跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

2010年升小一既小朋友,葵青區65區頭5位小學你會點排呢?

可否分享下

女女黎緊揀小學,頭痛中

男爵府

1.全完
2.仁立紀念(新果間)
3.高可寧
4.堯天
5.主恩(葵盛)

我都好煩腦,希望多d人一齊分享下:loveliness:

大宅

[quote]原帖由 小苦妹 於 09-8-20 14:38 發表

1.全完 ~ OK, 多人揀 , 但一級只有3班, 所以唔容易入
2.仁立紀念(新果間) ~ 仁立/位紀2間都是65網最熱門的小學, 本區極大部份家長都會揀呢兩間, 所以非常之難入
3.高可寧 ~ 聽聞麻麻地, 可以唔駛填5甲內
4.堯天 ~ OK , 派位都唔錯 , 不過校舍舊D
5.主恩(葵盛) ~ OK , 派位唔錯 , 不過校舍比較舊和細

除以上5間之外, 本人覺得林金殿&基真都唔錯, 可以考慮一吓.

男爵府

如果你會點排呀,可以比D意見嗎?我咩都唔識架

大宅

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 16:07 發表
如果你會點排呀,可以比D意見嗎?我咩都唔識架

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿 5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

想問問我住葵馥苑,是否只可填65區內小學係乙部?

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定

珊瑚宮

原帖由 SK088 於 09-8-20 16:44 發表

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿 5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦 ...

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?

男爵府

基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心

珊瑚宮

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表
基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心

以我所知,基真唔係死讀書個種,較活動教學,但課程較淺囉,呢個可能多媽媽consider
當然喇!如果你搵仁立同仁紀比,一定淺好多,睇下你家長想小朋友點囉,我就唔多比壓力我兩個女女,但求佢開開心心咁上學,唔好學壞就ok了。

(當然我梗想佢地能夠成材喇)

大宅

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:50 發表
我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定 ...

葵馥苑是屬於65網, 乙部一定要揀番本區, 但甲部3間則可以揀本區或誇區. 當年我囝囝升k2時已經開始留意本區小學, 亦都參加過葵青區既"小一巡禮", 對心儀小學的認識加深了不少.

大宅

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:51 發表

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?

最後囝囝幸運地派了第一志願~仁紀 .

大宅

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表

基真係活動教學, 課程比仁立/仁紀淺, 功課亦唔算很多, 學校校舍又大又新, 老師有愛心, 小朋友讀得好開心, 是我心儀小學之一, 所以當時我乙二揀了它.

複式洋房

聽聞林金殿收到一班40人, 本人覺得人數太多, 老師難兼顧, 不利小朋友學習!

珊瑚宮

仲有冇媽媽可分享下

別墅

for last year, 我 choose 跨綱 to 62 net-思源.

侯爵府

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 19:11 發表

以我所知,基真唔係死讀書個種,較活動教學,但課程較淺囉,呢個可能多媽媽consider
當然喇!如果你搵仁立同仁紀比,一定淺好多,睇下你家長想小朋友點囉,我就唔多比壓力我兩個女女,但求佢開開心心咁上學,唔好學壞就ok了。

(當然我 ...

讚成 ... 雖然出年先輪到我, 但我都已經開始諗緊啦... 時間過得好快的..

珊瑚宮

中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?

男爵府

原帖由 hudsonchui 於 09-8-26 18:56 發表
中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓勵嘅方式誘導。
功課壓力少~抄寫功課少,通常放學後做1小時內已可完成功課,可以用剩餘時間溫習、預習、睇課外書及學其他興趣。
著重普通話~今年9月開始所有小一至小三用普通話教中文,即每日都有普通話課,上年只有3班,我囡囡係普通話班,初期是有點難適應,但1年後的今天,囡囡已可以用流利標準普通話朗讀所有課文。

同預期不同:入讀前以為這是所輕鬆嘅小學,對學生成績唔太注重,但其實壓力都唔少,小三就會依成績分班,到時只有一班精英班,所以競爭都唔細。
初時揀這所小學,係唔想小朋友學一些超越能力的課程,但其實課程又唔係真係咁淺,幸好課程比較循序漸進,所以囡囡都可以適應到~~因為囡囡要去補習社,導師比較過本區多間小學,佢嘅評語係~基真課程都唔淺,中文睇試卷好似係淺啲,但因用普通話考試,所以對小朋友都有難度,默書內容唔多,但所默嘅字都幾深。英文默書比其他學校遲開始,內容亦較淺及少,但試卷內容文法方面比其他學校早學。數學、常識同其他學校相若。
揀基真前,聽聞午膳很好,但其實都同一般差唔多,上年由帆船供應,但因學校自設廚房,所以都算合格

總括這一年,我都很滿意這學校,囡囡更是讀得非常開心,每班二十幾人(囡囡所讀班別26人),小朋友相處融洽。基真比人感覺是課程淺,但其實每年派位都唔差,而我囡囡在補習社,都能自行完成補習社所派嘅補充練習(通常高半級),相信程度不會差太遠吧~~由於只讀了一年,知之有限,所以只能分享少少個人經驗,希望能幫到你哋
~~為咗健康, 努力運動!!  

珊瑚宮

原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-29 11:44 發表

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓 ...

多謝你分享,對呢間學校認識多左了!唯一缺點就係對於我屋企較遠左小小,Thanks!但都會考慮呢間為首選如無意外!

珍珠宮

Hi 妳好我個囡都係讀全完升小四都ok架,我都好以妳咁唔想咁谷個囡,我係自己扣門真係好多人入,開家長會時主任講仲有百幾人等十個後補位,置於基真呀囡k4有個同學响度續讀緊,聽講係無工課做咁我又覺得唔係咁好&我都係住葵馥宛.
原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:50 發表

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定 ...

首頁

尾頁

跳至