論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想請問我是否可以收起工人的手提電話, 到放假日才退回給她, 是否合法, 因昨日給我發現她瘋狂地 send message, 由早上 8:30 (我一出門口即send) 至 晚上 12:00 幾. 連煮飯及洗碗時都可以 send. 真係服左佢.
我最 ‘與’ 就係 – 當我知道她有電話時, 她還好似很好的, 主動叫我幫佢 keep 住, 到放假才給她, 我就同佢講, 如果你會控制到, 不要在工作時間用, 我是不會收起的, 她連隨講 “當然不會啦”, ok 我信任她. 但原來都係假的. 當我昨晚查看她的 message, 大部份是她與印尼家鄉個面的朋友send message, 應該是男, 兩個, 在 message 中經常講 “ I love you” “missing you” “kiss me” 之類的東西, 睇到雞皮都起, 甚少是香港朋友, 亦即是她香港的朋友都很有控制能力, 知道工作時間都不會常 send message, 但我家小姐就真係…..完全失控, 佢來了香港只有3個月, 我都不知怎做好, 但昨晚我真的很 angry, 點解佢要騙我, 表面扮純情, 內裡好熱情.
佢 break 了她的 promise, 我知道唔可以期望我對佢好, 佢就會對我地好, 我只要求佢清潔做得好及煮飯就已ok, 又唔洗照顧小朋友, 因為我個仔都 11歲了, 都不用她理, 點解佢唔比心機呢, 佢清潔真係一般, 又懶, 點解唔做好 d, 起碼唔好太過份.

大宅

你一定帶佢到agent到, 同agent講要收起電話, 睡前比番她, 但如果第二朝見她無精神,即係好夜先睡, 咁就對不起啦, 收電話收到放假前一晚比番工人,因為你已比過機會工人, 不能再就工人

原帖由 epang 於 09-8-18 11:56 發表
想請問我是否可以收起工人的手提電話, 到放假日才退回給她, 是否合法, 因昨日給我發現她瘋狂地 send message, 由早上 8:30 (我一出門口即send) 至 晚上 12:00 幾. 連煮飯及洗碗時都可以 send. 真係服左佢.
我最 ...

民房

我屋企個工人咪縱過分,日頭簡直當我阿媽無到,自己大大聲講電話。夜晚2點半縱係房煲電話粥。佢同我個仔同房架,話左佢好多次都唔聼,都唔知好唔好炒左佢。

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

my helper has the same problem. my husband asked me whether i want to confiscate her phone. i said let me think. but then he got her sim card since he cannot bear her poor performance (failing to follow our repeated instructions, always forgot to do things and gave us no response when we asked her whether something has been done or not, and use the phone until 2am to 3am each night.)

i think that she would buy another sim card sooner or later. in this case, i will confiscate her phone.

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

my helper has the same problem. my husband asked me whether i want to confiscate her phone. i said let me think. but then he got her sim card since he cannot bear her poor performance (failing to follow our repeated instructions, always forgot to do things and gave us no response when we asked her whether something has been done or not, and use the phone until 2am to 3am each night.)

i think that she would buy another sim card sooner or later. in this case, i will confiscate her phone.

伯爵府

我自然都好中意玩SMS的, 不過工人OFFICE HOUR內玩確又係有D可惡, 其實可唔可以先比次口頭警告佢, 如再係咁就KEEP佢手機直到放假日先比返佢.

複式洋房

妳個工人點解咁好肯俾妳check佢個手提通話記錄嘅,妳幫佢交電話費?

民房

My helper not only send SMS, internet and use hand free to talk. I am planning to change the other

複式洋房

佢係working hour成日講電話同sms就梗係唔得,但係你睇人哋啲message就更加唔得,唔好話係工人,如果係你屋企人睇你啲message唔知你會點呢? 我一定反面。

大宅

試下轉個方式同工人講

唔好同工人講 : 辦工時間唔可以用電話等等...

應該同工人講: 你搞掂哂啲野, 鐘意點講都得...

因為大部份工人都收到太太order唔可以講電話, 所以工人好自然會調轉唸, 只要太太見唔到就會狂講電話sms等...

如果太太話可以講, 不過要搞掂屋企野...咁工人就會仆倒咁做哂野先講電話...

複式洋房

叫佢c返香下傾包佢

大宅

好媽媽勳章

我個印印問我可唔可以開電話,我話只要唔影響工作就ok,不過照顧緊bb就一定唔可以掂個電話,so far我都冇見過佢講電話,佢話電話費好貴,只會間唔中send下SMS.

複式洋房

hi,

我果個都是呀, 講到成夜晚點幾2點, 雖然佢關了燈, 但係都聽到聲嫁啦, 跟住有日我中午突然返屋企, 佢仲訓教添, 開咪門都唔知我返, 真係........把鬼

原帖由 ottoluk 於 09-8-18 13:22 發表
我屋企個工人咪縱過分,日頭簡直當我阿媽無到,自己大大聲講電話。夜晚2點半縱係房煲電話粥。佢同我個仔同房架,話左佢好多次都唔聼,都唔知好唔好炒左佢。 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Epang,我个人覺得都係依一般程序做。囗頭友善地勸告、唔得就書面勸告(友善地)、再唔得就書面警告(語氣強d)。再唔得…就即係イ巨當你無料到。。。。要黎都無用…炒啦!!!

伯爵府

我唔係有心睇她的 message, 而係佢比電話我 check 幾時用電話的時候, 睇到其中的內容, 我點會有咁好耐性睇佢 d 野.
其實一開始佢買了電話的時候, 我都話唔會 keep 她的電話, 只要她 control 得好便 ok. 但她真的很過份, day time 我不在家你要用我無辦法, 由得佢, 但夜晚煮飯 / 洗碗清潔時間都不停 sms 就太過了, 係我錯嗎.

伯爵府

多謝指教, 可能她已經入了魔, 都不知自己做緊 d 咩, 當晚煮飯不知所為, 我好興, 我直覺係因為個電話, 於是就叫她比個電話我睇, 一睇, 就發現佢真係瘋了, 才導致做野唔 ok, 當時我都控制唔到, 就 . 邊到可以友善... 唉.
我覺得對住佢地, EQ 都要高 d.

原帖由 pollyw 於 09-8-20 00:16 發表
Epang,我个人覺得都係依一般程序做。囗頭友善地勸告、唔得就書面勸告(友善地)、再唔得就書面警告(語氣強d)。再唔得…就即係イ巨當你無料到。。。。要黎都無用…炒啦!!! ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 epang 於 09-8-20 09:36 發表
多謝指教, 可能她已經入了魔, 都不知自己做緊 d 咩, 當晚煮飯不知所為, 我好興, 我直覺係因為個電話, 於是就叫她比個電話我睇, 一睇, 就發現佢真係瘋了, 才導致做野唔 ok, 當時我都控制唔到, 就 . 邊到可 ...
I think even if you can't control yourself to be friendly you may need to say it in mild tone for the first or second time. Only if she keeps commiting will you raise the level of your voice or put it in serious tone (black and white) with tones from sincere manner at frist to an increasingly serious tone in subsequent letters. I personally think this is a safer way for ourselves to protect us juz in case if there are any verbal disputes or even disputes in the tribunal if it unluckily happens.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果D工人咁識諗, 就唔會有咁多問題啦......

原帖由 cc123456 於 09-8-19 23:07 發表
試下轉個方式同工人講

唔好同工人講 : 辦工時間唔可以用電話等等...

應該同工人講: 你搞掂哂啲野, 鐘意點講都得...

因為大部份工人都收到太太order唔可以講電話, 所以工人好自然會調轉唸, 只要太太見唔到就會 ...

大宅

有d似我以前個工人, 咩事後都係電話在手, 後來重過份, 買埋電腦...死未, 因為佢掛住打訊息, 所以無小心睇bb, 搞到經常受傷, 所以後來警告無效後, 炒左...

珍珠宮

我講明working hrs內唔準用電話~

我知佢有用, 係我細女講我知的, 只要佢take care 到d細路, 屋企又乾淨, 煮食又ok, 咁交足功課比我, 我可以讓一步, 扮唔知~

首頁

尾頁

跳至