鐵好多月台係彎曲的. 要整都有d難度

侯爵府

原帖由 arale1668 於 09-8-17 12:02 發表

其實大家有沒發覺東鐵既月台,係難d整幕門架...樓底好高架..仲要東鐵月台好多都無冷氣,整左會好鬼焗,可能係咁..所以遲遲未整到啦..其實如果整既話,佢地可以整迪迪尼站果d半身幕門囉 ...

係囉, 點解唔退而求其次, 整迪迪尼站果d半身幕門呢?

首頁

尾頁

跳至