母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地bb幾多個月戒到夜奶??

別墅

唔關人奶事,食奶粉嘅bb都會
大仔食奶粉半歲:;pppp: ,
細女食人奶一個月

公爵府

原帖由 joyjoyma 於 09-8-19 08:27 發表

以前我一直同我大仔同床, 當他自然離乳果刻便是他不吃夜奶的時候. 我大仔是2歲9個月左右自然離乳+不吃夜奶.

我細仔現在大約2歲半, 還在吃人奶+夜奶, 他是和我同床的.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

畀面勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-8-19 09:09 發表

以前我一直同我大仔同床, 當他自然離乳果刻便是他不吃夜奶的時候. 我大仔是2歲9個月左右自然離乳+不吃夜奶.

我細仔現在大約2歲半, 還在吃人奶+夜奶, 他是和我同床的. ...
我同床瞓八個月大埋身食o既人奶b都未戒.

請問bb同床係唔係難戒d呢? 咁遲都未戒夜奶對bb會唔會唔好呢(eg 唔夠瞓)? 究竟係心癮還是係唔夠飽?

e+ bb 9:00pm食完唔耐就瞓, 12:00再俾佢食多次, 但3:00 or 4:00am又要再食 好累ar, 我每朝5:30am 仲要起身pump奶then返工

複式洋房

原帖由 kit1014 於 09-8-19 12:57 發表

請問bb同床係唔係難戒d呢? 咁遲都未戒夜奶對bb會唔會唔好呢(eg 唔夠瞓)? 究竟係心癮還是係唔夠飽?

e+ bb 9:00pm食完唔耐就瞓, 12:00再俾佢食多次, 但3:00 or 4:00am又要 ...

your bb's schedule is exactly my bb's.

大宅

唔知你介唔介意我問一條比較PERSONAL嘅問題,因為我正面對緊...你同BB同床咁耐,有無影響夫婦關係?我BB一定要同我先訓,已經多過1年+無同老公訓,我好唔開心...應該點做好?

原帖由 rabbitpiggy 於 09-8-19 09:09 發表

我細仔現在大約2歲半, 還在吃人奶+夜奶, 他是和我同床的. ...

大宅

畀面勳章

原帖由 login_mc 於 09-8-19 13:58 發表
唔知你介唔介意我問一條比較PERSONAL嘅問題,因為我正面對緊...你同BB同床咁耐,有無影響夫婦關係?我BB一定要同我先訓,已經多過1年+無同老公訓,我好唔開心...應該點做好?

...
我地3個一齊瞓~

別墅

我個B食夜奶食到四個半月大,我頂唔順就比佢食米糊,臨訓前食一餐米糊加埋身喂,無理由會唔夠飽,所以自此就無喂夜奶。但係我個B仲晚晚醒,多數拍下比奶咀就訓番。但係有時要大喊一陣先訓番。我試過一兩次佢喊就喂佢,佢好快就訓番着。但係我都盡量吾喂。唔想佢食番夜奶。

可能你地個B都係甘,唔係唔夠飽,而係要安撫。我覺得六個月大之後(尤其是開始食固體食物之後)就係你既選擇喂唔喂夜奶。
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kit1014 於 09-8-19 12:57 發表

e+ bb 9:00pm食完唔耐就瞓, 12:00再俾佢食多次, 但3:00 or 4:00am又要 ...

我bb以家一個月
個schedule同你一樣......
尋晚3:30佢喊要食
俾奶咀佢都唔得..
但食少少又停

大宅

唔係呀!如果5,6個鐘叫介到,一個星期已ok
如果8,9個鐘就一個月到la
bb可以train ar! 比心機

原帖由 joyjoyma 於 09-8-19 08:27 發表

大宅

原帖由 holemama 於 09-8-19 16:57 發表
唔係呀!如果5,6個鐘叫介到,一個星期已ok
如果8,9個鐘就一個月到la
bb可以train ar! 比心機

請問點train??可唔可以教我??5/6個鐘我都心足lu.
同埋你地可以咁早戒到既媽咪係咪多奶媽咪呀??窮媽咪係咪更難呢?

別墅

原帖由 joyjoyma 於 09-8-20 07:47 發表

請問點train??可唔可以教我??5/6個鐘我都心足lu.
同埋你地可以咁早戒到既媽咪係咪多奶媽咪呀??窮媽咪係咪更難呢?

我窮架,不過阿女1個月大都介咗
有時瞓前果餐食得一邊(佢通常都要食哂兩邊至夠)都瞓到第二朝
我諗係因為佢爛瞓......

你可以試下最尾果餐有咁遲得咁遲,可以嘅就比佢食飽啲至瞓
佢半夜喊就叫第二個去暗佢瞓返,因為你有so味,你暗佢會扭食架,最尾果餐到之前果餐唔好比佢瞓咁多,同佢玩下
試下得唔得,我個大仔都係咁戒

子爵府

好媽媽勳章

細女全埋身食人奶, 個半月就自己戒...

大女滿月就自己戒... 但因為之前住醫院, 係按時間表食奶, 1200, 0500, 0900... 咁返到屋企, 佢自己一日一日遲半個鐘起身食, 滿月就可以瞓到7-8個鐘...
我想要9999呀...

大宅

你地就好la,個幾月就戒到.咁佢(BB)平日大概醒幾多個鐘?
我bb日頭有時瞓4個鐘先要飲,但夜晚就準時3個鐘就要飲,我太窮la,夜晚醒佢唔飽,半夜兩餐都係餵奶粉.但一樣食得密....,你地会唔会比水佢飲黎戒奶,一或喊都会即刻比佢啜下??

別墅

原帖由 joyjoyma 於 09-8-21 07:19 發表
你地就好la,個幾月就戒到.咁佢(BB)平日大概醒幾多個鐘?
我bb日頭有時瞓4個鐘先要飲,但夜晚就準時3個鐘就要飲,我太窮la,夜晚醒佢唔飽,半夜兩餐都係餵奶粉.但一樣食得密....,你地会唔会比水佢飲黎戒奶,一或喊都会即刻 ...

戒夜奶唔講住吖,如果你想做富媽媽,半夜果兩餐你要埋身唔夠至補奶 粉喎,因為夜晚會更加刺激到做奶架,瞓响度餵吖,可以一路瞓一路餵

公爵府

原帖由 login_mc 於 09-8-19 13:58 發表

...

當然不介意啦.

我大仔當年食緊人奶時, 我們是3人同床的, 即大仔+我+老公.

到左細仔出世後, 我便和老公分房訓, 因為細仔半夜會醒, 我怕會嘈醒大仔. 而大仔又仲要人陪訓, 我不想交兩個仔比工人, 就唯有和老公分房訓, 已經2.5年了. 即是:

我和細仔一間房+同床
老公和大仔一間房

SO FAR 我和老公都冇咩為此而不開心. 將來到兒子長大後大把机會2人世界+同房. 暫時我地會把兒子放在第一位.

公爵府

我以前聽健康院姑娘說同床是較難戒的, 因為BB 成日見到你, 當一見MA MA 時便會想起奶奶喎. 是真是假, 我便不知了. 雖然如此, 但我暫時都冇打算和細仔分開訓, 因為他將要上學了, 我不想他有太多的轉變.

8個月大, 我估可能兩樣都有掛, 心癮和不飽.

好似我細仔咁, 差不多2.5歲就一定係心癮LAW.

SO FAR 我覺得未戒夜奶冇咩影響, 我大仔都食到2.9歲. 至於不夠訓, 我又不覺得有喎.

而我自已又訓得好好既, 當半夜一餵完後我便又立刻訓返, 我覺得都好方便. 所以我又冇咩不夠訓的FEELING, SO FAR SO GOOD.

子爵府

好媽媽勳章

yes... 夜晚先係造奶高峰期...

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-21 09:24 發表

戒夜奶唔講住吖,如果你想做富媽媽,半夜果兩餐你要埋身唔夠至補奶 粉喎,因為夜晚會更加刺激到做奶架,瞓响度餵吖,可以一路瞓一路餵
我想要9999呀...

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

我都係窮媽媽.

但係當我兩個幾月要返工前就自己戒左喇 ~ 初時都半夜 4-5 點醒架... 試過比奶咀佢食同拍下佢, 跟住就可以捱多個幾鐘喇...

不過, 我諗個個 bb 都唔同架...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊