懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我就快顛架啦~~

子爵府

我係日日嘔到死.... 由5week幾嘔到而家就12week.....
個胃應該損晒, 成日痛, 因為胃酸日日咁"拿"....
便秘我又冇.... 可能我日日飲奶....
但之前胃唔好, 0的便便係墨綠色0既, 可能係胃膜損左影響.... 近呢兩三日冇咁犀利, 好番好多, 便便正常色....

你如便秘, 試下飲西梅汁, 食下奇異果同火龍果.... 仲有乳酪同鮮奶.... 再飲多0的水...

三日冇得出, 真係好慘, 再冇就要去睇下醫生..不過千其唔好自己食藥通便, 甘油條都唔用得.....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

複式洋房

我都有呢個問題, 醫生話有咗bb之後條腸會郁得慢咗, 叫我食多d麥皮, 飲多d水, 實有便便. 我試過又OK喎!

洋房

me tooo i have same situation.... gonna crazy .... any method to solve that .....

複式洋房

我不嬲都有呢個問題,有左之後都有,醫生叫食多D生果同麥皮,我仲飲埋西梅汁同食西梅,而家仲食埋紅飯,真係好返D,日日都有得去。有得去就會停西梅,費事食慣左,到時又無得去時就咩絕招都無,哈哈!

洋房

我一直都有便秘的情況(懷孕前已有), 如昨天沒有去, 今天的一早起來, 使煮牛奶和麥皮(高纖), 然後一定要放鬆心情, 那大腸的肌肉才會放鬆, 那才可以去。

懷孕時便秘的情況更是普遍, 所以我地要多吃水果(不是果汁, 沒纖維)和蔬菜, 由於你只懷孕兩個月, 要小心選擇蔬果。

涼性的不要吃: 西瓜, 火龍果, 西柚, 香蕉, 木瓜(千萬不要吃/滑胎的).

複式洋房

堅持每天早上豆醬+高纖麥片, 每日吃一種生果,包攪掂!

大宅

我都試過在4week的時侯三日都沒有大大,最後谷到有痔瘡tim.去看醫生俾左d通便藥,就好好多,現在好返d la 不過一日要食半斤菜(因為向來不喜歡食菜,所以好苦).記住藥不可亂食,個dr專登俾個樽我睇註明可吃我才放心ga

子爵府

我建議每日一起身飲一杯暖水又或者蜜糖水,之後食流質既食物,盡量唔好食餅乾或者麵包,好有效,因為係中醫教我,最健康既方法,當然仲要每日食適量既生果同蔬菜啦.....

大宅

試下飲孕婦奶粉

大宅

don't worry, it happens to me as well. when we have bb inside us, the movement of our intestines becomes slow and it affects normal poopoo. Drink more water, and relax. Try to poo in a more relax way ... it will soon improve!!

複式洋房

去百X 或 惠X 買啲西梅干食, 食三幾粒加一大杯水, 一定有幫助ga

大宅

醫生話吾好食西梅干,因為有大量糖精...應該食新鮮西梅

原帖由 Natnattai 於 09-8-17 14:18 發表
去百X 或 惠X 買啲西梅干食, 食三幾粒加一大杯水, 一定有幫助ga

大宅

我都係咁架,唯有食多d菜同埋蘋果,食新鮮西梅都可以,但要小心糖份過多呀!!
原帖由 keisha1977 於 09-8-6 18:38 發表
我就快顛架啦~~

翡翠宮

試下飲益力多!!

別墅

回覆 16# keisha1977 的文章

除了食蔬菜&水果外,適量運動都好有幫助,例如行多D,做瑜加會幫助腸部蠕動,有助排便~~

子爵府

我都係去唔到... 未有BB前朝朝自動有得去好舒服, 而家兩日至去一次... 我都已經好難頂, 搞到我周身唔聚財!!

我日日食一個生果, 飲益力多, 食麥片, 飲奶, 飲豆漿, 食西梅, 朝早空肚飲一大杯水, 乜都試過... 都無用! 依然有得急去唔到, 條腸好似罷工咁, 唔知幾時先正常番??

複式洋房

有機會架, 吃多d菜同生果, 同飲8杯水, 聽產前講座既營養師講架.

原帖由 happymama2009 於 09-8-25 21:33 發表
我都係去唔到... 未有BB前朝朝自動有得去好舒服, 而家兩日至去一次... 我都已經好難頂, 搞到我周身唔聚財!!

我日日食一個生果, 飲益力多, 食麥片, 飲奶, 飲豆漿, 食西梅, 朝早空肚飲一大杯水, 乜都試過... 都無用! ...

首頁

尾頁

跳至