親子旅遊

跳至

首頁
12345...84

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

東京箱根八日遊記 (池袋super hotel tips)

APR 11 8:30am NW 飛成田機場
大清早坐4:55am 機場巴士到機場, 約日本時間1:30到成田機場, 排左一陣隊, 因有小朋友關係職員比我地優先過關, 熟練地坐2:00 京成本線 到池袋, 雨中急步行到super hotel, 4:00pm 已上到房間702室.
安置好行李, 再向shopping mall 進發, 因雨天關係, 行左一陣買埋晚餐就返hotel 休息.

APR 12 龍貓館 – 吉祥寺 – 中野 – 池袋
早餐後要附近LAWSON 買龍貓館TICKET , 店員幫我地攪左一輪先買到飛, 1000YEN 一位, 平過香港買HKD130 好多好多.
遊畢沿路行去吉祥寺FIRST KITCHEN 食午餐, 之後SHOPPING, 再排左45MINS買牛肉球, 500YEN 6個, 實在太好食啦. 排咁耐都係值得.
再去中野BOARDWAY MALL 買玩具, 只要細心選擇就會買到勁平玩具, 我地買左好大件既超盒金大象3000YEN(約HKD200) , 但在香港要HKD900,
買到拎唔郁只好早點回HOTEL 休息, 晚餐吉野家.

APR 13 箱根
早餐後去新宿小田急外國人counter 買箱根weekday pass 同拎romance car 車飛.
10:00 romance car 出發 11:18 到箱根湯本, 再轉電車panpan 已經訓著了.
沿路線坐電車, 纜車, 吊車, 賊船, 中途在大涌谷食蛋 & 午餐.
約5:00pm 在塔之下站落車行去一之湯hotel.
我book 左間私人展望風呂房間, 真係好正 ! 浸完溫泉就去食晚餐
晚餐在7:00pm 眼前只見兩份餐, 咁阿仔果份呢 ? 我明明預訂好哦 !
後來職員拎份兒童餐來比阿仔, O! 真細心!

APR 14 箱根 – 御殿場 – 新宿 – 秋葉原 – 池袋
起床後再浸一次溫泉去食早餐, 日式早餐唔太岩我地胃口, 之後在hotel 附近既巴士站等車去桃源台再轉車去御殿場shopping, 因唔係減價日子, 冇咩野好買, 2:00pm高速bus 返回新宿, 老公 & 阿仔都嘈住要到秋葉原睇玩具, 咁我又唯有放棄新宿shopping 行程, 同佢地去秋葉原, 逛左一輪空手而回,

APR 15 池袋防火防災館 - 原宿 – DISNEYLAND
約9:30am 行到防火防災館, 職員用簡單英語問我地係咪只想體驗地震 & 火災, 佢地特登改原定編排比我地同幾個日本人一齊體驗地震 & 火災,
體驗地震時佢地仲會set 定video 錄影, 之後播返比我地睇, 我地馬上用video 錄返低. 體驗地震時 阿仔好驚, 後來又喊, 到體驗火災場地好似迷宮一樣, 此館好值得一去,
之後去原宿shopping , 3:00pm 到disneyland 入場, 星期六關係實在太多人了.
玩賽車, 阿仔做賽車手, 中途我教佢轉方向, 佢叫我唔好嘈佢, 等佢自己控制, maybe 佢以為自己真係渣緊車.

APR 16 西武園 – 中野 – 池袋
到達西武園, 落雨, 阿仔已足六歲所以為佢買pass 1500yen 任玩六種遊戲, 我同老公只買入場票每位500yen; 所有遊戲都係阿仔自己玩, 佢好開心, 因為佢覺得自己大個仔唔駛爸媽陪玩, 過山車更玩左四次有多.
之後再次去中野, 佢地兩父子睇玩具, 我自己在商場逛, 之後我同阿仔返回池袋hotel, 老公自己去原宿又shopping. 之後再一齊去池袋西武買blue label 手袋, 多謝老公!

APR 17 津久井浜草莓園 – 橫濱BAYSIDE OUTLET
約8:30am 到車站乘車去橫濱, 由於係返工時間, 真係好多人, 山手線連月台都上唔到, 我地上琦京線月台原定去新宿轉車, 但眼見幾班車都上唔到, 回頭一望有班湘南線直駛大船方向, 我記得可以坐依班車去橫濱, 唔理三七廿十一上左去先算. 真幸運好快就到津久井浜 站, 行約15mins到草莓園, 大家勁食草莓, 阿仔邊行邊摘邊食, 真係好開心.
再去bayside outlet shopping, 今次我都唔餂底買左兩條半截裙, 其中一條牌子係 nice claup (made in china) 1470yen only !
老公就買左好多levis 有部份幫同事買.

APR 18 池袋SHOPPING – 上野 – 機場
今日要走啦,
拉齊行李, 去西武睇野, 又殺多條made in korea半截裙3990yen; 去御徒町二木果子買手信, 再去睇玩具, 準時坐2:00pm 京成本線去機場坐6:30pm 班機回香港.

公爵府

Re: 東京箱根八日遊記

phoebepanpan
見到妳這遊記好開心, 因我正安排緊7月中箱根遊, 妳估一之湯多吾多私人展望風呂房間, 我想book 5間, 可能嗎? Thanks!

公爵府

畀面勳章

PHOEBEPANPANONG TIME NO SEE. 話咁快你又去完06年日本之旅, 今次行程ok嗎, 得閒send相我看, 等我c mo吓la.

民房

Hi, Phoebepanpan,
我, 老公和囝囝(13個月大)會5月7日到日本東京和箱根遊, 我知道您04年住過新宿华盛頓酒店, 不知是否ok. 另今次您住池袋Super Hotel, 交通方便嗎?費用多少?和华盛頓比如何? 另 "去新宿小田急外國人counter 買箱根weekday pass 同拎romance car 車飛.
10:00 romance car 出發 11:18 到箱根湯本" 請問拎romance car 是否您已預先訂好? 系邊度訂?10:00出發, 即系邊度上車??

公爵府

好媽媽勳章

8K_POPO ,
只要你住過一次新宿华盛頓酒店, 下次你多數唔會再住.
間hotel 都好乾淨, 地方ok, 房間一般都比較細, 最大問題係離JR站實在太遠, 步行約15mins

連續兩年去東京, 我都住池袋super hotel 貪佢夠平 + 包早餐. 我地今年共住左6晚, 我仔六歲要比房錢, total around 54000yen(HKD3564)
房間亦係好細. 我覺得只係去旅行住幾晚只要地方乾淨冇咩所謂. 留返D $$買野仲好.
hotel 離池袋北口 步行10mins內,
[/url]https://www.e-japannavi.com/hotel/super_hotel_ikebukurokitaguchi/

新宿小田急外國人counter 買箱根weekday pass 同拎romance car 車飛 --->
你要EMAIL 直接同佢地BOOK romance car 座位,
[email protected]
出發當日早1至2小時去新宿小田急外國人counter 買pass & 拎車飛, 記得帶埋佢地個confirmation email.
romance car 就在 counter 過少少, 你一定搵到.

click 以下website check 有冇位.
https://www.web-odakyu.com/servlets/odq00?control=kuseki_syoukai

新宿小田急外國人counter 地圖
[url=http://www.odakyu.jp/chinese/center/index.html]http://www.odakyu.jp/chinese/center/index.html

民房

phoebepanpan,
您的資料很有用, 謝謝. 您上次旅行住過池袋東橫INN, 不知東橫INN和池袋Super Hotel的比較如何? 另如何訂Super Hotel? 另您比我的romance car website很有用, 一定要先研究時間表先. 另是否一定要坐romance car到箱根? 坐其它交通工具得五得? 是否坐 romance car快 D. Romance car是否一定要BOOK 先, 到時買得五得.不好意思有很多問題問

大宅

panpan,

私人風呂房貴唔貴呀?

我同鋼琴老師商量過, 佢比囡囡可以休息七日, 我地想六月尾考完試去, 妳可唔可以幫我呀?

公爵府

好媽媽勳章

8K_POPO,
池袋東橫INN 房大過SUPER HOTEL 一D, 價錢貴少少,
早餐食日式飯團 & 麵豉湯
SUPER HOTEL 你睇返我個MESSAGE 已比左WEBSITE LINK 你.

池袋東橫INN
http://www.toyoko-inn.com/china/

去箱根唔坐romance car 就要坐小田急普通急行火車(WEEKDAY PASS包車費)
比ROMANCE CAR 慢10-20MINS, 但ROMANCE CAR 買WEEKDAY PASS 都要補 850YEN, 最好選回我坐既時間10AM 因為係新型號, 與其要補錢緊係坐新型號啦.

點解你會諗住去到先買車飛 ?? 你唔係住箱根咩 ? 早D 入去玩, 之後可以早D 到HOTEL 嘆溫泉哦 !
我地11點幾入到去, 沿路遊覽冇咩點停留, 都要5PM 先去到HOTEL,

有問題歡迎你問

公爵府

好媽媽勳章

Aries媽咪
一之湯私人風呂房連早晚兩餐, 一家三口共25600YEN (約HKD1677)
你要確定日子就EMAIL BOOK 左房先, 佢會比個期限你, 要邊月邊日前回覆確實入住
若你到時去唔到, 就事前CANCEL ,
OF COURSE 我可以幫你BOOK 房, & SET 行程
機票你試下CHECK PRICELINE 一係買PACKAGE.
要我幫手就再話我知啦, 我放完假返來工作忙到嘔,
幾時先唔駛做得咁慘呢 !!!!

複式洋房

panpan

我想問下帶bb(未滿2歲)去津久井浜草莓園, 方唔方便呀.
同埋要幾多錢入場.
唔該.

公爵府

好媽媽勳章

mothers 寫道:
panpan
我想問下帶bb(未滿2歲)去津久井浜草莓園, 方唔方便呀.
同埋要幾多錢入場.
唔該.

草莓園在橫濱區, 見意行程加入八景島 or bayside outlet
由新宿入around車程1.5hrs, 到津久井浜後行20mins 就到
http://www.jakanagawa.gr.jp/yokosuka-hayama/g12.htm

大宅

panpan,

我諗住6月23日去, 有無邊到機票平呀?

妳今次買機會幾錢呀?

公爵府

好媽媽勳章

Aries媽咪 ,
6月23飛 ? 幾多日?
我今次在永安book NW 機票, TICKET約 $2050 + TAX$540
你打去PRICELINE 問下價啦. 6月23日未係旺季好大機會有ANA 坐.
TEL ; 31920808 梁小姐
PRICELINE HOTEL 選擇
http://www.priceline.com.hk/ema/www/promo/hk/chi/japan/tokyo.jsp

大宅

Phoebe,
好正呀,copy 一1份做 ref. 先...謝

湘南新宿線係04年10月份加密班次,由池袋/新宿那邊落大船/橫濱好有用.

>>熟練地坐2:00 京成本線
做乜咁慳家,唔搭 skyliner...

公爵府

好媽媽勳章

rossikwan
做乜咁慳家,唔搭 skyliner...

我一向都咁慳家.
我唔覺得skyliner 有咩好喎, 貴過京成本線約9百YEN一個.
想快就應該坐3千幾YEN 既特急

民房

phoebepanpan,
我在箱根已有酒店, 會住足六晚, 但發現間酒店在中強羅, 要轉好多次車才去到, 當天到逹成田機場為2:30pm, 又帶住啊B,驚夜左又沒車, 又找不到酒店, 故現計劃在新宿或池袋住一晚或二晚. 實際由成田到箱根是否最少4個鐘? 另我見到東橫INN 在新宿歌舞伎町有一間, 是否可以住? Romance car是否在網上訂后到時先收錢? 又要煩您. :cry:

複式洋房

你好, phoebepanpan,
請問你可否給我箱根的溫泉酒店的websites, 因我會在8月去, 都有興趣入住. Thank you!! 乘Romance car要在網上預先訂的? 如行程有改, 什麼辦?

大宅

phoebepanpan 寫道:
rossikwan
[quote]做乜咁慳家,唔搭 skyliner...

我一向都咁慳家.
我唔覺得skyliner 有咩好喎, 貴過京成本線約9百YEN一個.
想快就應該坐3千幾YEN 既特急[/quote]

Skyliner 都唔錯丫,不停站. 不過比特急只係快 20mins 左右... 多幾百yen,真係見仁見志.

咁又係,住新宿池袋一帶, Narita express 多Skyliner 千多日元,就可以慳番 30 mins ...

公爵府

好媽媽勳章

8K_POPO,
住箱根六晚 !!! 溫泉酒店好貴一晚, 你真有 $$
仲有, 你住六日, 坐車方面如何安排 ?WEEKDAY PASS 只可用兩日. 箱根車費都幾貴哦 !
由機場去箱根真係要預四小時, 仲有你快D CHECK 下坐咩車, D 車收幾點. 不要忘記箱根係鄉郊地方哦 !
仲有小田急旅遊服務中心係開8AM - 6PM, 我怕你趕唔到買PASS & 拎車飛

東橫INN 在新宿歌舞伎町, 離JR 都幾遠, 歌舞伎町區亦比較雜. 但房間數量多過池袋. 房錢只收YEN, 冇得碌CARD

你5月7日出發, 快D BOOK 房啦, 我都鄧你心急 !
EMAIL BOOK ROMANCE CAR 要比VISA CARD NO 佢, 但佢唔會過數, 當日比 CASH

公爵府

好媽媽勳章

柚子蜜
http://honkan.ichinoyu.co.jp/room/index.html
我用依個ENGLISH website 填form book 房的, 本館英文係 ICHINOYU Honkan (Tohnosawa) 唔好選錯呀 !
http://english.ichinoyu.co.jp/index.html

Romance car最好在網上預先訂, 因如當日先買飛, 怕冇位置了. 若然你book 左要改行程cancel or 改日子, 你第一次book 位時問清楚佢地啦

首頁
12345...84

尾頁

跳至