想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我食咗排卵丸4個cycle,西醫就叫我繼續食,佢話可以食到有為止,我已經由食1粒排卵丸加到食2粒,佢話如果再唔得可以加到3粒...

之後我睇中醫,佢就同我針炙同俾中藥我食,開頭同排卵丸相管齊下,最近佢叫我唔好食排卵丸,因為一般最多只可以食6個 cycle,我已經食咗4個 cycle,得番2次,佢叫我抖吓調理好身體再食。不過好唔好彩,我一停食排卵丸嗰個cycle 就無排卵...

我都有問過西醫到底排卵丸最多可以食幾多個 cycle,佢話無嘅,只係如果試咁多次食排卵丸都唔得就要用第二d方法。

其實以前我無食排卵丸都有排卵,不過唔係咁好,而家一停食排卵丸就無排卵,究竟係因為食排卵丸定係食中藥?我個中醫就話食排卵丸係會整亂本身嘅排卵,咁當然西醫就話唔會啦! 而家好亂,唔知聽邊個醫生好,各位姊妹可唔可以俾吓意見?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 hwtc 於 09-8-20 10:55 發表
我食咗排卵丸4個cycle,西醫就叫我繼續食,佢話可以食到有為止,我已經由食1粒排卵丸加到食2粒,佢話如果再唔得可以加到3粒...

之後我睇中醫,佢就同我針炙同俾中藥我食,開頭同排卵丸相管齊下,最近佢叫我唔好食排卵丸,因為一般最 ...

西醫係普通婦科定係生育專科?

或者可以試下睇中醫 3-6個月, 真係唔得, 先再繼續 西醫都未遲.

子爵府

咁你知唔知點解你冇排卵呀 ? 你係咪多囊症呀 ?

複式洋房

好多人因為好耐都無懷孕而去睇何ec,佢出名幫人生仔女,好多成功的例子。我這個星期日都去睇,你不防試下,但我唸最少都要睇三個月。

複式洋房

miffymiffy: 我睇緊婦科,可能我太心急,一唔食排卵丸知道無排卵已經亂哂,我都唔知應該繼續食排卵丸定係抖吓好...

Rachel-mi: 我個婦科西醫無話係咪多囊症呀,今次只係第一次無排卵,Day 22 照u/s見到有2-3粒egg都只係1.2cm到,醫生只係話今個 cycle 無排卵,不過無解釋點解,咁係咪多囊症呀?

複式洋房

原帖由 yuet1012 於 09-8-20 12:04 發表
好多人因為好耐都無懷孕而去睇何ec,佢出名幫人生仔女,好多成功的例子。我這個星期日都去睇,你不防試下,但我唸最少都要睇三個月。

我其實已經睇過4個中醫,睇何ec時就只係調理身體,不過睇咗佢成年都無咩進展,我而家睇呢個中醫佢會同我針炙,跟住去婦科照 u/s 就好明顯見到隻 egg 大咗,但係今次針炙咗隻 egg 都唔大... 我都唔知應該 keep 住睇中醫,定係同排卵丸一齊食好...

大宅

其實正常每個人無事既話, 係唔係都會排到粒卵子出黎架? 如果排唔到既係本身有多囊症或者其他如朱古力瘤?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 09-8-20 12:26 發表
其實正常每個人無事既話, 係唔係都會排到粒卵子出黎架? 如果排唔到既係本身有多囊症或者其他如朱古力瘤?

排到吾等同粒卵靚架,粒卵靚又吾一定受到精
好鬼複雑架

我買左本星島出版的「生育秘笈」,都幾多資料講典様Bingo同不育的原因。

大宅

呢樣我明白,我只係唔明如果無排卵係本身有問題定係正常人都會無排卵?

原帖由 vandelabun 於 09-8-20 12:32 發表

好鬼複雑架

我買左本星島出版的「生育秘笈」,都幾多資料講典様Bingo同不育的原因。

複式洋房

原帖由 vandelabun 於 09-8-20 12:32 發表

好鬼複雑架

係呀,我就係有排卵,不過好多時都排得唔好,又試過粒卵唔靚,西醫只係幫到你排卵,中醫可以調理令粒卵靚d。

想問吓本「生育秘笈」係咪可以喺一般書局買到? 我有興趣睇吓呀!

民房

1)多囊症基本上用超陰波掃描已可診斷到, 你西e有無幫你照過??另外你西e無理由唔幫你照就開排卵丸你食

2)未必每次M都有排卵, 如果我係你, 又唔係高齡, 不如俾中醫幫下你調理先, 我中e講得啱, 提昇體質, 想要BB都容易D

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hwtc 於 09-8-20 14:28 發表

係呀,我就係有排卵,不過好多時都排得唔好,又試過粒卵唔靚,西醫只係幫到你排卵,中醫可以調理令粒卵靚d。

想問吓本「生育秘笈」係咪可以喺一般書局買到? 我有興趣睇吓呀! ...

三聯、商務都有

複式洋房

原帖由 dbpp 於 09-8-20 14:35 發表
1)多囊症基本上用超陰波掃描已可診斷到, 你西e有無幫你照過??另外你西e無理由唔幫你照就開排卵丸你食

2)未必每次M都有排卵, 如果我係你, 又唔係高齡, 不如俾中醫幫下你調理先, 我中e講得啱, 提昇體質, 想要BB都容易 ...

唔該哂,我西醫有幫我照 u/s,佢只係話我今次無排卵,無提到多囊症嘅問題,我諗佢無講即係唔係卦...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 09-8-20 12:46 發表
呢樣我明白,我只係唔明如果無排卵係本身有問題定係正常人都會無排卵?

正常係毎個月有排卵無問題啦
不過又未必個個月都有排卵WOR~甘又吾代表有問題

複式洋房

原帖由 vandelabun 於 09-8-20 14:51 發表

三聯、商務都有

thanks thanks thanks :D

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hwtc 於 09-8-20 14:55 發表

唔該哂,我西醫有幫我照 u/s,佢只係話我今次無排卵,無提到多囊症嘅問題,我諗佢無講即係唔係卦...

想問問你睇婦科定不育?我今個月都想照 u/s,仲想驗血驗荷爾蒙

複式洋房

啱啱醫生打電話同我講驗荷爾蒙報告,原來我嘅乳激素好高,比 upper range 高成 10 度,怪唔知我食緊排卵丸嘅排卵都唔好啦...

有無姊妹係乳激素過高架? 點做好呀?

複式洋房

原帖由 vandelabun 於 09-8-20 14:59 發表

想問問你睇婦科定不育?我今個月都想照 u/s,仲想驗血驗荷爾蒙

我係睇婦科,不過佢好善長醫不育,好多人都搵佢醫,我都 suggest 照 u/s 同驗荷爾蒙,有咩事可以對症下藥嘛! 如果我一早驗荷爾蒙,就唔使兜咗個圈先知個原因啦!

子爵府

原帖由 hwtc 於 09-8-20 12:04 發表
miffymiffy: 我睇緊婦科,可能我太心急,一唔食排卵丸知道無排卵已經亂哂,我都唔知應該繼續食排卵丸定係抖吓好...

Rachel-mi: 我個婦科西醫無話係咪多囊症呀,今次只係第一次無排卵,Day 22 照u/s見到有2-3粒egg都只係1.2cm ...

你平時 cycle 準唔準架 ? 會唔會只係今次遲咗排卵呀 ? 其實陰照照到卵巢每邊有十幾粒以上卵泡 , 同埋你經期唔準 , 醫生就會懷疑你係多囊 !

你唔心急的話 , 咪睇中醫調理吓先囉 !!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hwtc 於 09-8-20 15:10 發表

我係睇婦科,不過佢好善長醫不育,好多人都搵佢醫,我都 suggest 照 u/s 同驗荷爾蒙,有咩事可以對症下藥嘛! 如果我一早驗荷爾蒙,就唔使兜咗個圈先知個原因啦! ...

我今朝先打左去Book,電話録音仲未覆我
我快Day1了,想今個Cycle Check哂2様。

首頁

尾頁

跳至